Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

"ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ" (4): «Αποκάλυψη Τώρα, Νέα έκδοση» - Τετάρτη 2 Μάρτη, από το "Σκοπευτήριο" στην Καισαριανή


Συνεχίζοντας τις προβολές μας,  την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 προβάλουμε μια από τις πιο σημαντικές αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Την ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Αποκάλυψη Τώρα, Νέα Έκδοση»

Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπόλεμη Ζούγκλα του Βιετνάμ, ένας άντρας, ο Λοχαγός Willard κατευθύνεται με αποστολή από τις Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσει και να αφανίσει το μυστηριώδη Συνταγματάρχη Kurtz που, βίαιος και παράφρων, ηγεμονεύει μιας πρωτόγονης κοινότητας ιθαγενών στα σύνορα της Καμπότζης

Ώρα έναρξης: 7.00μ.μ.
στην Αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Καισαριανής



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016
Θεματικό Αφιέρωμα: ΠΟΛΕΜΟΣ & ΦΑΣΙΣΜΟΣ

4η ΠΡΟΒΟΛΗ: Τετάρτη 2Μαρτίου 2016
«Αποκάλυψη Τώρα, Νέα έκδοση»
(Apocalypse Now REDUX)
του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Αντιπολεμική 2001 l Διάρκεια: 202'
Η έσχατη κατάβαση στα σκοτάδια της ψυχής, η απόλυτη καταγραφή μιας ανθρώπινης φύσης εξίσου ικανής για το «καλό» και το «κακό». Μία ατμοσφαιρική και στέρεα δομημένη ταινία με αφετηρία τη γνωστή αποικιοκρατική νουβέλα του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους», στο σύνορο μεταξύ ρομαντισμού και μοντερνισμού, που χρησιμοποιεί τον πόλεμο στο Βιετνάμ ως πρόσχημα για να καταδείξει το διαχρονικό και πανανθρώπινο περιεχόμενό της. Ένα φιλμ πέρα από το φως και το σκοτάδι, πέρα από τον πόλεμο, με πολλαπλές και συμπληρωματικές ερμηνείες.
Η εκπληκτική εισαγωγή, με τα ελικόπτερα να βομβαρδίζουν τη ζούγκλα, το πλάνο που ουσιαστικά δεν κινείται αλλά απλώς διευρύνεται, τη διπλοτυπία που παραλληλίζει τον ανεμιστήρα του δωματίου του πρωταγωνιστή με τις έλικες και με ηχητική υπόκρουση – πέρα από τον ήχο των τελευταίων – το απαγορευμένο τραγούδι «The End» των Doors, όχι μόνο επιδεικνύει τη μαεστρία του σκηνοθέτη και μας εισάγει στο κλίμα της ταινίας, αλλά απεικονίζει αμέσως τον βασικό πυρήνα της: τα όρια μεταξύ του ενδότερου και του εξωτερικού κόσμου αναιρούνται, η πραγματική μάχη δίνεται μέσα μας, ανάμεσα στους δύο εαυτούς μας, «αυτόν που σκοτώνει και αυτόν που αγαπά» όπως λέγεται στη συνέχεια. Όλο το φιλμ είναι μια επική ψυχολογική αλληγορία. Εξίσου εντυπωσιακή μοιάζει η εφόρμηση στο χωριό με τα ελικόπτερα υπό τον ήχο των Βαλκυριών του Βάγκνερ. Εξαιρετική σύλληψη την οποία διαδέχεται ο αποκαλυπτικός και αληθοφανέστατος βομβαρδισμός με ναπάλμ, ικανός να αφήσει άναυδο τον θεατή.

Ώρα έναρξης προβολών: 7.00μ.μ.
Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: