Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση των οικοδόμων. Στο βήμα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γ. Τασιούλας |
Να δυναμώσει η πάλη για την προστασία των ανέργων, να νεκρώσουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά στις 19 Οκτώβρη και να προχωρήσει με ακόμη πιο θαρρετά και ουσιαστικά βήματα η συσπείρωση των εργαζομένων στο συνδικάτο με τη μαζική τους συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Νοέμβρη. Αυτά ήταν τα κύρια στοιχεία που προέκυψαν από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προχτές, Κυριακή, ενώ στην πρώτη γραμμή μπαίνει και η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική, στα χαράτσια, στην απόπειρα κυβέρνησης, τρόικας, πλουτοκρατίας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση.
«Οι εξελίξεις από ώρα σε ώρα τρέχουν κι εμείς πρέπει να βρεθούμε ικανοί να εμποδίσουμε κάθε προσπάθεια χτυπήματος του λαϊκού, εργατικού κινήματος, αλλά και να περάσουμε στην αντεπίθεση με επίκεντρο τα συμφέροντα των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας», τόνισε εξαρχής ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου κατά την κεντρική εισήγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τις ακόλουθες δράσεις:
-- Σήμερα, Τρίτη 4 Οκτώβρη, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας και, μετά από πορεία, θα καταλήξουν στην Εφορία της Ελευσίνας για να επιστρέψουν τα χαρατσόχαρτα.
-- Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, προχωρούν σε πικετοφορία στους δρόμους της Αθήνας, ενάντια στα χαράτσια, με αφετηρία την πλατεία Κάνιγγος.
-- Την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., πραγματοποιούν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) για την ανεργία στον κλάδο, απαιτώντας να δοθεί έκτακτο επίδομα 1.400 ευρώ και πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
-- Σημαντικός σταθμός η πανελλαδική, πανεργατική απεργία, στις 19 Οκτώβρη.
«Οι οικοδόμοι πρέπει να δώσουν το στίγμα. Να νεκρώσουν τα γιαπιά και τα εργοτάξια. Να βγούμε θαρρετά στον κόσμο. Η απεργία μπορεί ν' αποκτήσει χαρακτηριστικά ξεσηκωμού ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική», σημειώθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση.
Ταυτόχρονα, οι οικοδόμοι θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην απεργία σε δημόσιο και ΔΕΚΟ στις 5 Οκτώβρη.
Τα κύρια μέτωπα πάλης
Ιδιαίτερη βαρύτητα στη γενική συνέλευση δόθηκε στο πώς πρέπει να δουλέψουν οι οικοδόμοι το επόμενο διάστημα. «Με προωθημένες μορφές πάλης να συσπειρώσουμε δυνάμεις που θα έρθουν σε σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και να υπερασπιστούμε τη ζωή μας. Το άγριο χαράτσωμα στα ακίνητα, στην εισφορά - όπως τη λένε - αλληλεγγύης, πρέπει να μπλοκαριστεί μαζικά. Πρέπει να δράσουμε με πρωτοβουλίες γρήγορα. Σηκώνουμε κλίμα στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών», σημειώνεται στην εισήγηση.
Μέτωπο ανοίγουν και στο ζήτημα της ανεργίας, με την κατάσταση στον κλάδο να είναι εκρηκτική. Οι οικοδόμοι αγωνίζονται για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν την πάλη για το οριστικό ξεπέρασμά της. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις για την προστασία των ανέργων. Προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις των παραρτημάτων όπου θα παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για κινητοποίηση ανέργων, εργαζομένων και παραστάσεις σε εφορίες, ΟΑΕΔ, στη γειτονιά.
Για τις αρχαιρεσίες του Νοέμβρη, επισημάνθηκε εισηγητικά πως «δεν τις βλέπουμε σαν τυπική διαδικασία, αλλά σαν ευκαιρία να συζητήσουμε με τους οικοδόμους, να εντοπίσουμε αδυναμίες και δυνατότητες και να οργανώσουμε αποτελεσματικά την πάλη μας το επόμενο διάστημα, ενταγμένες στο σύνολο της πάλης μας, σαν έναν σημαντικό σταθμό στην οργάνωση του αγώνα».
Ακολούθησε συζήτηση, όπου μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία, με χαρακτηριστικά τα όσα ειπώθηκαν για τη δράση του παραρτήματος οικοδόμων στις νοτιοανατολικές συνοικίες, το οποίο και ανέπτυξε πλούσια δράση όλο το προηγούμενο διάστημα για τα θέματα της Υγείας, της Παιδείας και των χαρατσιών, μαζί με άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής. Ξεχωριστή αναφορά έγινε για τους μετανάστες του κλάδου, για την πάλη για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, καθώς και για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας.
Τη γενική συνέλευση χαιρέτισε, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Σκιαδιώτης, ο οποίος, αφού υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή των οικοδόμων στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της ανασυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος και υπογράμμισε τρεις βασικούς άξονες: Το ζήτημα της οργάνωσης της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, το θέμα της πολιτικοποίησης της πάλης της εργατικής τάξης και το ζήτημα της συμμαχίας, της κοινής δράσης, με τα άλλα λαϊκά στρώματα τα οποία προλεταριοποιούνται στη διάρκεια της κρίσης. Εκ μέρους της Ομοσπονδίας, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρός της, Κώστας Ζιώγας.
(Ριζοσπάστης, σήμερα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου