Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη σε τροχιά κλιμάκωσης με απεργία - Πλατιά σύσκεψη Συνδικάτων της Αττικής χτες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά


«Εκτός από την προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης της εργατικής τάξης και την ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για τις εξελίξεις, εμείς από τώρα πρέπει να κλιμακώσουμε έναν σχεδιασμό μέσα στην εργατική τάξη που να ανεβάζει την αγωνιστική διάθεση και τη συμμετοχή των εργαζομένων, να πιέζουμε για την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναφορά κατακτήσεων και δικαιωμάτων που σάρωσαν οι αντιλαϊκοί νόμοι την περίοδο της κρίσης.

Μια τέτοια προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να κλιμακωθεί με ένα παναττικό συλλαλητήριο στις 11 του Ιούνη. Επιδίωξη είναι να είναι ένα συλλαλητήριο που να κορυφώνει τη συστηματική και πλατιά προσπάθεια που θα γίνει όλο το Μάη. Να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον αριθμό των σωματείων που είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.

Η καλλιέργεια απεργιακού κλίματος μέσα στην εργατική τάξη και στα συνδικάτα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο ως απάντηση στις αντιλαϊκές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Η διαμόρφωση προϋποθέσεων για απεργιακό αγώνα πρέπει να είναι πρωτοβουλία της εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος, απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλιακών ομίλων, και να αποτελεί βήμα κλιμάκωσης όλης αυτής της προσπάθειας.

Τέτοιο βήμα κλιμάκωσης μπορεί να αποτελέσει απεργία στα τέλη Ιούνη, περίοδο που όχι μόνο λήγει η παρούσα δανειακή σύμβαση και θα πρέπει να ψηφιστεί νέα, αλλά είναι και περίοδος που λήγει η ΕΓΣΣΕ και η εργατική τάξη πρέπει να διεκδικήσει υπογραφή νέας».

Με τα παραπάνω λόγια, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, περιέγραψε στη χτεσινή παναττική συνδικαλιστική σύσκεψη τα μέτωπα και τους βασικούς σταθμούς του αγωνιστικού σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα. Η σύσκεψη έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τη χαρακτήρισε η μαζικότητα. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συζήτησε τον προγραμματισμό της δράσης.

Να ακουμπήσουν περισσότεροι στο ΠΑΜΕ

Η σύσκεψη έχει τον χαρακτήρα της καλής προετοιμασίας και οργάνωσης όλων των δυνάμεών μας, ώστε το ταξικό εργατικό κίνημα να βρεθεί σε ετοιμότητα και να αντιμετωπίσει την όποια συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μαζικό, μαχητικό τρόπο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Χρ. Κατσώτης είπε στην εισηγητική του τοποθέτηση: «Στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων μπορεί να ακουμπήσει κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη ανεπιφύλακτα. Ξέρουν ότι το ΠΑΜΕ δε θα τους προδώσει, δε θα τα διπλώσει.

Στη δράση του ΠΑΜΕ και των ταξικών δυνάμεων μπορούν να ακουμπήσουν και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε συμφωνούν σε όλα με το ΠΑΜΕ και τις θέσεις του. Ομως καταλαβαίνουν ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, καταλαβαίνουν ότι δε μπορούν οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνειδητοποιούν ότι ο δρόμος της ανοχής, της αναμονής, του κοινωνικού διαλόγου, οδηγεί σε τέλμα, και αναγνωρίζουν ότι μόνο με οργάνωση και αγώνα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνειδητοποιούν ότι η πάλη για το πρόβλημα σε κάθε χώρο μπορεί να αντιμετωπίζεται πιο αποφασιστικά μόνο όταν κατακτιέται η ταξική ενότητα και η εργατική αλληλεγγύη, όταν το πρόβλημα κάθε χώρου γίνεται πρόβλημα όλης της εργατικής τάξης.

Σήμερα, αυτή η προσπάθεια που ξεκινάμε, φιλοδοξούμε να αγκαλιάσει και να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες και εργάτριες, όσο το δυνατόν περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, γιατί απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση κανένας δεν πρέπει να είναι μόνος. Εχουμε κατακτήσει μια πολύτιμη πείρα τα 16 χρόνια δράσης του ΠΑΜΕ και ιδιαίτερα από το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη του 2014 για έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς που συσπειρώνει και κινητοποιεί πλατιές δυνάμεις εργαζομένων, ανέργων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Ετοιμότητα για όλες τις εξελίξεις

Ετσι πρέπει να δουλέψει κάθε συνδικάτο, κάθε σωματειακή επιτροπή, κάθε παράρτημα σωματείου, κάθε οργανωμένη δύναμη εργατών με ταξικό προσανατολισμό, στους κλάδους και σε χώρους δουλειάς.

