Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Γιώργος Ζαμπέτας (1925–1992)


Σαν σήμερα, στις 10 Μάρτη του 1992 έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας. Γεννήθηκε  στις 25 Ιανουαρίου του 1925 στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ήταν γιος κουρέα που έπαιζε μπουζούκι, κιθάρα και μαντολίνο. Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει μπουζούκι από έξι χρονών, (παίρνοντας κρυφά το μπουζούκι του πατέρα του που ήταν κρεμασμένο στο κουρείο του) μένοντας μέχρι τέλους αυτοδίδακτος και αμίμητος. Πριν να καθιερωθεί έκανε διάφορα χειρωνακτικά επαγγέλματα (όπως εργάτης σε εργοστάσιο καλωδίων). Όταν υπηρετούσε τη θητεία του ως σμηνίτης, έκανε εκπομπές στο Ραδιοσταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τις οποίες συνέχισε και μετά (1950-1957). Από το 1950, αρχίζει να δουλεύει επαγγελματικά στα πάλκα των λαϊκών κέντρων. Στη δισκογραφία πρωτομπαίνει το 1952 με το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» (που το τραγούδησε ο Πρ. Τσαουσάκης).

Τον ίδιο χρόνο παντρεύεται και στη συνέχεια αποκτά τρία παιδιά (δύο κόρες και  τελευταίο τον γιο  του – Μιχάλη – ο οποίος θα ακολουθήσει τα χνάρια του στο μπουζούκι). Με τη σιδερένια θέληση και την ανεξάντλητη υπομονή που τον χαρακτήριζαν, αργά αλλά τίμια και καθαρά, ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας του λαϊκού τραγουδιού, δημιουργώντας «δική του σχολή» στη λαϊκή μουσική, κάνοντάς το γνωστό σ’ολόκληρη την οικουμένη. Η δεκαετία του ΄60 είναι γι αυτόν η πιο γόνιμη και συνθετική περίοδος . Η γνωριμία του μάλιστα με τον ποιητή Δ. Χριστοδούλου στέκεται η αιτία να γράψει μια σειρά από αριστουργηματικά τραγούδια όπως « Δεν έχει δρόμο να διαβώ», «Τα δειλινά», «Με τον βοριά» κ.α. (Άλλοι στιχουργοί με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν ο Χ. Βασιλειάδης, Α. Καγιάντας κ.λ.π.)

Όλα τα τραγούδια του αντιπροσωπεύουν τη δική τους εποχή και έχουν μια ξεχωριστή ιστορία και ταυτόχρονα φέρουν τη σφραγίδα της ερμηνείας των μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών (Πρ. Τσαουσάκης, Στρ. Παγιουμτζής, Σ. Καζαντζίδης, Π. Πάνου, Π. Γαβαλάς, Γρ. Μπιθικώτσης, Β. Μοσχολιού, Μαρινέλλα , Τ. Βοσκόπουλος κ.λ.π.)

Έγραψε μουσική για πολλά Ελληνικά έργα όπως το «Μιας πεντάρας νιάτα» κ.λ.π.(στα οποία πολλάκις εμφανιζόταν -έπαιζε και τραγούδαγε ο ίδιος -) καθώς και θεατρικές επιθεωρήσεις. Συνεργάστηκε με τους γνωστότερους μουσικούς ( Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Πλέσσα, Στ. Ξαρχάκο, κ.λ.π.). Έλαβε μέρος ως δεξιοτέχνης του μπουζουκιού σε Διεθνή Φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση και σε ραδιοφωνικές εκπομπές της Αμερικής και του B.B.C. και θαυμάστηκε ιδιαίτερα για τον αυθορμητισμό του και τον ευδιάκριτο τρόπο που εκτελούσε την «δυτικότροπη» μουσική του. Το στοιχείο εκείνο που κάνει απ’ την πρώτη κιόλας στιγμή αναγνωρίσιμα τα τραγούδια του , είναι οι μελωδικές και ευρηματικές εισαγωγές του! (…)

Πηγή βιογραφικών στοιχείων: Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ελευσίνας

Το τραγούδι «Χάθηκες» (Δεν έχει δρόμο να διαβώ), σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου, ερμηνεύει ο Πάνος Τζανετής:


Δεν υπάρχουν σχόλια: