Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες μετανάστες στη ΓερμανίαΚατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει η μετανάστευση άνεργων Ελλήνων με προορισμό τη Γερμανία, γεγονός το οποίο σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ομογενείς εργοδότες. Σε μεγάλο ποσοστό, αναβιώνουν «ήθη και έθιμα» της πατρίδας, όπως η παραβίαση ωραρίων, η ανασφάλιστη εργασία και η περικοπή εισοδημάτων σε σχέση με τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Την προσοχή σε ανώνυμες αγγελίες εφιστούν κοινότητες ομογενών, οι οποίες μιλούν ακόμη και για περιστατικά Ελλήνων μεταναστών που κοιμούνται σε αυτοκίνητα στους δρόμους. «Άλλα μου έλεγαν και άλλα βρήκα», δηλώνει 31χρονος μετανάστης στη Λειψία, ο οποίος καταθέτει την προσωπική του εμπειρία.

Στη Γερμανία, περιστατικά ανασφάλιστης εργασίας αποτελούν την εξαίρεση η οποία επιβεβαιώνει τον κανόνα της συνέπειας σε εργασιακά ζητήματα. Διαφορετική είναι η πραγματικότητα στις κοινότητες των Ελλήνων, όπου τον τελευταίο 1,5 χρόνο αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Παλαιότεροι ομογενείς μετανάστες οι οποίοι έχουν «στήσει» δουλειές σε πόλεις όπως το Βερολίνο και το Μόναχο, δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους σε άνεργους Έλληνες οι οποίοι αναζητούν μία θέση εργασίας στη Γερμανία.

«Σου λένε ότι θα παρέχουν δωρεάν ένα δωμάτιο για ύπνο και μετά από 1 μήνα σε πετάνε έξω. Μιλούν για πλήρη ασφάλιση και δεν σε ασφαλίζουν καθόλου ή σε ασφαλίζουν για μερική απασχόληση. Υπόσχονται 1000 ευρώ και σου δίνουν 700 ευρώ. Και όλα αυτά με 12 ώρες δουλειά», δηλώνει ο Κ., ηλικίας 31 ετών, πάλαι ποτέ οδηγός στην Αθήνα, ο οποίος μετανάστευσε στη Γερμανία πριν από ένα χρόνο. Τονίζει ότι ανάλογες καταστάσεις συναντούν ολοένα και περισσότεροι Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

«Δουλειές υπάρχουν, αλλά όποιος δεν είναι εξειδικευμένος σε κάποιο αντικείμενο και κυρίως δεν γνωρίζει Γερμανικά, έχει πρόβλημα», αναφέρει, διευκρινίζοντας ότι ανάλογα περιστατικά εργασιακής εκμετάλλευσης Ελλήνων από Έλληνες συμβαίνουν σε δουλειές όπως οι χώροι εστίασης, κουζίνες κλπ: «Μία γνωστή μου ίσα που κατάφερε να πληρώσει τα εισιτήρια για να γυρίσει στην Ελλάδα. Είναι πρωτόγνωρα αυτά τα πράγματα, τα οποία δεν βλέπω να συμβαίνουν για παράδειγμα στην ιταλική ή στην τουρκική κοινότητα».

Το φαινόμενο επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Βερολίνο Νίκος Αθανασιάδης, ο οποίος μεταφέρει ακόμη και περιπτώσεις οικογενειών που κοιμούνται σε αυτοκίνητα στους δρόμους επειδή τις έδιωξαν από τα σπίτια τα οποία αρχικά είχαν υποσχεθεί ότι θα τους εξασφάλιζαν οι εργοδότες: «Το πρόβλημα είναι ότι έρχονται και ζευγάρια με τα παιδιά τους», διαπιστώνει, εφιστώντας την προσοχή σε όλους τους Έλληνες με προορισμό τη Γερμανία να μην εμπιστεύονται ανώνυμες αγγελίες και γενικότερα να προφυλάσσονται απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει ότι η κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να βοηθά ομογενείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντίστοιχα περιστατικά: «Έχουμε βρει ζευγάρια Ελλήνων στο δρόμο, που ήρθαν στη Γερμανία με ένα σακάκι, σε θερμοκρασία κάτω από το μηδέν». «Οι κουζίνες των εστιατορίων είναι γεμάτες με Έλληνες, ανάμεσά τους και επιστήμονες. Γενικώς, είναι μεγάλο πρόβλημα να μην ξέρει κανείς τη γλώσσα», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία συνολικά περίπου 25.000 Έλληνες, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν συγκεκριμένα προσόντα και αναζητούν απλώς μια δουλειά.

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των Ελλήνων μεταναστών από τους Γερμανούς, ο Κ. μιλάει με καλά λόγια για τη συμπεριφορά τους, μεταφέροντας την εδραιωμένη άποψη στη γερμανική κοινωνία σύμφωνα με την οποία το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τα δεινά της χώρας: «μάλιστα απορούν γιατί δεν κάνουμε κάτι οι Έλληνες ώστε να αλλάξει η κατάσταση».

Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινότητα στη Γερμανία, ο κ. Αθανασιάδης στέκεται στο δραστικό περιορισμό των ελληνικών σχολικών μονάδων με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, η οποία έχει μειώσει δραστικά τα σχετικά κονδύλια: «Οι αίθουσες που έχουν απομείνει είναι ασφυκτικά γεμάτες. Μας έχουν αφήσει μόνους μας».

Πηγή: tvxs.gr

8 σχόλια:

faros είπε...

Πω πω, πιάστηκε η ψυχή μου !

Αυτά έγιναν και γνωστά. Πόσα πράγματα δεν έχουν γίνει.

Υπάρχουν περιπτώσεις (ξέρω μία) που συγγενική οικογένεια, προσφέρει σε 4 άτομα στέγη αυτή τη στιγμή.
Άραγε για πόσο καιρό ;

Δραματική η κατάσταση πλέον ..

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, 7.000.000 εκ. εργαζομενοι στην γερμανια με ''μισθο'' 400 ευρω, μαλλον ''προνομιουχοι'' ειναι οι συμπατριωτες μας των 700 ευρω.

Μεσαιωνας εργασιακος, ειτε στην ελλαδα, ειτε στην γερμανια, δυστυχως οι εργαζομενοι η οι ανεργοι δεν εχουν καταλαβει οτι μονο με οργανωμενο εργατικο κινημα αντιμετωπιζεται αυτη η θυελλα της ανεργιας και των κακοπληρωμενων και ανασφαλιστων ωρων εργασιας.

Εχουμε πολυ μαλλι να ξασουμε ακομα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ...

OLYMPIC ZEUS είπε...

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΑΔΕΛΦΙΑ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΛΕΦΤΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ! ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΟΙΡΑ; ΚΡΙΜΑ. TETOIA ΠΑΣΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

Scorpion49 είπε...

Ακόμη και στον μικροεπιχειρηματία είναι να μην έχει μπει στο αίμα του το καπιταλιστικό μικρόβιο, της «εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Τότε δεν κοιτάει αν είναι συμπατριώτης του, αν ξενιτεύεται για το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του. Έχει μάθει να κάνει χρήση του νόμου της ζούγκλας που επικρατεί, και στο βωμό του κέρδους κατασπαράσσει τα θύματα του. Έχει γίνει τρόπος ζωής του.
Αυτόν τον τρόπο ζωής πρέπει ν’ αλλάξουμε!

Οικοδόμος είπε...

@faros:
Καλημέρα. Δεν το ξέρεις; Το κακό δυστυχώς "προηγείται", διαδίδεται γρήγορα. Πάντως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dimitris:
Καλημέρα. Αυτός είναι ο καπιταλισμός φίλε. Κι όπου ακόμα στέκεται λίγο καλύτερα στα πόδια του, ζήτημα χρόνου είναι. Έχουμε πολύ μαλλί να ξάσουμε, ναι...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@OLYMPIC ZEUS:
Καλή μέρα και καλώς ήρθες.
Όπως ίσως ξέρεις είμαστε ικανοί για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Scorpion49:
Καλημέρα. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Όσο το κέρδος θα είναι στα εικονίσματα και θα το προσκυνάει ο άνθρωπος, αυτό θα γίνεται φίλε...
Καλή δύναμη!