Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

«Αυτό το κύμα, δε θα σταματήσει πια…» Comandante Che


«Τώρα πια, η ιστορία θα έχει να κάνει με τους φτωχούς της Αμερικής, με τους εκμεταλλευθέντες και τους εξαθλιωμένους της Λατινικής Αμερικής που έχουν ξεκινήσει οι ίδιοι να γράφουν από εδώ και στο εξής, την ιστορία τους. Και αυτό το κύμα της μεγάλης οργής, της απαιτούμενης δικαιοσύνης, του καταπατημένου δίκαιου, που ξεκινάει να σηκώνεται στη γη της Λατινικής Αμερικής, αυτό το κύμα, δε θα σταματήσει πια.
Αυτό το κύμα θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Γιατί αυτό το κύμα το αποτελούν οι περισσότεροι, η πλειοψηφία. Eίναι αυτοί που δημιουργούν με την εργασία τους τον πλούτο, δημιουργούν τις άξιες, την ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο, κάνουν τους τροχούς της ιστορίας να γυρίζουν, και τώρα ξυπνάνε από τον βαθύ λήθαργο που τους επέβαλαν.»


Τον Yann Tiersen, οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε μέσα από τις υπέροχες μουσικές του, στις ταινίες Amelie και Goodbye Lenin! Στο τελευταίο του άλμπουμ Skyline (2011), φροντίζει να μας θυμίσει, μέσα από το κόμμάτι The Gutter, ένα απόσπασμα από την ομιλία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ, που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου 1964. 

2 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Eίχε ξεκάθαρους προσανατολισμούς ο Che. Ούτε ντρίπλες ούτε φτιασίδια στο σάπιο σύστημα. Επανάσταση και ανατροπή. Γι' αυτό και ο λόγος και η συνέπεια των πράξεών του αποτυπώθηκαν διαπαντός στο χρόνο και στις συνειδήσεις.

Scorpion49 είπε...

Ο τίμιος και επαναστατικός λόγος του Τσε λείπει όσο ποτέ από τις σημερινές κοινωνίες. Ακόμη και η κουβανέζικη κοινωνία του ηρωικού Κάστρο προετοιμάζεται να βιώσει κάτι διαφορετικό από αυτό για το οποίο είχε αγωνιστεί ο Κάστρο και ο Τσε. Θα μου πείτε άλλοι οι λόγοι και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην περιοχή, το κατανοώ, χρειάζονται αλλαγές, κάτι πρέπει να γίνει. Μακάρι τα νέα πλάνα του Ραούλ να βγουν σε καλό του Κουβανικού λαού.
Μακάρι να μπει το νερό στ’ αυλάκι, και να κυλίσει επιτέλους υπέρ των εργαζομένων-ανέργων που τόσο πολύ το έχουν ανάγκη αυτό το διάστημα.
Καλό βράδυ!