-- Πιθανά η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική πρωτοβουλία τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ή στα τέλη Μάη ή και στις αρχές Ιούνη. Επομένως, απαιτείται αγωνιστική ετοιμότητα και άμεση απάντηση. Να υπάρξει βροχή ανακοινώσεων καταδίκης, να μπει το θέμα σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, να αναπτυχθεί κλίμα αντίδρασης, κινητοποιήσεων, ακόμα και απεργιακής απάντησης.

-- Για τις Συλλογικές Συμβάσεις, βάζουμε το θέμα για συζήτηση σε όλες τις οργανώσεις της εργατικής τάξης στην Αττική, Εργατικά Κέντρα και σωματεία ανεξάρτητα από το συσχετισμό δυνάμεων. Να ανοίξει γερά η συζήτηση στους χώρους δουλειάς. Να αξιοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες των ταξικών Ομοσπονδιών να καλέσουν συσκέψεις σωματείων, επιδιώκοντας να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι συνδικαλιστές και ΔΣ σωματείων ανά κλάδο.

-- Επιδιώκουμε να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ μέχρι τις 20 Μάη. Να γίνουν καλά προετοιμασμένες εισηγήσεις για τις εξελίξεις και το πλαίσιο πάλης, αλλά και καλό οργανωτικό σχέδιο. Να συνεδριάσουν αντίστοιχα τα παραρτήματα και οι σωματειακές επιτροπές. Να επιδιώξουμε γενικές συνελεύσεις παντού μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη. Να είναι καλά προετοιμασμένες, μαζικές, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή και τη συζήτηση. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων των ΓΣ και συνολικότερα μαζικών διαδικασιών.

-- Αρχαιρεσίες, αλλά και παρεμβάσεις για οξυμένα προβλήματα (π.χ. απλήρωτη εργασία, ανεργία, υγεία), πρέπει να πολλαπλασιαστούν και να δεθούν με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, να κάνουμε βήμα στη συσπείρωση και στην κινητοποίηση νέων δυνάμεων, να ανεβάσουμε την αγωνιστική διάθεση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

-- Την ίδια περίοδο θα ξεδιπλωθεί η προσπάθεια ορισμένων ταξικών Ομοσπονδιών για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Εχει τεράστια σημασία αυτή η δουλειά να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους εργάτες στον κάθε κλάδο. Θέλει πολύ καλή προετοιμασία, δούλεμα καλό των προτάσεων των Ομοσπονδιών μέσα στους εργάτες, συζήτηση στα ΔΣ και στις ΓΣ, εύστοχη προπαγάνδα, αξιοποίηση μορφών πάλης που να αντιστοιχούν στη διάθεση των εργαζομένων, ακόμα και απεργιακής προοπτικής σε ορισμένες Ομοσπονδίες, μέσα στον Ιούνη. Να συνδυαστεί αυτή η προσπάθεια με τον συνολικότερο σχεδιασμό. Με αυτό το πνεύμα να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά επιχειρησιακές ΣΣΕ που έχουν λήξει ή λήγουν το επόμενο διάστημα.

Για το μέτωπο της Υγείας

Η πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Δυτικής Αθήνας έδωσε μια θετική πείρα η οποία θα κλιμακωθεί με νέα συγκέντρωση στις 14 του Μάη, στο Υπουργείο Υγείας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν και άλλα εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο Θριάσιο, στα Μεσόγεια, και αλλού στην Αττική.

-- Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, την πάλη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι όπως οι γιατροί και οι καθαρίστριες, να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, υλικά και σε μέσα που είναι αναγκαία, για να μην υπάρξει εργάτης, άνεργος, αυτοαπασχολούμενος, συνταξιούχος, χωρίς παροχές Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-- Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η απεργία στις 20/5 στα δημόσια νοσοκομεία να είναι πετυχημένη, να εκδηλωθεί μια μαζική και μαχητική απάντηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Να ενισχυθεί το απεργιακό κλίμα αξιοποιώντας όλες τις μορφές, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις. Την ίδια ημέρα, στις 20/5, είναι η κινητοποίηση των συνταξιούχων.

-- Ιδιαίτερα να δούμε τη δουλειά μας στους ανέργους και σε κόσμο που υποφέρει, να αγκαλιάζει η δράση σωματείων, επιτροπών ανέργων και λαϊκών επιτροπών τέτοιες περιπτώσεις, να ανέβουν οι μαζικές παρεμβάσεις για την ικανοποίηση τέτοιων περιστατικών.

Ποιο είναι το πιο βασικό: να δουλεύουμε ώστε να αναπτύσσεται το ταξικό κριτήριο μέσα στην εργατική τάξη. Οι εργάτες και οι άνεργοι πρέπει να έχουν σταθερά, ταξικά κριτήρια, αλλιώς είναι εύκολο τμήματα εργατών και λαϊκών στρωμάτων να μπερδεύονται για τον χαρακτήρα των εξελίξεων, να γεννιούνται προσδοκίες και στάση αναμονής απέναντι στη νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και να οδηγούνται έστω και άθελά τους σε στήριξη θέσεων ξένων προς τα συμφέροντα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: