Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο καπιταλισμός σκοτώνει


Η κατάντια να πεθαίνουν άνθρωποι στον 21ο αιώνα από το κρύο είναι άλλη μια πλευρά της βαρβαρότητας που λέγεται καπιταλισμός. Τις τελευταίες μέρες (και μέσω της τηλεόρασης) βλέπουμε σε μία σειρά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο υδράργυρος έχει κατέβει πολύ κάτω από το μηδέν καθημερινά να βρίσκονται άνθρωποι νεκροί στο δρόμο ή στα παγωμένα σπιτικά τους.
Ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων νεκρών το τελευταίο τρίμηνο σε Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρωσία, Λιθουανία, πρώην Γιουγκοσλαβία προσεγγίζει τους 100 ανθρώπους, κυρίως άστεγοι και φτωχοί (χωρίς να μπορεί να γίνει πλήρης καταγραφή) ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και κάποιοι από αυτούς απειλούνται με ακρωτηριασμούς.

Αυτή η τραγική κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής καταστροφής, μιας αμέλειας των ίδιων των θυμάτων, αλλά έχει τις αιτίες της στην επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, στη βαρβαρότητα που βιώνουν αυτοί οι λαοί εδώ και μια εικοσαετία από όταν ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα και παλινορθώθηκε ο καπιταλισμός. Η ανεργία, η φτώχεια, η ανέχεια έφερε τους άστεγους και τους απόκληρους της ζωής. Είναι και αυτή μια πλευρά των «λεωφόρων της ελευθερίας», που υπόσχονταν όλες οι αστικές και οπορτουνιστικές ανανεωτικές δυνάμεις στους εργαζόμενους σε ανατολή και δύση όταν πανηγύριζαν για τις ανατροπές, ως το «πέρασμα στη δημοκρατία και την ευημερία της οικονομίας της αγοράς».

Σε όλες αυτές τις χώρες λεηλατήθηκε η λαϊκή περιουσία από μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Εφαρμόστηκε φιλομονοπωλιακή πολιτική και χτυπήθηκαν και χτυπιούνται λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, το δικαίωμα στην εργασία, στη στέγη, στη υγεία και στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Εκεί όπου εξασφαλίζονταν στα σπιτικά φτηνή θέρμανση (με κεντρικές εγκαταστάσεις) και άλλες φτηνές υπηρησίες, τώρα όλα έχουν γίνει εμπορεύματα που χρυσοπουλιούνται και όποιοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ...κόστος πετιούνται στο περιθώριο. Ετσι δημιουργούνται οι στρατιές των αστέγων, που δήθεν σήμερα τρέχουν οι υπηρεσίες των καπιταλιστικών κρατών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να συνδράμουν για να μην πεθάνουν τις δύσκολες μέρες. 

Την ίδια εικόνα βλέπουμε αυτές τις μέρες του χιονιά και στην Ελλάδα, όπου επίσης έχουν πληθύνει οι άστεγοι. Βέβαια, σε όλες τις αναλύσεις των «ευαίσθητων υπηρεσιών» και των αστικών ΜΜΕ λείπει η αναφορά στο κύριο. Ποια είναι η αιτία για αυτήν την κατάντια; Πώς ξεσπιτώθηκαν οι άνθρωποι, γιατί αναζητούν τροφή στα σκουπίδια και τα συσσίτια, γιατί σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο αυξάνουν οι άνεργοι, οι φτωχοί και οι άστεγοι; Αυτό το κρύβουν ως «κόρη οφθαλμού», γιατί αν απαντήσουν θα βγει στη φόρα η σαπίλα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που υπερασπίζονται, τα ιστορικά του όρια και η αναγκαιότητα ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων.

Εξ αντικειμένου θα αναδειχτεί ότι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε, με τις αδυναμίες του - που προήλθαν από λάθη και παρεκκλίσεις από τις αρχές οικοδόμησής του - επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα, σε σχέση με τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Ριζοσπάστης)

4 σχόλια:

dimitris είπε...

Οικοδομε χαιρεται, πηγα για να μην τα πεταξω φαρμακα στους γιατρους χωρις συνορα, στο κεντρο, ουρες στο κρυο, ουρες στο πεζοδρομιο, αναμικτα τα χρωμματα, ενας ο καυμος, ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ, την ωρα που εδινα την σακκουλα, διπλα μου, σε ''απταιστα'' Ελληνικα, παρακαλω εναν καρδιολογο, ''ευπρεπη'' ρουχα.
ANEΡΓΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΡΩΜΜΑΤΩΝ, ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ.
Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ...

sofia είπε...

Το ζήτημα είναι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ό καπιταλισμός τους σκοτώνει.
Πώς να τους κάνεις να το καταλάβουν;

Scorpion49 είπε...

Ας όψεται ο Μιχαλάκης, που αντί για Γκλάσνοστ και Περεστρόικα (διαφάνεια και ανασυγκρότηση) κατέληξε στο γενικό ξεθεμελίωμα της ΕΣΣΔ, προς μεγάλη ευχαρίστηση του υπαρκτού καπιταλισμού βεβαίως, βεβαίως. Κι’ αυτό γιατί ο νυν Mr. pitsa δεν μπόρεσε, δε θέλησε, ήταν ανίκανος να διαχειριστεί τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της πατρίδας του προς όφελος του λαού του, κάτι που κάνει βέβαια ο πρώην Mr. KGB, η σημερινή Πουτανίτσα, αλλά υπέρ της μειονότητας των φραγκάτων, οι οποίοι μετά την πτώση, έσπευσαν να διασπαθίσουν την κρατική-λαϊκή περιουσία (μεταξύ των οποίων και πρώην υψηλά κομματικά στελέχη). Μετά από όλα αυτά πήρε η μπάλα και τα υπόλοιπα σοσιαλιστικά κράτη (ο τίτλος απονέμεται σε αυτά τα κράτη που μπόρεσαν με κάποια αξιοπρέπεια να τηρήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να δικαιωματικά να αποκαλούνται έτσι).
Ανθρώπους όμως να πεθαίνουν από πείνα και κρύο δεν είχαν βιώσει αυτές οι κοινωνίες!!
Δυστυχώς φίλοι μου, ο καπιταλισμός σκοτώνει και μάλιστα με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Αλλά εμείς είπαμε φίλε Οικοδόμε, κόντρα στα σχέδιά τους, ο καθένας όπως δύναται!

Οικοδόμος είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι, ο καπιταλισμός σκοτώνει. Ούτε πρόκειται ποτέ να το καταλάβουν όλα τα θύματα, ούτε να αντισταθούν στο δολοφόνο τους. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε εμείς στο τέλος να τον "σκοτώσουμε". Τον πολεμάμαι λοιπόν στα αδύνατα σημεία του. Είναι πολύ δυνατός σήμερα, δεν είναι όμως ανίκητος. Τ' άλλα (τρόπους για να τον νικήσουμε κλπ) τα έχουμε ξαναπεί και καλά να είμαστε, θα τα ξαναλέμε.
Καλή δύναμη σε όλους!