Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου


Την πορεία του αγώνα των χαλυβουργών από τη λήξη της πολύμηνης απεργίας τους μέχρι το κλείσιμο του εργοστασίου παρακολουθεί η νέα έκδοση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Η μπροσούρα με τίτλο «Οι ηρωικοί χαλυβουργοί στάθηκαν όρθιοι μέχρι το τέλος. Από τη λήξη της απεργίας, τα δικαστήρια έως το κλείσιμο του εργοστασίου» αποτελεί συνέχεια προηγούμενης έκδοσης της Τομεακής Οργάνωσης, στην οποία καταγράφηκε το χρονικό της απεργιακής μάχης, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 2012.

Με αφορμή την κυκλοφορία της μπροσούρας, η ΤΟ Βιομηχανίας οργανώνει εκδήλωση στις 2 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η νέα έκδοση συνοψίζει τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη λήξη της απεργίας. Παρουσιάζει την επίθεση της εργοδοσίας που συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε, τη «βιομηχανία» μηνύσεων και δικαστικών διώξεων που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση για 24 χαλυβουργούς.

Στις σελίδες της περιλαμβάνονται ανακοινώσεις του Σωματείου, της παράταξης «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία», αλλά και της εταιρείας. Παρουσιάζεται η στάση των πολιτικών δυνάμεων και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αλλά και η συμβολή του ΚΚΕ, που στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό των χαλυβουργών.

«Οι εξελίξεις μετά τη λήξη της απεργίας όχι μόνο δεν ανέτρεψαν τα αρχικά συμπεράσματα που έβγαλε το Κόμμα μας από τον αγώνα των χαλυβουργών, αλλά τα επιβεβαίωσαν στο ακέραιο, τα εμπλούτισαν, προσθέτοντας και νέα πείρα που πρέπει να μελετηθεί», σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης.

Θυμίζουμε ότι στις 28 Ιούλη 2012, οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργία Ελλάδος», σε Γενική τους Συνέλευση, την 20ή από την έναρξη της απεργίας, αποφάσισαν την αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης και τη συνέχιση του αγώνα τους με άλλες μορφές. Το σκηνικό της αστυνομοκρατίας, τη μέρα που οι χαλυβουργοί έμπαιναν συντεταγμένα στο εργοστάσιο, ήταν το προοίμιο ενός νέου γύρου επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας.

Ακολούθησε η ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητα των εργαζομένων, απαγορεύσεις στα μέλη του ΔΣ του σωματείου να επισκέπτονται τους χώρους του εργοστασίου, εκδικητικές απολύσεις, αλλά και κινητοποίηση του εργοδοτικού μηχανισμού για να αλλάξει χέρια το σωματείο, πράγμα που έγινε τον Αύγουστο του 2013. Στο αποκορύφωμα αυτής της μεθόδευσης για τον «αφοπλισμό» των εργαζομένων, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ενέκρινε στις 12 Ιούνη 2014 το αίτημα της επιχείρησης για ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, κλιμακώθηκε η «βιομηχανία» μηνύσεων και δικών σε βάρος των απεργών χαλυβουργών και στις 9 Απρίλη 2014, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, το Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καταδίκασε όλους τους κατηγορούμενους, εκτός από μια γυναίκα απεργού, σε ποινές φυλάκισης πολλών μηνών, με τριετή αναστολή.

Η καταδικαστική απόφαση όχι μόνο δεν μπόρεσε να σπιλώσει τον αγώνα των χαλυβουργών στα μάτια των εργαζομένων και του λαού, αλλά στάθηκε αφορμή για νέο κύμα αλληλεγγύης. Ενα ιδιαίτερο παράδειγμα γι' αυτό αποτελεί η παράσταση που ετοίμασε και παρουσίασε το περασμένο φθινόπωρο η Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, βασισμένη στη δίκη των χαλυβουργών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: