Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Μεγάλη Παρασκευή του 1944...


Το άψυχο σώμα του ήρωα Αβραάμ Αναστασιάδη κρέμεται από  κολώνα στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου. Οι τσολιάδες συνεργάτες των Γερμανών κρέμασαν το παλικάρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής του 1944 και τον άφησαν εκτεθειμένο στη θέα των περαστικών της πλατείας, μέσα σε συνεχή βροχή, μέχρι το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Τότε, τα καθάρματα επέτρεψαν στους συγγενείς του να αποκαθηλώσουν το νεκρό κορμί του. 

Την  μέρα εκείνη, οι Γερμανοί καταχτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, εχτέλεσαν στο Αγρίνιο 120 παλικάρια.

Αυτή η πατρίδα ένα απέραντο μνημείο θυσίας και ηρωισμού. Αυτός ο λαός πηγή αστείρευτη, αντίστασης και περηφάνιας…


Ανοίγω το στόμα μου κι αναγαλλιάζει το πέλαγος
και παίρνει τα λόγια μου στις σκοτεινές του τις σπηλιές
και στις φώκιες τις μικρές τα ψιθυρίζει
τις νύχτες που κλαιν των ανθρώπων τα βάσανα.

Χαράζω τις φλέβες μου και κοκκινίζουν τα όνειρα
και τσέρκουλα γίνονται στις γειτονιές των παιδιών
και σεντόνια στις κοπέλες που αγρυπνούνε
κρυφά για ν' ακούν των ερώτων τα θαύματα.
Οδ. Ελύτης

Είδα αυτή τη συγκλονιστική  φωτογραφία σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο...γλυκές μνήμες. Αποτελεί μέρος μιας σπουδαίας ανάρτησης για την εχτέλεση των 120 παλικαριών που αξίζει να διαβάσετε.

3 σχόλια:

Scorpion49 είπε...

Διάβασα τη συγκλονιστική ανάρτηση στο agriniomemories.blogspot.com, πραγματικά προκαλεί φρίκη η σκληρότητα των Ναζί που αποδεκάτιζαν χωρίς έλεος ανθρώπους κάθε ηλικίας ως αντίποινα για τις επιθέσεις-σαμποτάζ των ελλήνων πατριωτών. Τη σκληρότητά τους τη γνωρίζαμε, εκείνο που δεν περιμέναμε όμως είναι η φρικιαστική πλειοδοσία εκείνων των «Ελλήνων» προς τους Ναζί, με σκοπό το ίδιο όφελος και το χτύπημα του απελευθερωτικού αγώνα. Προδότες, κουκουλοφόροι και χίτες μετά τη λήξη του πολέμου, και συντάξεις πήραν, και πόστα ανώτερα κατέλαβαν, και κόσμο κατεδίωξαν.

Μας ετοιμάζουν τη «ζωή εν τάφω»;
Τη ρομφαία Κύριε!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τα τομάρια της ναζιστικής κτηνωδίας πότισαν με πολύ αίμα αυτή τη χώρα και αυτό το λαό.
Βρήκαν όμως "το μάστορά τους" από τον ΕΛΑΣ.

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Αυτούς τους δολοφόνους υμνούν οι σημερινοί δολοφόνοι της "χρυσής αυγής" και τα σύστημα θέλει να τους βάλει και στην βουλή , για να μπορούν απο θεσμικό ρόλο πια να έχουν καθημερινό λόγο και ύπαρξη . Να γιατί θέλει κοινό αγώνα και ενιαίο μέτωπο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε όλα αυτά που συμβαίνουν. ούτε βέβαια να περπατάμε στα σύννεφα ότι θα αλλάξουν τα πράγματα με τις όποιες εκλογές . Αλλά να τους "πετάξουμε στην θάλασσα "μπορούμε .