Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η ψήφος δεν παράγει ιδεολογία. Όποιος εκποιεί ή αλλάζει τις ιδέες του για το χατίρι της κάλπης δεν αξίζει να μετέχει στην πάλη των ιδεών


Δαιμονόπληκτος και δαιμονοκίνητος

1. Παραμένω δαιμονόπληκτος και δαιμονοκίνητος ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έξοδος από την Ευρώπη κάποτε θα γίνει πράξη και θα έχει το χαρακτήρα της εξόδου του Μεσολογγίου. Ο εκφοβισμός, η απόκρυψη της αλήθειας, η συλλογική ανησυχία δε θα καταφέρουν να αναχαιτίσουν εντός ολίγου μια γενική αναταραχή, προοίμιο της εξόδου από την Ενωση. Είναι ασέβεια προς όλους η ανεκτική στάση της πολιτικής σκηνής έναντι των Ευρωπαίων και η υποταγή τους στους ποντίφικες των τραπεζών.

2. Απάντηση στην αλαζονεία, στη μισαλλοδοξία και τον παραλογισμό των ημερών δίνουν οι κομμουνιστές με τον αγώνα τους. Τα μέτωπα είναι πολλά, γεμάτα αντιφάσεις, συγκεχυμένες ιδέες, προκαταλήψεις. Και το θέμα πάντα είναι: τώρα τι κάνει κανείς που η αναλγησία και τα ψεύδη κυριαρχούν στην καθημερινότητα προσπαθώντας να φθείρουν το καθετί; Να κρατήσουμε αποστάσεις απ' αυτό το αντιαισθητικό συνονθύλευμα: στημένους παρατηρητές πάσης φύσεως αντικομμουνιστές και δημοσιογράφους τρύπιες αυθεντίες.

3. Αγιάτρευτη η πραγματικότητα, πάντρεψε πάλι το Σαμαρά με την Ντόρα. Είναι γνωστό ότι και οι δύο στερούνται σοβαρότητας, δεν έχουν καμία σχέση με την απελπισία μας, δεν ακούνε τίποτα και κανέναν εκτός από τον εαυτό τους. Η τρέλα τους για πρωθυπουργία χρήζει θεραπείας.

4. Πιστεύοντας μόνο στη δύναμη της εικόνας, οι ευσεβιστές Αριστεροί έχουν εναποθέσει το μέλλον τους στα χέρια των δημοσιογράφων. Η δημοσιογραφία εξελίσσεται σε μια εκκλησία όπου δεκτοί γίνονται μόνο οι έμπιστοι και όχι οι πιστοί. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην πολιτική σκηνή και θα βαρεθεί να μετράει πολιτικούς πρώην δημοσιογράφους. Δεν είναι μακριά ο καιρός που οι ευσεβιστές της Αριστεράς θ' αντικαταστήσουν το πολιτικό με θεολογικό λεξιλόγιο - και αυτή η πράξη θα με βρει σύμφωνο. Η μετάλλαξη από εδώ και στο εξής θα είναι η μητέρα της Αριστεράς, η οποία περιφέρει δεξιά κι αριστερά μια απατηλή εικόνα. Η λεπτεπίλεπτη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της δεν της δημιούργησε καμία αναστολή. Τώρα πια μιλάνε με Ευρωπαίους ηγέτες περιμένοντας το θαυματουργό άγγιγμα για ν' αρχίσουν οι πρώην Αριστεροί και νυν θεοφιλάνθρωποι να μασάνε αργά την πραγματικότητα. Τώρα αποφάσισαν πως σε περίπτωση που θα έρθουν στην εξουσία θα κάνουν δημοψήφισμα τύπου Γιωργάκη Παπανδρέου. Οπορτουνισμός; Οχι. Ελαφρότητα ορισμένων συνανθρώπων μας που δεν έχουν καμία σχέση με το «λόγο», ακόμα και όταν είναι δικός τους.

5. Η ψήφος δεν παράγει ιδεολογία. Όποιος εκποιεί ή αλλάζει τις ιδέες του για το χατίρι της κάλπης δεν αξίζει να μετέχει στην πάλη των ιδεών.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το άρθρο γι' αυτό και θεωρώ την τηλεφωνική παρέμβαση της Παπαρήγα στη Νετ απαράδεκτη. Διαφωνούμε σαφώς με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτός δεν είναι λόγος να δείχνουμε εμπάθεια.
http://www.rednotebook.gr/index.php?id=5791

Δημήτρης

Διαχειριστής είπε...

