Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για το εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ και Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής του Ομάδας για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων


Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο διυλιστήριο των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο.
Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο διυλιστήριο των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο
Το νέο εργοδοτικό έγκλημα στις 8/5/15 στα ΕΛΠΕ, με 6 εργάτες σοβαρά τραυματισμένους, ήταν συνέπεια της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφάλειας, σε μια επιχείρηση με κυρίαρχο ρόλο στον κλάδο της διύλισης και γενικότερα στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της.
Γι’ αυτό στα ΕΛΠΕ έφτασαν να δουλεύουν σήμερα μόλις 1.600 μόνιμοι εργαζόμενοι, όταν το 2003 ήταν 2.700. Στην πλειοψηφία του, το έμπειρο και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αντικαταστάθηκε από "φτηνότερους" εργαζόμενους εργολαβικών συνεργείων, που σήμερα φτάνουν τους 700. Γι’ αυτό η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει χτυπήσει ταβάνι με εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίας. Γι’ αυτό το εξοντωτικό ωράριο, τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό, η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων, που καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
Η χρονική συγκυρία της πυρκαγιάς δεν είναι τυχαία. Από τις 12/4, στο διυλιστήριο γίνονται εργασίες συντήρησης. Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, υπό την πίεση της εργοδοσίας να τελειώσει η δουλειά γρήγορα και να μπει ξανά σε λειτουργία το διυλιστήριο. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύουν μέ­σω εργολαβικών συνεργείων. Πρόκειται για εργάτες, Έλληνες και μετανάστες, που με ευθύνη της εταιρείας δουλεύουν όσο διαρκούν οι εργασίες συντήρησης, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη γνώση του χώρου, εμπειρία και ειδίκευση. Αμείβονται ακόμα και με 3,8 ευρώ την ώρα, δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια, σε 12ωρες, 14ωρες, έως και 16ωρες βάρδιες.
Απουσιάζουν μέτρα ασφαλείας σε ένα χώρο με χιλιάδες εργαζόμενους. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, δεν ακούστηκε η σειρήνα του συναγερμού και δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς, οι εργαζόμενοι στοιβάχτηκαν σε έναν από τους χώρους στάθμευσης, χωρίς να τους επιτρέπεται να μετακινηθούν.
Το νέο εργοδοτικό έγκλημα αποδεικνύει ξανά ότι δεν συμβαδίζουν κέρδη και δικαιώματα εργαζομένων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, αφού η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία παρέχουν απλόχερα στα μονοπώλια όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που κατακρεούργησε την όποια προστασία υπήρχε στην ασφάλεια της ζωής των εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να θεριεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων και στο χώρο των πετρελαίων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:
Για να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, να υπάρχουν και να τηρούνται σύγχρονα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας της ζωής των εργαζομένων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλους τους τόπους δουλειάς με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να στελεχωθούν ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ και να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες.
Για να καλύψει η εταιρεία όλα τα έξοδα περίθαλψης των εργατών που τραυματίστηκαν και τις άμεσες ανάγκες των οικογενειών τους». 


 Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων

Το εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των «Ελληνικών Πετρελαίων» με θύματα 6 εργαζόμενους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την Ερώτηση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες της ραγδαίας αύξησης των «εργατικών ατυχημάτων» - εργοδοτικών εγκλημάτων, που είναι η αντεργατική νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, που θυσιάζει τη ζωή και την υγεία των εργατών στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Το κυνηγητό της ανταγωνιστικότητας και του καπιταλιστικού κέρδους, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των μέτρων ασφαλείας, προκάλεσαν ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα στα διυλιστήρια των "Ελληνικών Πετρελαίων", ενός εξαιρετικά κερδοφόρου επιχειρηματικού ομίλου στην Ελλάδα, έστειλε στο νοσοκομείο 6 εργαζόμενους που χαροπαλεύουν.
Αποκλειστικό αίτιο η αξιοποίηση του αντεργατικού οπλοστασίου της ευρωενωσιακής και ελληνικής νομοθεσίας με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αντικατάσταση μόνιμων, καταρτισμένων εργαζομένων (που από το 2003 μειώθηκαν από 2.700 σε 1.600) από εργαζόμενους σε εργολάβους για λίγες μέρες, με 12ωρες και 16ωρες εξοντωτικές βάρδιες, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες υπερωρίες και εξευτελιστικό ωρομίσθιο 3,8 ευρώ, με εντατικοποίηση της εργασίας πέρα από κάθε όριο.
Τα μέτρα ασφάλειας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων θεωρούνται "ανώφελο" κόστος και πετσοκόβονται με παράπλευρα θύματα "εργατικών ατυχημάτων - εργοδοτικών εγκλημάτων" χιλιάδες εργαζόμενους στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ. Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακές υποδομές υποχρηματοδοτούνται και απαξιώνονται, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ελέγχου ουσιαστικά δεν λειτουργούν λόγω υποστελέχωσης.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς τοποθετείται για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα και όλη την ΕΕ, την εντατικοποίηση και εργολαβοποίηση της εργασίας, την περικοπή των κονδυλίων για μέτρα ασφαλείας, την τήρηση ωραρίων και αμοιβών που προβλέπονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: