Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

«Όταν είναι απ’ τη μια οι ΒΠ γόνοι με τα καλάσνικοφ κι απ’ την άλλη οι "μπάτσοι", γιοι εργατών, αγροτών, εγώ είμαι με τους "μπάτσους"»




"Περί της ταξικής καταγωγής των αστυνομικών".
«Ο φασισμός είναι λαϊκισμός -και κάθε λαϊκισμός είναι φασισμός κατά βάσιν και κατ' ουσίαν» έγραφε το 1993, στην «Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους», o αείμνηστος Βασίλης Ραφαηλίδης.

Στη σημερινή εποχή, όπου το καπιταλιστικό σύστημα προωθεί με γοργούς, απροκάλυπτα βίαιους ρυθμούς τον εκφασισμό της κοινωνίας, ώστε να βγει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από την τρέχουσα οικονομική κρίση -η οποία είναι γέννημα του ίδιου αυτού του συστήματος-, ο λαϊκισμός σαρώνει από τα έδρανα της βουλής μέχρι τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Άξιος υπερασπιστής του μεγάλου κεφαλαίου, ο πιστός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, Φαήλος Κρανιδιώτης, δίνει διαπιστευτήρια ταγής στο καπιταλιστικό σύστημα, επιλέγοντας τον πιο πετυχημένο και ταυτόχρονα τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο: αυτόν του λαϊκισμού. 


Ο κ. Κρανιδιώτης προφανώς και είναι με τους μπάτσους, για λόγους ωστόσο πολύ διαφορετικούς από  αυτούς που υποστηρίζει στο tweet του. Τάσσεται στο πλευρό των αστυνομικών επειδή αυτοί αποτελούν τις δυνάμεις καταστολής του αστικού κράτους, τα έμμισθα όργανά του που τσακίζουν όποιον επιχειρεί να σηκώσει κεφάλι και να αμφισβητήσει την εξουσία του.

Το ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί προέρχονται από χαμηλά λαϊκά στρώματα είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν χρειαζόμασταν κανέναν κ. Κρανιδιώτη για να το μάθουμε. Ανέκαθεν οι δυνάμεις καταστολής ενός κράτους, όπως άλλωστε και οι μισθοφορικοί στρατοί, αποτελούνταν στην συντριπτική τους πλειονότητα από εργατόπαιδα.

Πώς εξηγείται αυτό; Από το ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προλετάριων δεν έχουν ταξική συνείδηση. Αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο. Έπειτα από εκατοντάδες χρόνια κυριαρχίας του αστικού εποικοδομήματος, οι περισσότεροι εργάτες, αγρότες και μικροαστοί (ειδικά οι τελευταίοι περισσότερο από τους υπόλοιπους), δεν επιδιώκουν να απελευθερωθούν από τα "δεσμά" τους, παρά μόνο προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο υπάρχον σάπιο σύστημα, αφού όπως οι ίδιοι πιστεύουν, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Ένα ακόμη θέμα που θίγει στο εξυπνακίστικο tweet του ο Φαήλος Κρανιδιώτης, είναι αυτό της ένοπλης αντίστασης. Το αν το αντάρτικο πόλεων είναι μια μέθοδος που μπορεί να προωθήσει τον επαναστατικό σκοπό, είναι μια μεγάλη κουβέντα η οποία δεν μπορεί να γίνει επί του παρόντος.

Ωστόσο όταν ένας γόνος αστικής οικογένειας (είτε ζει στα ΒΠ, είτε οπουδήποτε αλλού) επιλέγει συνειδητά να  π ρ ο δ ώ σ ε ι  την τάξη του, τότε αυτό είναι μαγκιά του. Η ορθότητα της απόφασης του γίνεται ακόμα πιο εμφανής, από τη στιγμή που λυτά και δεμένα, όλα τα "σκυλιά" της μπουρζουαζίας, πέφτουν πάνω του να τον φάνε.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που τελικά επιλέγουν να πολεμήσουν το σύστημα, έχει τεράστια σημασία το ότι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι έχουν κάθε δυνατότητα να απολαύσουν τις ζωές τους με όλες τους τις ανέσεις, αποφασίζουν συνειδητά να πάνε κόντρα στο ταξικό τους συμφέρον, μόνο και μόνο για να βοηθήσουν στην επίτευξη ενός ονειρικού σκοπού, τη δημιουργία μιας αταξικής κοινωνίας, που και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα προλάβουν να τη ζήσουν.

Για την ιστορία, αναφέρουμε μερικά ονόματα επαναστατών (κομμουνιστών και αναρχικών), οι οποίοι απαρνήθηκαν την ταξική τους καταγωγή, για να υπηρετήσουν τα ιδανικά της Επανάστασης. Ο Φρήντριχ Ένγκελς ήταν γιος βιομήχανου, ο ο πατέρας του Καρλ Μαρξ ήταν δικηγόρος, η οικογένεια του Τσε προερχόταν από τα αργεντίνικα ολιγαρχικά στρώματα, ενώ και οι Ρώσοι αναρχικοί, Μπακούνιν και Κροπότκιν είχαν αριστοκρατική καταγωγή.

Υ.Γ. Όταν οι μπάτσοι (παιδιά εργατών και αγροτών) χτυπάνε τους αγρότες που διαμαρτύρονται για την εξαθλίωση στην οποία τους έχει οδηγήσει η κυβέρνηση που ο ίδιος ο κ. Κρανιδιώτης υπηρετεί, αυτός με ποιών το μέρος είναι άραγε;

Fidel στο  3pointmagazine.gr

1 σχόλιο:

μαχαιρης είπε...

Αυτην τηνιδεα που εχει ο μπατσοφιλος
κυριος...Για τους αναρχικους των ΒΠ...
Την εχει πει στους φιλους του απο τα ΒΠ..Τα συμφεροντα των οποιων δουλικα εξυπηρετει;;;