Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η πιο ωραία ιστορία



Η πιο ωραία ιστορία του τόπου και του λαού μας είναι αυτή που έγραψε στην ογδοντάχρονη πορεία του, και συνεχίζει να γράφει, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ). Το πιο μεγάλο επίτευγμα της ανθρώπινης σκέψης, η μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, που δίνει επιστημονική ερμηνεία στις εξελίξεις των φυσικών και κοινωνικών φαινομένων, είν' αυτή που φώτιζε, φωτίζει και θα φωτίζει το ΚΚΕ στο δύσκολο δρόμο του για τη λύτρωση του ανθρώπου απ' τα δεσμά της καπιταλιστικής - ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, για την έξοδό του απ' το βασίλειο του σκότους στο δρόμο για την οικοδόμηση της αταξικής σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Η πιο ζωντανή κι αδιάλειπτη παρουσία του ΚΚΕ στους αγώνες για το δίκαιο των καταπιεζομένων, στο κάθε κάλεσμα της πατρίδας, είν' αυτή που σφυρηλάτησε τους ακατάλυτους δεσμούς του με το λαό, που το ρίζωσε βαθιά στο ελληνικό χώμα και το έκανε ακατανίκητο στις μανιασμένες επιθέσεις των λογής εχθρών του.

Οι πιο ωραίες μορφές στην τιτάνια πάλη για την εθνική λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία, στην πάλη με το θάνατο, νικώντας το σωματικό και ψυχικό πόνο, είν' οι μορφές του ΚΚΕ που πλούτισαν και κόσμισαν το Πάνθεο των Ηρώων του '21!

Πλάι στον Ρήγα Βελεστινλή, τον Γέρο του Μοριά και τον Μακρυγιάννη, πλάι στον Καραϊσκάκη, τον Κανάρη, τον Παπαφλέσσα, τον Τζαβέλα, τον Νικηταρά, τον Ζαχαριά, τον Μπότσαρη, τον Ανδρούτσο, τον Διάκο, πλάι στην Μπουμπουλίνα, την Μαυρογένους, τις Σουλιώτισσες, λάμπουν και οι μορφές του ΚΚΕ που σημάδεψαν τη νέα πορεία της εργατικής τάξης, του λαού μας, για την εκπλήρωση των σκοπών και των πόθων του, για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος, ο Χρήστος Μαλτέζος, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Αρης Βελουχιώτης, ο Μήτσος Τατάκης, η Ειρήνη Γκίνη, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο Νίκος Πλουμπίδης, ο Κώστας Βιδάλης, ο Διαμαντής, ο Γιάννης Ζεύγος, ο Στέφανος Σαράφης, ο Μήτσος Παπαρήγας, ο Τάκης Φίτσιος...

Οι πιο ωραίοι διανοητές, οι ταλαντούχοι της τέχνης του λόγου, των μουσικών ήχων και του χρωστήρα, είν' αυτοί που συνύφαναν στο έργο τους τις καλύτερες πολιτιστικές και πνευματικές παραδόσεις του λαού μας με τα μεγάλα οράματα του κομμουνισμού, με τους αγώνες και τις θυσίες του ΚΚΕ. Είν' αυτοί, που λάμπρυναν με το έργο τους το όνομα της χώρας μας σ' ολόκληρο τον κόσμο: Ο Δημήτρης Γληνός, ο Κώστας Βάρναλης, ο Μάρκος Αυγέρης, ο Μάνος Κατράκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ο Αντώνης Σιγάλας, η Ελλη Αλεξίου, ο Γιώργος Κοτζιούλας, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Α. Τάσος, η Σοφία Μαυροειδή - Παπαδάκη, ο Παναγής Λεκατσάς, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Τζαβάλας Καρούσος, ο Νίκος Καρβούνης, ο Κώστας Παρορίτης, η Μέλπω Αξιώτη, ο Αλέκος Ξένος, ο Δημήτρης Φωτιάδης, ο Δημοσθένης Βουτυράς, ο Γιάννης Κορδάτος, ο Πέτρος Κόκκαλης...

Η πιο ωραία ιστορία, που πρέπει να διαβάσουν, να μελετήσουν και ν' αντλήσουν διδάγματα οι νέοι, οι μαθητές, οι σπουδαστές, κι, ακόμα, οι μελετητές των ελληνικών μας πραγμάτων, είν' αυτή που έγραψαν οι πρωτοπόροι γιοι και οι θυγατέρες του λαού μας, τα μέλη, τα στελέχη και οι οπαδοί του πιο παλιού και πάντα νέου ΚΚΕ, στους σκληρούς αγώνες και με το αίμα τους στα πεζοδρόμια, στις φάμπρικες, στα χωράφια, στα κελιά των φυλακών, στους τόπους των εκτελέσεων, στα πεδία των μαχών.

Ο πιο ωραίος τρόπος "να ζήσει κανείς και να πεθάνει σαν άνθρωπος, είναι να ζήσει και να πεθάνει για ένα ιδανικό"! Λόγια σοφού. Το πιο ωραίο ιδανικό το προσφέρει η πανανθρώπινη κομμουνιστική ιδεολογία του ΚΚΕ.

Η πιο ωραία ιστορία είν' αυτή που έγραψε στην ογδοντάχρονη πορεία του το ΚΚΕ και συνεχίζει να γράφει, με την παρουσία του παντού και πάντα, την κάθε ώρα, την κάθε στιγμή, στο κάλεσμα του λαού και της πατρίδας, στον πόνο και το στεναγμό των καταπιεζομένων στον τόπο μας και όπου Γης, για τη λύτρωσή τους, για τη σωτηρία της ανθρωπότητας και του πλανήτη μας.

Η πιο ωραία ιστορία είν' αυτή που γράφεται απ' τα εκατομμύρια των κολασμένων της Γης, απ' τους πρωτομάχους, τους στοχαστές, τους βάρδους, τους ονειροπόλους, τους πιστούς στα παγκόσμια ιδεώδη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ακολούθησε πιστά στην ογδοντάχρονη πορεία του το δρόμο αυτό και τον συνεχίζει, κατανικώντας και τη δραματική καμπή των γεγονότων του 1989 - '91.

Η κοινωνική μετεξέλιξη αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από το χάος, την αθλιότητα, την πείνα και ανεργία των εκατοντάδων εκατομμυρίων, τη σήψη και παρακμή, από τη φρίκη των κατακτητικών πολέμων και τους κινδύνους καταστροφής του πλανήτη μας, που προκαλεί το αδηφάγο σύστημα του ιμπεριαλισμού.

Η σωτηρία της ανθρωπότητας, του ίδιου του πλανήτη μας, βρίσκεται στη σοσιαλιστική - κομμουνιστική μετεξέλιξη της κοινωνίας μας.

(Κείμενο του Δημήτρη Κηπουρού που γράφτηκε με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ  και δημοσιεύτηκε στο Ριζοσπάστη τον Δεκέμβρη του 1998)

Δεν υπάρχουν σχόλια: