Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών, το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου


Αύριο Σάββατο 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση παρουσίασης της νέας έκδοσης της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ για τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών.
Η έκδοση παρακολουθεί την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου. Η μπροσούρα έχει τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» και αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έκδοσης της Τομεακής Οργάνωσης, στην οποία καταγράφηκε το χρονικό της απεργιακής μάχης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 2012.
Νέα έκδοση αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών
Παρακολουθεί την πορεία του αγώνα τους μετά τη λήξη της πολύμηνης απεργίας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας
Την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου παρακολουθεί η νέα έκδοση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Η μπροσούρα με τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έκδοσης της Τομεακής Οργάνωσης, στην οποία καταγράφηκε το χρονικό της απεργιακής μάχης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 2012.
Με αφορμή την κυκλοφορία της μπροσούρας, η ΤΟ Βιομηχανίας οργανώνει εκδήλωση στις 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η νέα έκδοση συνοψίζει τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη λήξη της απεργίας. Παρουσιάζει την επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε, τη «βιομηχανία» μηνύσεων και δικαστικών διώξεων που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση για 24 χαλυβουργούς.
Στις σελίδες της περιλαμβάνονται ανακοινώσεις του Σωματείου, της παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία», αλλά και της εταιρείας. Παρουσιάζεται η στάση των πολιτικών δυνάμεων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και η συμβολή του ΚΚΕ, που στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των χαλυβουργών.
«Οι εξελίξεις μετά τη λήξη της απεργίας όχι μόνο δεν ανέτρεψαν τα αρχικά συμπεράσματα που έβγαλε το Κόμμα μας από τον αγώνα των χαλυβουργών, αλλά τα επιβεβαίωσαν στο ακέραιο, τα εμπλούτισαν, προσθέτοντας και νέα πείρα που πρέπει να μελετηθεί», σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης.
Θυμίζουμε ότι στις 28 Ιούλη 2012, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», σε Γενική τους Συνέλευση, την 20ή από την έναρξη της απεργίας, αποφάσισαν την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και τη συνέχιση του αγώνα τους με άλλες μορφές. Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας, τη μέρα που οι χαλυβουργοί έμπαιναν συντεταγμένα στο εργοστάσιο, ήταν το προοίμιο ενός νέου γύρου επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας.
Ακολούθησε η ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητα των εργαζομένων, απαγορεύσεις στα μέλη του ΔΣ του σωματείου να επισκέπτονται τους χώρους του εργοστασίου, εκδικητικές απολύσεις, αλλά και κινητοποίηση του εργοδοτικού μηχανισμού για να αλλάξει χέρια το σωματείο, πράγμα που έγινε τον Αύγουστο του 2013. Στο αποκορύφωμα αυτής της μεθόδευσης για τον «αφοπλισμό» των εργαζομένων, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε στις 12 Ιούνη 2014 το αίτημα της επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.
Παράλληλα, κλιμακώθηκε η «βιομηχανία» μηνύσεων και δικών σε βάρος των απεργών χαλυβουργών και στις 9 Απρίλη 2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, το Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καταδίκασε όλους τους κατηγορούμενους, εκτός από μια γυναίκα απεργού, σε ποινές φυλάκισης πολλών μηνών, με τριετή αναστολή.
Η καταδικαστική απόφαση όχι μόνο δεν μπόρεσε να σπιλώσει τον αγώνα των χαλυβουργών στα μάτια των εργαζομένων και του λαού, αλλά στάθηκε αφορμή για νέο κύμα αλληλεγγύης. Ενα ιδιαίτερο παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί η παράσταση που ετοίμασε και παρουσίασε το περασμένο φθινόπωρο η Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, βασισμένη στη δίκη των χαλυβουργών...


NON OMNIS MORIAR - Documentary
Το ντοκιμαντέρ για τον αγώνα των χαλυβουργών

Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την απεργία στην χαλυβουργία Ελλάδος. Ελλάδα της κρίσης και της ύφεσης. Μια απεργία που έμεινε στην ιστορία του εργατικού κινήματος.
Νοέμβρης 2011 στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος οι μηχανές του παγώνουν και ξεκινάει η 9μηνή απεργία τους. Η απεργία ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, έγινε γνωστή και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες εργαζομένους του κόσμου.
Η πύλη σημείο συνάντησης των απεργών με τους ανθρώπους που πέρναγαν για να τους εμψυχώσουν με κάθε τρόπο. Και αυτοί έστεκαν εκεί και έμεναν όρθιοί, παρόλο που όλο το σύστημα ήταν εναντίον τους.  

Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού
Σενάριο – Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης
Αφήγηση : Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου
Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης
Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου
Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου
Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους
Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva
Sound editor: Γιάννης Μπαλούς
Color Correction: Salim Saifedine
Special effects: Κώστας Σκανδάλης
Παραγωγη: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup

Διάρκεια: 67'
2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: