Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Μεγαλοεργολάβοι - Κυβέρνηση: Παιχνίδια με τις πληρωμές στις πλάτες των οικοδόμων

Καταγγελία για τις πρακτικές της εργοδοσίας στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα - Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου της Αθήνας
Στιγμιότυπο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στιγμιότυπο από την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σε χορήγηση αναγκαστικών αδειών σκοπεύει να προχωρήσει η κατασκευαστική εταιρεία «J&P ΑΒΑΞ», όπως ενημέρωσε τους εργαζομένους στα εργοτάξια της κατασκευής επέκτασης της «γραμμής 3» του Μετρό (Αιγάλεω - Πειραιά), επικαλούμενη τη μη επιστροφή ΦΠΑ.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής εικόνας, με ανάλογες κινήσεις από τις κατασκευαστικές εταιρείες που εμπλέκονται σε μια σειρά δημόσια έργα σε όλη τη χώρα (οδικοί άξονες, Μετρό, κατασκευή σχολείων). Καταγγέλλει, επίσης, ότι για ακόμα μια φορά, οι εργάτες καλούνται να πληρώσουν «τα σπασμένα» για τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγαλοεργολάβων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Αναπτύσσουν στα εργοτάξια φημολογία και συγκεκριμένη πρακτική που δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους για την πορεία των έργων. Οι διαρροές για σταμάτημα της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, για πάγωμα της εξόφλησης εκτελεσμένων εργασιών, για προβλήματα στη χρηματοδότηση των έργων, δίνουν και παίρνουν. Παράλληλα, γίνεται σταδιακή μείωση του προσωπικού, παρόλο που υπάρχει ανεκτέλεστο έργο (Ιόνια Οδός), υποχρεώνονται εργαζόμενοι σε καθυστέρηση μηνών των δεδουλευμένων (Καλλίδρομο, Ακράτα), σε αναγκαστικές άδειες, σε εκ περιτροπής εργασία».
Καλεί τους εργαζομένους στα εργοτάξια σε ετοιμότητα, σε συσπείρωση στην Ομοσπονδία, για να διεκδικήσουν: Να εξασφαλιστεί η δουλειά όλων των εργαζομένων. Να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.

«Η καθυστέρηση δε ζημιώνει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Αυτές έχουν τον τρόπο τους και τις κυβερνήσεις τους, για να αποφύγουν τις ζημιές και επιπλέον να εξασφαλίσουν τα "διαφυγόντα κέρδη"», αναφέρει η Ομοσπονδία και καταλήγει:
«Η καθυστέρηση πλήττει τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρομαγαζάτορες, το λαό, που ζει και εργάζεται μέσα στις πόλεις, υπομένοντας τις αναγκαστικές μονοδρομήσεις, τη σκόνη, τους κινδύνους από τις πλημμύρες κλπ. Η καθυστέρηση σημαίνει ότι παραμένουν μεγάλοι κίνδυνοι στους οδικούς άξονες για χιλιάδες οδηγούς, που πληρώνουν πανάκριβα διόδια για τη διέλευσή τους».

Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου

Ολα τα παραπάνω ζητήματα συζητήθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που έγινε την Τετάρτη. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη στην Ομόνοια και η κήρυξη απεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Για τους χώρους δουλειάς όπου τα προβλήματα οξύνονται ιδιαίτερα, όπως τα έργα του Μετρό στην Αθήνα, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το ΔΣ να οργανώσει κινητοποιήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Τέλος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής, με κοινές εξορμήσεις σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς, ενημερώνουν για τις εξελίξεις στον κλάδο των κατασκευών και καλούν στο συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη, με ταυτόχρονη προετοιμασία για απεργία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, αναφέρονται στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων και την έναρξη κάποιων μεγάλων έργων, δημόσιων, ιδιωτικών και συγχρηματοδοτούμενων, που δεν αλλάζει όμως τη θέση των εργαζομένων σ' αυτά.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται νέες μειώσεις μισθών σε ομίλους όπως η «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», καθυστερήσεις πληρωμών σε ομίλους όπως η «J&P Αβαξ» και «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», πληρωμές σε δόσεις προς υπεργολάβους της «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», που οι ίδιοι τις μετατρέπουν σε καθυστερήσεις πληρωμών προς τους εργαζομένους τους, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τζάμπα εργασία μέσω προγραμμάτων «voucher».

Οι μεγαλοεργολάβοι αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και η σημερινή κυβέρνηση το διατηρεί. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα οικονομικά στοιχεία για το 2014 των τριών βασικών ομίλων του κλάδου ανακάμπτουν, καθώς καταγράφεται αύξηση τζίρου 24% για την «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», 26% για την «J&P Αβαξ», 53,2% για τη «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», με ταυτόχρονη βελτίωση της προοπτικής κερδοφορίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: