Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Οι 100 πρώτες μέρες, τα ψέματα αλλά και η συνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ


Τι θυμηθήκαμε μέρες που είναι!.. Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της εποχής για να πάρετε μια γεύση τού τι σημαίνει προεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ και τι μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ...
Διαβάστε και θαυμάστε λοιπόν:

«Τα αρχικά βήματα του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, αποκαλύπτουν τμηματικά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, τα οποία χτες (15 Ιανουαρίου 2015) έβαλαν αρκετές και σημαντικές ψηφίδες στην απάντηση του ερωτήματος τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης και τις πρώτες 100 ημέρες. Την αρχή έκανε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής στην Β' Αθήνας, Νίκος Παππάς, που αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ πως το 2015 δε θα πληρωθεί ΕΝΦΙΑ. Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας».

Τι συμβαίνει σήμερα, 14 Μάη 2015; Οχι μόνο δεν έγινε τις πρώτες 100 μέρες, αλλά ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ όλο το 2015 αλλά και το 2016, εάν χρειαστεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

* * *

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Γενάρη, στον ΣΚΑΪ, ο υποψήφιος βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής Αλέξης Μητρόπουλος προανήγγειλε «Σεισάχθεια για όλα τα είδη των χρεών» που θα γίνει μέσα στις 100 πρώτες μέρες.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει θεσπίσει νόμο, για να εισπράξει όλα τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αφορούν ΕΝΦΙΑ, ΕΕΤΗΔΕ, εισφορά αλληλεγγύης, περαίωση, τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. κ.λπ.

* * *

Η υποψήφια πριν από τις εκλογές Νάντια Βαλαβάνη - σημερινή υπουργός - στο τηλεοπτικό κανάλι «Ε» λέει: «Εμείς δε θα συνεχίσουμε την 5η αξιολόγηση. Θα ήταν λίγο αστείο να λέμε ότι θέλουμε να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και να λέμε ότι για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο πρέπει πρώτα να περάσουμε άλλα τόσα μέτρα...».

Τι συμβαίνει σήμερα; Στην κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα αναφέρεται ότι «...κατέγραψαν με κοινή δήλωσή τους την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

* * *

Αντιγράφουμε και πάλι από ρεπορτάζ της εποχής: «(...) σε ό,τι αφορά τα πρώτα βήματα μίας "κυβέρνησης της Αριστεράς", ο Δημήτρης Στρατούλης περιέγραψε και τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. "Τα πρώτα νομοσχέδια της αριστερής κυβέρνησης θα είναι η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η δέκατη τρίτη σύνταξη σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ, η αποκατάσταση της προστατευτικής εργατικής νομοθεσίας για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα κ.λπ.», τόνισε στο ραδιοσταθμό Alpha, χαρακτηρίζοντας αυτά τα μέτρα "αδιαπραγμάτευτα"».

Τι συμβαίνει σήμερα; ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά. Ολα έχουν παγώσει και η ...«αδιαπραγμάτευτη» εφαρμογή τους εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το Brussels Group (τρόικα) και τα ...πρωτογενή πλεονάσματα.

* * *

Θα πει κανείς: Καλά, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν κάνει τίποτα οι σημερινοί κυβερνώντες; Η αλήθεια είναι ότι έχουν κάνει. Οπως έγραφε ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ - τότε που στα αστικά ΜΜΕ επικρατούσε περίπου το κλίμα του ότι «έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αρχίσει να βρέχει λεφτά για τους εργαζόμενους» - το περίφημο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και όσα θα γίνονταν τις πρώτες 100 μέρες είχε και άλλες, λιγότερο προβεβλημένες πλευρές. Αυτές που αφορούσαν και αφορούν τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει επιδοτήσεις των επιχειρήσεων, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη.

Τι έχει γίνει από αυτά; Καταρχήν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση διέγραψε χρέη μεγαλοεπιχειρηματιών που προέρχονται από πρόστιμα ακόμα και για λαθρεμπόριο. Και μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αυτό, το έκανε με συνοπτικές διαδικασίες, Παρασκευή βράδυ, ώστε άρον άρον να τελειώνει με αυτήν την προγραμματική δέσμευση. Τέτοια προγραμματική συνέπεια, αλλά με ωφελημένους τους επιχειρηματίες!.. Η μείωση του ενεργειακού κόστους συμφωνήθηκε με τους δανειστές από τις 20 Φλεβάρη...

Για να είμαστε δίκαιοι, λοιπόν, υπάρχουν και πράγματα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει. Μόνο που δεν αφορούν τη βελτίωση της ζωής του λαού, αλλά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αυτό, δηλαδή, που ετοιμάζεται να κάνει και τώρα, με τη συμφωνία που ετοιμάζει με τους δανειστές...

Κ. Πασ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παραλάβαμε χάος. Κι επειδή το κράτος έχει συνέχεια, θα συνεχίσουμε το χάος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
ΚΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ.

Καίτη είπε...

τι τραβαμε ρε παιδια...