Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Euro 2012: Απαγορευμένα τα σφυροδρέπανα στα γήπεδα της Πολωνίας! Ανεκτή (;) η απεικόνιση του Τσε Γκεβάρα



Το σφυρί και το δρεπάνι, τα ιστορικά σύμβολα της πρώην ΕΣΣΔ και των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι απαγορευμένα στην Πολωνία και οποιοσδήποτε τα λανσάρει κατά τη διάρκεια των αγώνων της τελικής φάσης του Euro 2012 κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή! Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, το προξενείο της Πολωνίας στη Μόσχα, στους χιλιάδες Ρώσους που το επισκέφτηκαν για να αποκτήσουν βίζα εισόδου στη χώρα της «Αλληλεγγύης» και του συντρόφου Λεχ Βαλέσα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοβιέτσκι Σπορτ» ο αναπληρωτής πρέσβης της Πολωνίας στη Μόσχα κ. Γιάροσλαβ Κσένζεκ απηύθυνε έκκληση στους Ρώσους που θα ακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα στο Βρότσλαβ και στην Βαρσοβία, να αποφύγουν τα σύμβολα του κομμουνισμού επειδή είναι απαγορευμένα όπως και τα σύμβολα του ναζισμού.

Στην ερώτηση τι θα γίνει με το ένα τρίτο των ρώσων οπαδών οι οποίοι συνηθίζουν να πηγαίνουν στα γήπεδα και να πανηγυρίζουν με τα σύμβολα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης ο κ. Κσένζεκ ήταν κατηγορηματικός. «Εάν στη φανέλα υπάρχει η επιγραφή CCCP θα το θεωρήσουμε φυσιολογικό καθώς όλοι θυμόμαστε ότι υπήρξε τέτοια χώρα. Όμως το σφυρί και το δρεπάνι είναι απαγορευμένο σύμβολο. Καλό θα είναι να μην το δείχνουν. Ελπίζω η αστυνομία να κλείσει τα μάτια στα ρούχα και στα λάβαρα με τα σύμβολα του κομμουνισμού. Εγώ για παράδειγμα δεν βλέπω τίποτα άσχημο στην απεικόνιση του Τσε Γκεβάρα».

Ο κ. Κσένζεκ, λέει ότι δεν βλέπει τίποτα άσχημο στην απεικόνιση του Τσε Γκεβάρα... Αλλοι όμως; Μήπως υπογραμίζοντας αυτό το «εγώ» υπονοεί ότι υπάρχουν και συμπατριώτες του οι οποίοι δεν θέλουν να βλέπουν ζωγραφιστό ούτε τον Τσε Γκεβάρα και καλά θα είναι να αποφεύγουν τις φανέλες με το πρόσωπο του αργεντινού διεθνιστή επαναστάτη όσοι θα επισκεφθούν την Πολωνία τις επόμενες εβδομάδες για να συμμετάσχουν στην κορυφαία ποδοσφαιρική γιορτή της γηραιάς ηπείρου;

Πάντως οι Ρώσοι που θα θελήσουν να περάσουν τα σύνορα οδικώς για να βρεθούν κοντά στην εθνική τους ομάδα, εκτός από τα σφυροδρέπανα που απαγορεύεται να έχουν μαζί τους, θα πρέπει να υπομείνουν και την ταλαιπωρία στον έλεγχο από τους Πολωνούς συνοριοφύλακες. Όπως ενημερώθηκαν αρμοδίως, ο έλεγχος ενός αυτοκινήτου διαρκεί τουλάχιστον 40 λεπτά.
Οι Ρώσοι υπολογίζουν ότι πάνω από 10.000 άτομα θα ακολουθήσουν την εθνική τους ομάδα στην Πολωνία και εκφράζουν φόβους ότι θα ταλαιπωρηθούν αφάνταστα καθώς οι φυσιολογικές ουρές που δημιουργούνται τις καθημερινές μέρες στο Μπρεστ στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία ξεπερνούν σε διάρκεια τις 6 ώρες!

4 σχόλια:

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Οικοδόμε καλησπέρα. Αχ Ε Ε της δημοκρατίας και της ελευθερίας , που μπορείς να είσαι και να κάνεις τα πάντα ελεύθερα. Να είσαι τοκογλύφος τραπεζίτης που εξαθλιώνει λαούς , να βομβαρδίζεις χώρες αφήνοντας πίσω σου ορφανά για να τα συμπονάς μετά. Εκείνο που δεν μπορεί να ανεχτή η δημοκρατική κατά άλλα Ε Ε είναι όποιον υπερασπίζετε της ανθρώπινες αξίες , δηλαδή τους κομμουνιστές.
Καλή δύναμη θα την χρειαστούμε.

Ανώνυμος είπε...

Μου θύμισες κάτι τώρα...
Πέρσυ το καλοκαίρι έτυχε να βρεθώ με κάποιους σ/φους σε μια εκδήλωση του ΚΚΕ σε μια μικρή αλλά τουριστική πόλη.
Εκεί λοιπόν που παρακολουθούσαμε την εκδήλωση βλέπουμε κάτι τουρίστες να σταματάνε και να φωτογραφίζουν τις σημαίες του ΚΚΕ με τα σφυροδρέπανα, που ήταν κρεμασμένες στην πλατεία...
Προσπαθήσαμε να τους πλησιάσουμε να τους ρωτήσουμε αν ήταν από κάποια χώρα όπου τα κομμουνιστικά σύμβολα είναι απαγορευμένα και τους τράβηξαν τόσο την προσοχή, αλλά όταν μας είδαν να πλησιάζουμε έφυγαν αμέσως. Ισως να φοβήθηκαν μην είναι "παράνομη" η εκδήλωση και βρουν τον μπελά τους...ποιός ξέρει...

Scorpion49 είπε...

Τα σύμβολα-εργαλεία της εργατιάς στο πυρ το εξώτερον – εύγε Poland Euro-2012!
Οι υπηρέτες του κεφαλαίου στη θέα των τιμημένων εργατικών συμβόλων βγάζουν εξανθήματα, κάνουν ότι μπορούν για να εμποδίσουν την προβολή τους. Είναι έκδηλος ο φόβος τους για τις σπίθες που μπορούν να παραχθούν στη θέα αυτών των συμβόλων, και οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λάμψη και νέα δυναμική αρχή στο εργατικό κίνημα.

Codra mars είπε...

κακομελετα κι ερχονται κι εδω αυτα σφοι ,αλλα απο την αλλη δειχνουν ετσι τι τους φοβιζει χαχαχαχα