Καλημέρα Οικοδόμε

Διάβασε οπωσδήποτε αυτό

http://www.publicissue.gr/wp-content/uploads/2008/08/chapter_1.pdf

από το βιβλίο των Γιάννη Μαυρή Χριστόφορου Βερναρδάκη "Κόμματα και κοινωνικές συμμαχίες στην προδικτατορική Ελλάδα"

http://www.mavris.gr/books/book/

Επίσης σχετική είναι η χθεσινή διαδικτυακή εκπομπή του Δημήτρη Καζάκη για την προμεταξική περίοδο στην Ελλάδα:

http://livestre.am/3VOYc

Σχετικά με την πολιτική του ΚΚΕ στις τότε δύσκολες συνθήκες, ένα απόσπασμα από το pdf που προτείνω:

"Ήδη από το καλοκαίρι του 43 η πολιτική του ΚΚΕ έχει αλλάξει. Τον Ιουνίο του 43 το ΠΓ του ΚΚΕ εξετάζει την κατάσταση που δημιουργείται με τη διάλυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς καθώς και τη νέα συγκυρία του πολέμου που έχει διαμορφωθεί.Στην ίδια συνεδρίαση ο Ιωαννίδης διατυπώνει για πρώτη φορά το πρόγραμμα το ΚΚΕ για την μεταπολεμική Ελλάδα, το πρόγραμμα της "Λαϊκής Δημοκρατίας". Πρότείνει επίσης τη μετατροπή του ΚΚΕ από κόμμα της εργατικής τάξης σε κόμμα "όλου του λαού" (γνωστό σαν "ενιαίο ομόσπονδο κόμμα της λαϊκής δημοκρατίας").... Η γραμμή ατή ήταν σύμφωνη με την προοπτική να ενοποιηθεί το ΚΚΕ με όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις που επιδίωκαν τη "λαϊκή δημοκρατία σε ένα ενιαίο ομοσπονδιακό κόμμα Λαϊκής Δημοκρατίας" που θα εμφανιστεί μπροστά στο λαό στις εκλογές....και θα επιδιώξει να πάρει πλειοψηφία για να ιδρύσει τη λαϊκή δημοκρατία και να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Η οργάνωση του κόμματος αυτού θα είναι ομοσπονδιακή..."

Μαρία Νικολάου είπε...

Ωραία και καλά όλα και συμφωνώ.
Αλλά μια ένσταση και ίσως ξεφύγω λιγάκι από το θέμα.
''Η ψήφος δεν παράγει ιδεολογία.'' Αυτό δεν σημαίνει ότι την καταστρέφει κιόλας. Γιατί η κάλπη δεν ήταν ποτέ στόχος του ΚΚΕ; Δεν είναι κίνημα, είναι κόμμα. Μήπως επειδή η εξουσία πρέπει πάντα να ανατρέπεται και για αυτό δεν την αποζητά; Σας φτάνει ο δρόμος;
Μια απάντηση ζητώ χρόνια τώρα...

Καλημέρα και καλή Κυριακή.

dimitris είπε...

Οικοδομε χαιρεται, η κατακλειδα του Κακουλιδη τα λεει ΟΛΑ!!!

μαχαιρης είπε...

Εσυ...Καλα τα λες..Μα ποιος σ ακουει...!!
Διαβαζοντας και τον Μαζεστιξ, τον Γαλατη...[τοιχο-τοιχο] θα δειτε και την ακριβως αντιθετη αποψη...!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Αν οι εκλογές έφερναν την αλλαγή το ίδιο το σύστημα θα τις κήρυττε παράνομες"!

Μια παλιά μα ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ, από πολλούς, ΑΛΗΘΕΙΑ!

bandiera rossa είπε...

Ο "ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ" ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ, Ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΛΑΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ "ΟΠΟΙΟΣ ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΝΑ ΖΥΜΩΣΕΙ, ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΙ"...

Οικοδόμος είπε...

@Δημήτρης:
Καλησπέρα.
Μια άστοχη ενέργεια, που πραγματικά δεν μπορώ να την εξηγήσω όσο κι αν έχω τη διάθεση. Ολόκληρη Γραμματέας του κόμματος να παρεμβαίνει σε εκπομπή που παραβρίσκεται ήδη εκπρόσωπος του κόμματος για να καταγγείλει.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@κ.κ.:
Καλησπέρα.
Θα τα κοιτάξω όταν βρω λίγο χρόνο. Ευχαριστώ για την πρόταση.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Μαρία Νι:
Καλησπέρα.
"Γιατί η κάλπη δεν ήταν ποτέ στόχος του ΚΚΕ;"
"Μήπως επειδή η εξουσία πρέπει πάντα να ανατρέπεται και για αυτό δεν την αποζητά; Σας φτάνει ο δρόμος;"

Για να πάρεις απάντηση στο ερώτημά σου, θα πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητός ο διαχωρισμός μεταξύ κυβέρνησης μέσα από τις κάλπες και πραγματικής εξουσίας.
Από την κάλπη βγαίνουν οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους αυτοί που κάνουν πραγματικά κουμάντο: οι πλουτοκράτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες κλπ, με μια λέξη οι καπιταλιστές.
Ακόμα κι αν μεθαύριο στις εκλογές το ΚΚΕ έπαιρνε 40% και σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα το άφηναν αλήθεια οι κατέχοντες την εξουσία να κυβερνήσει; Θα έκαναν τα πάντα για να μην το αφήσουν. Τα πάντα, ότι βάζει ο νους σου...
Γι' αυτό το ΚΚΕ σωστά τονίζει πως η μόνη διέξοδος είναι η λαϊκή εξουσία, ο λαός δηλαδή αποφασισμένος και συνειδητοποιημένος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, καταλαμβάνει ο ίδιος την εξουσία, και δεν μπορεί καμιά δύναμη τότε να τον σταματήσει.
Αυτό όμως, μεταξύ άλλων, απαιτεί ρήξη με τα καθιερωμένα και απόφαση για θυσίες και κόπους (από το λαό). Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις Μαρία μου, όσο κι αν τις επιθυμούμε. Το ξέρουν αυτό ακόμα κι αυτοί που μας τις υπόσχονται.
Όσο για τους δρόμους, μη νομίζεις πως πρόκειται για κάποια "διαστροφή" των κομμουνιστών, η ανάγκη μας βγάζει στο δρόμο. κομμουνιστές και μη.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dimitris:
Καλησπέρα.
Ετσι είναι.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Καλησπέρα μάστορά μου.
Τη "βλέπουμε" την αντίθετη άποψη φίλε. Διάλογο κάνουμε εδώ και χωρούν όλες οι απόψεις.
Πάντως συμφωνώ απόλυτα με τον τίτλο της ανάρτησης. Η ιδεολογία δεν είναι λάστιχο...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ:
Το ξέρεις πως συμφωνούμε σ' αυτό.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@bandiera rossa:
Καλησπέρα.
Συμφωνούμε , έτσι ακριβώς είναι.
Καλή δύναμη!

Μαρία Νικολάου είπε...

@oikodomos
Ποιος είναι τότε ο λόγος που υπάρχει σαν κόμμα;

Ερωτήσεις που κάνω και γω ε;

Καλό βράδυ καλέ μου.

Οικοδόμος είπε...

@Μαρία Νι:
Να οργανώσει την εργατική τάξη, την πολυπληθέστερη και πρωτοπόρα τάξη στους αγώνες του λαού, να καλλιεργήσει την ταξική συνείδηση των εργαζομένων, να τη θωρακίσει ιδεολογικά-επαναστατικά και να την καθοδηγήσει κάποτε στην κατάληψη της εξουσίας και το χτίσιμο μιας κοινωνίας που κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν (χωρίς να απολαμβάνουν όπως θα τους άξιζε) όλα όσα υπάρχουν γύρω μας: οι εργάτες!
Μέχρι να γίνει αυτό, το κόμμα εκμεταλλεύεται όλα τα "όπλα" που παρέχει το καπιταλιστικό σύστημα, ένα εκ των οποίων είναι οι εκλογές.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Άξιο προσοχής το άρθρο του Γιώργου Κακουλίδη, και προφητικό θα έλεγα.
Η παραγωγή ιδεολογίας, με την καθοριστική της έννοια, έχει σταματήσει εδώ και εννέα δεκαετίες, εκτός εκείνων που στήνονται στο πόδι. Ένας λόγος που φτάσαμε ως εδώ που φτάσαμε ήταν και η εκποίηση, ή η αλλαγή των ιδεών για ιδιοτελείς σκοπούς. Το… για χατίρι της κάλπης πάει και παρά πέρα, έχει να κάνει και με το ξεπούλημα της ιδεολογίας για χατίρι της βόλεψης κάποιων σ’ ένα άλλο ισχυρό κόμμα (βλέπε Μίμη Ανδρουλάκη, Μαρία Δαμανάκη, και πολλούς άλλους) οι οποίοι λειτούργησαν ως δούρειοι ίπποι ενάντια στο ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα, χτυπήματα κάτω από τη μέση όπως συνηθίζουμε να λέμε, λαβωματιές στην καρδιά θα έλεγα εγώ.
Τώρα όμως η κοινωνία χρειάζεται την ψήφο, όχι για την παραγωγή ιδεολογίας, αλλά για τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που θα τη βοηθήσουν να ξεκολλήσει από το τέλμα, από την ελώδη στασιμότητα. Η κοινωνία βουλιάζει και τα χέρια που απλώνονται για να την τραβήξουν απ’ το βάλτο είναι εκείνα που την έσπρωξαν σ’ αυτόν. Αν δε βρει κάποιον τρόπο να σωθεί από δαύτους τότε ας τους σφίξει γερά τ’ απλωμένα προεκλογικά τους χέρια και ας τους τραβήξει μέσα στο βάλτο που οι ίδιοι την έχουν καταδικάσει.
Αυτοί θα μείνουν κολλημένοι, αβοήθητοι, εμείς θα ξεκολλήσουμε, θα αγωνιστούμε στο πεδίο της πάλης των ιδεών!

Οικοδόμος είπε...

@Scorpion49:
Καλησπέρα φίλε.
"Η κοινωνία βουλιάζει και τα χέρια που απλώνονται για να την τραβήξουν απ’ το βάλτο είναι εκείνα που την έσπρωξαν σ’ αυτόν. Αν δε βρει κάποιον τρόπο να σωθεί από δαύτους τότε ας τους σφίξει γερά τ’ απλωμένα προεκλογικά τους χέρια και ας τους τραβήξει μέσα στο βάλτο που οι ίδιοι την έχουν καταδικάσει.
Αυτοί θα μείνουν κολλημένοι, αβοήθητοι, εμείς θα ξεκολλήσουμε, θα αγωνιστούμε στο πεδίο της πάλης των ιδεών!"
Τι άλλο να προσθέσω;
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Ως κομμουνιστής δεν ψηφίζω για να κυβερνήσω μέσω του αστικού κυνοβουλίου.
Δεν αυταπατέμαι οτι και το 51% να έπαιρνε το ΚΚΕ θα γινόνταν τα πάντα για να μην κυβερνήση...
Αφήστε που δεν θα στήνονταν ποτε οι κάλπες...
Αλλα ας κάνουμε και την τρελή υπόθεση εργασίας οτι το ΚΚΕ παίρνει 51%,πάλι μόνο του το ποσοστό δεν κυβερνά,για να κάνει πράξη αυτα που θέλει,χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή του κόσμου,θα έρθει η συγκρουση με τους καπιταλιστές οταν θα τους πείς η βιομηχανία σου του λαού και ας είμαστε σίγουροι οτι θα έχουν πολλούς πρώην κρατικούς και ακόμα περισσότερους παρακρατικούς στο πλευρό τους....

Η δουλειά του ΚΚΕ ειναι να οργανώση την εργατική τάξη να την προετοιμάσει για την Στιγμή και αυτη δεν θα ειναι ειρηνική...
Αν είμαστε Λενινιστές περιμένουμε και οργανωνόμαστε για την μεγάλη στιγμή(φυσικά δεν ξέρω αν το κάνει το κομμα αυτο και κατά πόσο έχει αφήσει την επαναστατικότητα κατά μέρους της υπάρξης του στον αστικό κοινοβουλευτισμό!!!
Ο μόνος λόγως που ψηφίζω ειναι για να εκπροσωπούμαι μέσα στο κοινοβούλιο απο αυτον που υπερασπίζεται την τάξη μου,δεν αυταπατάμαι οτι θα κυβερνήσω με τον τρόπο που ξέρουμε!!!

Καλη δύναμη και καλή επανάσταση!!!

Γιοζεφ Κ

Οικοδόμος είπε...

@Γιόζεφ Κ:
Καλησπέρα σύντροφε.
Καλή δύναμη και καλή επανάσταση!