Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ αποδείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων, ακόμα και η ζωή τους... (VIDEO + 17 ΦΩΤΟ)

Τραγική ειρωνεία...
Ο πίνακας κατέγραφε τις ώρες μέχρι το επόμενο εργατικό ατύχημα

Με 24ωρη απεργία το Σάββατο 9 Μάη απαντούν οι εργαζόμενοι στο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο ενώ το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλεί σε Γενική Συνέλευση στην πύλη στις 7 π.μ. 

Έξι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά στα ΕΛΠΕΤρεις μεταφέρθηκαν αρχικά στο Αττικό Νοσοκομείο και ακόμα τρεις στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Για τον έναν πολυτραυματία, το Συνδικάτο Μετάλλου κάνει έκκληση για αίμα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).



Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: Από τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο «Θριάσιο», ο ένας φέρει εγκαύματα συνολικής έκτασης περίπου 70% και είναι διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση, ο δεύτερος φέρει εγκαύματα μερικού πάχους 20% και ο τρίτος φέρει εισπνευστικό έγκαυμα και είναι διασωληνωμένος.

Στο «Αττικόν» διακομίσθηκαν τρεις τραυματίες οι οποίοι φέρουν εγκαύματα σοβαρού βαθμού, εμφανίζουν αναπνευστική δυσχέρεια και βρίσκονται διασωληνομένοι υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ο ένας διακομίστηκε στην ΜΕΘ του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, ο δεύτερος στη μονάδα εγκαυμάτων του «Γ. Γεννηματάς», ενώ ο τρίτος παραμένει στη ΜΕΘ του «Αττικόν». 
Η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στις 8.20 περίπου το πρωί σε μονάδα των ΕΛΠΕ στη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε μία παλιά μονάδα, όπου σημειώθηκε έκρηξη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. 

Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Αττικής που κατήγγειλαν την έλλειψη μέτρων ασφαλείας σε ένα χώρο με 3.000 εργαζόμενους.  Όπως κατήγγειλαν, δεν χτύπησε ο συναγερμός πυρκαγιάς και δεν υπήρχε σχέδιο ασφαλούς εξόδου των εργαζομένων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι στοιβάχτηκαν σε έναν από τους χώρους στάθμευσης των εγκαταστάσεων, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν. Όταν οι εργαζόμενοι άνοιξαν μία από τις εξόδους, προκειμένου να διαφύγουν, το προσωπικό φύλαξης των εγκαταστάσεων τους κυνήγησε για να τους πάρει τις κάρτες εισόδου.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η πυρκαγιά ξέσπασε από έκρηξη, κάτι που υποδεικνύει έλλειψη μέτρων ασφάλειας και προστασίας. Τις εργασίες πραγματοποιούσαν συνεργεία που αποτελούνταν από ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι καλούνται να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, με ελάχιστα διαλείμματα και μεροκάματα πείνας.

Αύριο στις 7 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση. 

Την κατάσβεση ανέλαβε το προσωπικό πυρασφάλειας των διυλιστηρίων. 







Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργάτες και την ευχή οι τραυματίες γρήγορα να γυρίσουν στις οικογένειες και τις δουλειές τους. Και αυτό το εργοδοτικό έγκλημα ήρθε ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας, που θυσιάζονται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους της εργοδοσίας. Παρά την αύξηση της κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια, στον όμιλο ΕΛΠΕ εντείνεται η εργολαβοποίηση, με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από "φθηνούς" εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Ο αριθμός μόνιμων εργαζομένων μειώθηκε από το 2007 έως το 2013 κατά 29%, αντίθετα αυξάνεται το προσωπικό με άλλες μορφές εργασίας. Οι εργάτες στους εργολάβους δούλευαν για λίγα ευρώ την ώρα. Τα σωματεία επανειλημμένα έχουν καταγγείλει ότι η εταιρεία, κυνηγώντας το μέγιστο κέρδος, έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην καταστρατήγηση μέτρων ασφαλείας, με σοβαρές καθυστερήσεις ακόμα και στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων.

Απαιτούνται τώρα σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς, με μόνιμη σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία».







ΠΑΜΕ: Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έγινε στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο

«Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα έγινε σήμερα στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, που έστειλε εργάτες σοβαρά τραυματισμένους στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση.

Έχουν γίνει καθεστώς οι εργολαβίες που χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες με το κομμάτι, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες χωρίς μέτρα ασφάλειας της ζωής τους. Με εντατικοποίηση της δουλειάς, με ατέλειωτες ώρες και μεροκάματα φτώχειας. Θέλουν τους εργάτες αναλώσιμους. Δεν τους νοιάζει αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, αν θα γυρίσουν όρθιοι ή στο αναπηρικό καροτσάκι.



Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανάπτυξης που θεριεύει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων και στο χώρο των πετρελαίων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που πάρθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κατακρεούργησαν την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, της υγείας κλπ. Τέτοια μέτρα θα περιέχει και η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδείχνει για μια ακόμη φορά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων, ακόμα και η ζωή τους.

Η εργατική τάξη μπορεί να βάλει φρένο στην πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Να μη δείχνει καμιά ανοχή και με ταξική αλληλεγγύη να οργανώσει την πάλη της και να απαιτήσει μέτρα για την ασφάλεια της ζωής της».

Την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων του εργατικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ εκφράζει ο Δήμος Χαϊδαρίου. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

΄Ηταν κι ο Λαφαζάνης εκεί γιατί ξεχνάτε να το γράψετε; Πήγε να πιστοποιήσει ότι οι ένοχοι θα πάνε στα δικαστήρια. Αν υπάρχουν βέβαια. Το τόνισε αυτό. Κι ο Λαφαζάνης ό,τι υποσχεται το κάνει. Θα σύρει τον καπιταλισμό στα δικαστήρια. Αλλιώς να μην σώσει να δώσει τσάμπα ρεύμα και στα ΕΛΠΕ.