Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Γερμανία: Θαμπή η βιτρίνα της ευρωπαϊκής μητρόπολης του καπιταλισμού


Αναγνώστης του «Οικοδόμου»,  μετανάστης –για πολλά χρόνια- στη Γερμανία, αφού διάβασε την ανάρτησή μας με τίτλο Γράμμα από έναν Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, μας έστειλε ένα e-mail με πολλά στοιχεία, που αφορούν τους μετανάστες,  τα εκατομμύρια ανέργων και ανθρώπων που ζουν από την Πρόνοια στη Γερμανία, τους νεόφτωχους κλπ. Στοιχεία αποκαλυπτικά μιας εικόνας της μητρόπολης του καπιταλισμού στην Ευρώπη, που δεν φτάνει ποτέ στα μάτια μας, μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ. Όλα τα στοιχεία  τεκμηριώνονται από τις απαραίτητες πηγές-links. Σε τυχόν απορίες ή ερωτήσεις που θα προκύψουν από την ανάρτηση αυτή, ο αναγνώστης μας-συντάκτης είναι διατεθειμένος να απαντήσει μέσω των σχολίων. Το e-mail που λάβαμε έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Οικοδόμε, με αφορμή το άρθρο του νέου μετανάστη που διάβασα στο ιστολόγιό σου, σου στέλνω  μερικά στοιχεία που έστειλα και σε φίλους μου πρώην μετανάστες, με αφορμή μια συζήτηση που είχαμε πρόσφατα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια θέλεις. Υπήρξα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου μετανάστης στην Γερμανία. Τώρα είμαι στην Ελλάδα. Παρακολουθώ όμως το τι συμβαίνει σε αυτή την χώρα. Έχω πεισθεί πια πως ό,τι συμβαίνει στην Γερμανία, με μια καθυστέρηση εμφανίζεται και στην Ελλάδα. Φιλικά. Νικόλας Σ.

1. Νέα από τον αναπτυγμένο Βορρά

Μετανάστευση στη Γερμανία. Επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Το 2011 έχουμε μετά από πολλά χρόνια, το σταμάτημα της ετήσιας μείωσης
και μια αύξηση κατά 7000 άτομα.


 Πηγές:

(από 31.12.2003 ως 31.12.2010)

(31.12.2011)



2. Διάφορα περίεργα από την Καπιταλιστική Μητρόπολη της Ευρώπης:

Στη Γερμανία:

1. Σε 600.000 Πελάτες -Νοικοκυριά έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση,                  (μόνο στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι 60.000) λόγω αδυναμίας πληρωμής. Ενεργειακή φτώχεια- ο νέος όρος που κάνει θραύση στας Ευρώπας!

2. Περίπου 8% των νοικοκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

3. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής των εργοστασίων της αυτοκινητοβιομηχανίας FORD στην Κολωνία, το κόστος Μάρκετινγκ-διαφημίσεις έχει ξεπεράσει προ πολλού το μισθολογικό κόστος παραγωγής των αυτοκινήτων.

4. Το πετρέλαιο θέρμανσης κοστίζει το λίτρο 0,80 Ευρώ (25 cent λιγότερο από εμάς)     και η βενζίνη περ. 1,66 Ευρώ (15 cent λιγότερο από εμάς).

5. Η Ε. Ένωση καθορίζει το όριο της φτώχειας, ως εξής: Όποιος έχει εισόδημα 60%  κάτω από το μέσο εισόδημα του πληθυσμού της χώρας. Έτσι ένας Ρουμάνος με ετήσιο εισόδημα 1222 Ευρώ θεωρείται στατιστικά φτωχός, ενώ ένας κάτοικος του  Λουξεμβούργου με εισόδημα κάτω από 19.400 ευρώ, της Νορβηγίας  19.438 ευρώ  και της Γερμανίας 11.278 ευρώ. Τώρα θα  αναρωτηθείτε τι ζητάει η Ρουμανία στην ΕΕ. Σε λίγο θα ρωτάτε εμείς τι θέλουμε  ακόμα εκεί.


Πηγές:

(Για τα 1, 2, 3 και 4):
Από εκπομπή Hart aber Fair , ARD 12.03.2012

(Για το 5):

3. Αποσπάσματα, από μια συζήτηση τον Μάρτη του 2012 με φίλους μου:

Τώρα:

Μεγάλη καπιταλιστική χώρα η Γερμανία, από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, πρώτη στις εξαγωγές, με πολλούς πάμπλουτους, πλούσια μεσαία στρώματα και με πάρα πολλούς Εργαζόμενους (Γερμανούς και Μετανάστες), απλούς και «καλοπληρωμένους».

Υπάρχει και Ένα αρκετά μεγάλο τμήμα  από αυτούς όμως, που κερδίζει από 400 έως ένα, ναι ένα 1 Ευρώ. Ξέρεις το  HARTZ IV; (δουλεύεις τζάμπα σε διάφορους φορείς και μετά πηγαίνεις στην πρόνοια.

Μιλάμε για 7 εκ. ανθρώπους. Μπορούμε να προσθέσουμε και τα τρία εκ,ανέργους. Δηλαδή στην Μητρόπολη του Ευρ. καπιταλισμού 10εκ.άτομα ζουν από την πρόνοια ή καλλίτερα από την «σφραγίδα» όπως το λένε οι ίδιοι κοροϊδευτικά.).  Περίπου το 15% του πληθυσμού.

Λοιπόν στη Γερμανία υπάρχει ακόμα, παλιά ήταν καλλίτερο, κοινωνικό Κράτος. Έτσι σε στέλνουν και δουλεύεις για ένα Ευρώ υποχρεωτικά και μετά περνάς από την πρόνοια και σου δίνουν διάφορα επιδόματα. Με δικά μας δεδομένα αρκετά. Για τους Γερμανούς λίγα, αλλά μπορούν να «ζήσουν» με αυτά.

Το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Εάν ένας εργαζόμενος πάρει στο τέλος της δουλειάς του ένα ικανοποιητικό μισθό αισθάνεται καλά και συνήθως ψηφίζει την Μέρκελ! Αν πάρει λιγότερα από ότι θα ήθελε, τότε θυμώνει. Μπορεί να σκεφτεί και την διεκδίκηση για παραπάνω μόνος ή με τα συνδικάτα (μεγάλα, δυνατά αλλά Σούπερ- ρεφορμιστικά), ψηφίζει SPD ή την LINKE ( ένα πολιτικό μόρφωμα, περίπου σαν  ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μαζί) . .

Από την στιγμή που θα περάσει από την πρόνοια, τότε συνήθως:
α. Χάνει τον αυτοσεβασμό του.
β. Παραμένει για όλη του την ζωή εξαρτημένος από την πρόνοια.
γ. Γίνεται αλκοολικός ή μπλέκει με ναρκωτικά.
δ. Αρχίζει να μισεί όσους έχουν εργασία επί πληρωμή.
ε. Του φταίνε όλοι και κύρια οι ξένοι-αλλοδαποί-μετανάστες.

Σε περίπτωση που τον χρειαστούν για να στελεχώσουν κάποιο φασιστικό κόμμα είναι έτοιμος. Αυτό λέμε, «εκκόλαψη στο αυγό του φιδιού».

Τώρα ακόμα μερικά σίγουρα αλλά παράξενα στοιχεία για την Γερμανία:

1. Από τα 41 εκ. Γερμανών Εργαζομένων το 45% ή τα 19 εκ. κερδίζουν  έως     1600 Ευρώ μικτά. Ένα 20% μέχρι 2500 Ευρώ, 21% έως 3750 Ευρώ και ένα 13% πάνω από 3750 Ευρώ.

2. Το 36% των μονογονεικών οικογενειών με ένα παιδί και το 45% με δύο 
    παιδιά έχουν ανάγκη προνοιακών επιδομάτων.

3. Από τα 41 εκ μόνο τα 28 εκ εργαζόμενοι έχουν κανονική εργασία
    με ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εισφορές.

Όλα αυτά τα παράξενα τα γράφω για να συμφωνήσω με το ΚΚΕ ότι ο Καπιταλισμός όπου και αν υπάρχει ακόμα και στην Γερμανία, είναι άδικος και γι’ αυτό και για πολλά άλλα αξίζει να ανατραπεί.

Όμως θα πρέπει να πούμε ότι στην Γερμανία βλέπεις και ζεις σε μια οργανωμένη αστική κοινωνία. Αυτά που το αστικό κράτος έχει νομοθετήσει, τα καλά- πολλά για το Κεφάλαιο και τα λίγα για τους  Εργαζόμενους, αυτά τα λίγα τα δικαιούσαι και δεν χρειάζεται να παρακαλέσεις ή να πληρώσεις φακελάκι σε κανέναν. Την γραφειοκρατία και  ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού της Ελλάδας δεν θα την συναντήσεις στην Γερμανία. Και η διαφθορά και η διαπλοκή μέχρι πρόσφατα ήταν σε χαμηλά επίπεδα.

Πηγές:





Και τον Φίλο μας που πήγε τώρα στην Γερμανία, δικαιούμαι να τον «συμβουλέψω» και να του πω όχι γκρίνια και κλάψα αλλά διεκδίκηση. Στην Γερμανία το αυτονόητο δεν αμφισβητείται ή τουλάχιστον μην το επιτρέπεις.

Διεκδίκησε για σένα, τους ντόπιους και τους άλλους Μετανάστες που ζουν τώρα ή θα έρθουν στο μέλλον καλλίτερες συνθήκες. Μάθε την γλώσσα και με το που πιάσεις δουλειά τρέξε στο Συνδικάτο. Ας είναι ρεφορμιστικό, θα βρεις και λίγες ταξικές δυνάμεις.

Ζήσε και σπούδασε τον αναπτυγμένο καπιταλισμό (μεγάλο και δύσκολο σχολειό), θα σε βοηθήσει αν μείνεις εκεί, θα μας βοηθήσεις σε περίπτωση που γυρίσεις.  Νικόλας Σ.»

6 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Δηλαδη...
Χειροτερα απο την...Τουρκια ειναι;;...
Καλυτερα, γιατι τα Τουρκικα, μου φαινονται ευκολωτερα, απο την παλιογλωσσα τους...!!

Scorpion49 είπε...

Ρεαλιστικά τα στοιχεία για το τι συμβαίνει σήμερα στη Γερμανία. Σύμφωνα και με δικές μου πηγές, ειδικά για το επίδομα των πτωχών ο δικαιούχος δε θα πρέπει να έχει απολύτως τίποτα ως περιουσιακό στοιχείο, ούτε ένα ευρώ κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Τα επιδόματα πρόνοιας για τους αλλοδαπούς που δεν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα καταργήθηκαν στις 31/12/2011.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι στη γερμανία κάθε νοικοκυριό υφίσταται τεράστια φοροεπιδρομή (φορολογούν ακόμη και την ιδιοκτησία-κατοχή σκύλου), γι’ αυτό διαθέτουν και κάποια χρήματα για στοιχειώδη κοινωνική πολιτική.
Πολύ σημαντικά τα όσα επισημαίνει στο e-mail του ο Νικόλας Σ. (σημεία α-ε), και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται υπερήφανοι να δηλώνουν ότι ζουν με το επίδομα των πτωχών, ή με το οποιοδήποτε επίδομα πρόνοιας, θέλουν να αισθάνονται χρήσιμοι στην κοινωνία και να κερδίζουν με την αξία τους, τον ιδρώτα τους το ψωμί τους, και μάλιστα αυτά που δικαιούνται, και όχι επιδόματα ελεημοσύνης. Αλλά τέλος πάντων, οι γερμανοί για τους γερμανούς, οι έλληνες πότε επιτέλους θα σκεφτούν τους έλληνες;

Ευχαριστούμε το συμπατριώτη μας Νικόλας Σ. για τις χρήσιμες πληροφορίες, αλλά πολύ περισσότερο το φίλο Οικοδόμο που τις δημοσίευσε στο ιστολόγιο του.

Πληροφορίες για εργασιακά θα βρείτε και στις παρακάτω Δ/νσεις (είναι στα γερμανικά, αλλά επιλέγετε και την αγγλική):
http://www.jungewelt.de/2012/03-10/060.php

http://www.arbeitsagentur.de/nn_166486/zentraler-Content/HEGA-Internet/A07-Geldleistung/Dokument/GA-SGB-2-NR-08-2012-02-23.html

Scorpion49 είπε...

Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, και από πληροφορίες που έχω, σημειώνω να ότι ο γερμανός πολίτης, πόσο μάλλον ο μετανάστης, είναι παντελώς ανίσχυρος μπροστά στο πανίσχυρο γερμανικό οικονομικό κατεστημένο, και ειδικά όταν κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με τις φορολογικές αρχές, θα φτύσει το γάλα της μάνας του για να βρει το δίκιο του, αν το βρει, (θα πληρώσεις φταις δε φταις) η τρομοκρατία και ο χαφιεδισμός στο μεγαλείο τους.

Ανώνυμος είπε...

Άλλος ενας μύθος που καλλιεργειται στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ είναι ότι στο εξωτερικό μας περιμένουν δουλειές και χρήματα! Λες και πρόκειται για την γη της επαγγελίας... Εμείς μάλλον προς Ρουμανία βλέπω να καταλήγουμε τελικα. Σας δίνω ενα link απο μια προγενέστερη ανάρτησή μου, σχετικά με τη ζωή στη Ρουμανία, απο πληροφορίες φίλου που εργάζεται εκεί.
http://mikrolimeri.blogspot.com/2012/01/blog-post_21.html

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Κείμενο-απάντηση στους αυταπατώμενους.
Το θηρίο όταν παίρνει και ιμπεριαλιστική μορφή γίνεται ακόμη πιο άπληστο, αδηφάγο και αδίστακτο...

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα.
Ευχαριστoύμε πολύ τον φίλο αναγνώστη μας Νικόλα Σ. για τα πολύτιμα στοιχεία που μας έστειλε. Η χρησιμότητά τους μεγάλη, αν σκεφτούμε τη λανθασμένη εικόνα που έχουν πολλοί συμπατριώτες μας, που θεωρούν τη Γερμανία ως "γη της επαγγελίας" για δουλειά και καλύτερη ζωή. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και τα "καλύτερα μαγαζιά" της Ευρώπης, που απλά, είναι πιο οργανωμένα από το ελληνικό μπαχαλοκράτος...

scorpion49 ευχαριστούμε για τα σχόλια και για τα πρόσθετα στοιχεία-λινκς.

constantine έχεις δίκιο για τη Ρουμανία, δυστυχώς. Ευχαριστούμε για το λινκ.

Καλή δύναμη σε όλους τους φίλους!