Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Θα είμαι πάλι υποψήφιος πρόεδρος της ΓΣΕΕ»




«Ναι, θα είμαι και πάλι υποψήφιος Πρόεδρος της ΓΣΕΕ», αποκαλύπτει στο Real.gr ο Γιάννης Παναγόπουλος, ανοίγοντας τα χαρτιά του και σηματοδοτώντας τις εξελίξεις ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας, που θα διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, στις 21-24 Μαρτίου.

«Θα είμαι υποψήφιος Πρόεδρος με ομόφωνη απόφαση της παράταξής μου, της ΠΑΣΚΕ, με εξαίρεση μια αντίρρηση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, υπονοώντας τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο.

Ο Γ. Παναγόπουλος, άλλωστε, παρά τις προβλέψεις, κατόρθωσε να αποσοβήσει μια κρίση της ΠΑΣΚΕ, αντίστοιχη του 1985, που έφερε μια νέα γενιά συνδικαλιστών -και τον ίδιο- στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ. Έτσι, ο Ν. Φωτόπουλος, δεν κατόρθωσε να πάρει μαζί του συνδικαλιστικά στελέχη που είχε προσεγγίσει, με αποτέλεσμα οι έγκυρες εκτιμήσεις να τον φέρουν στη μια έδρα στο νέο ΔΣ της ΓΣΕΕ και οι πλέον αισιόδοξες σε δυο, αν και ο ίδιος επιμένει πως τελικά θα λάβει τέσσερις!

Μαζί του φέρονται να συσπειρώνονται ο Νίκος Ορφανός από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα διυλιστήρια και ο Ανδρέας Κολλάς, που μετεκλογικά έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ. έτσι η ΠΑΣΚΕ θα λάβει 19 το πολύ έδρες, από τις 22 που είχε σήμερα, γεγονός που θα της επιτρέψει να εκλέξει τον Πρόεδρο, καθώς αφενός αποτελεί πάγια τακτική να εκλέγεται στη ΓΣΕΕ αντιπροσωπευτικό Προεδρείο, αφετέρου προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος από άλλη παράταξη απαιτείται συνεργασία ΔΑΚΕ-Αριστεράς. Μια συνεργασία που δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά και γιατί το ΚΚΕ έχει ως στρατηγική του να είναι εκτός Προεδρείου και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν βγαίνουν διαφορετικά τα κουκιά.

Οι διεργασίες στη ΔΑΚΕ

Με την επιστροφή του Νίκου Κιουτσούκη στη ΝΔ, πάντως, «μαζεύει» την παράταξή της και η ΔΑΚΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα λάβει στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ 11 έδρες. Μετά την αποκατάσταση των σχέσεών του με τη Συγγρού, κάτι που έγινε με παρασκηνιακές κινήσεις και του υπεύθυνου συνδικαλιστικού της ΝΔ Φίλιππου Ταυρή, είναι βέβαιο ότι ο νυν Γραμματέας της ΓΣΕΕ δεν θα «κοπεί» από τη σταυροδοσία και θα είναι εκτός απροόπτου στο νέο ΔΣ. Δεν είναι, όμως, καθόλου σίγουρο ότι ο Ν. Κιουτσούκης θα παραμείνει στη θέση του Γραμματέα, καθώς ο παραμένων ισχυρός «γαλάζιος» άνδρας στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο Κώστας Πουπάκης επιθυμεί να υπάρξει ανανέωση.

Η σειρά εκλογής, άλλωστε, στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ των υποψηφίων της ΔΑΚΕ, θα δημιουργήσει «δεδομένα» για την επόμενη ημέρα, γιατί αμέσως μετά θα διεξαχθεί το Συνέδριο της παράταξης, όπου θα εκλεγεί νέα ηγεσία. Και είναι βέβαιο ότι ο Ν. Κιουτσούκης, παρά την επιστροφή του, δεν αποτελεί την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει ως Πρόεδρος της ΔΑΚΕ -το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.

Τι συμβαίνει σε ΣΥΡΙΖΑ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»

«Πύρρειος» θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Κατ’ ουσίαν θα είναι η μοναδική ενισχυμένη παράταξη, καθώς από τρεις έδρες εκτιμάται με βάση το συσχετισμό δυνάμεων και το μέτρο (ένας σύνεδρος ανά 1.000 ψηφίσαντες συνδικαλισμένους) θα λάβει πέντε έδρες. Όσο και αν χρησιμοποιείται το επιχείρημα πως… «οι συσχετισμοί είναι προ του Μνημονίου» -ισχύει σε ελάχιστα συνδικάτα- η αύξηση των δυνάμεων της «Αυτόνομης Παρέμβασης» που αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τη γεωμετρική άνοδο του κόμματος που τη στηρίζει.

Με δεδομένη την αποχώρηση του Γ. Γαβρίλη που συνταξιοδοτείται, επικεφαλής θα είναι ο Ζώης Πεπές από την ΟΤΟΕ και ο Θάνος Βασιλόπουλος από την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την πολιτική του κόμματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, που εκφράζονται πρωτίστως από τον Δημήτρη Στρατούλη και τον Αλέξη Μητρόπουλο. Μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, θα εξετάσει την προοπτική συνεργασίας με τον Νίκο Φωτόπουλο, αν και υπάρχουν αντιρρήσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ

Όσον αφορά το ΚΚΕ, θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που έχει εγκαινιάσει, δίνοντας έμφαση στο ΠΑΜΕ, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει τη ΓΣΕΕ. Επικεφαλής θα είναι και πάλι ο Κώστας Πέρρος, ενώ η ΕΣΑΚ εκτιμάται ότι θα λάβει 9 έδρες.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: