Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Δεν θα μας φιμώσουν


Χαρακτηρισμούς όπως «μαντρόσκυλα του Περισσού», «ταλιμπάν», «διαδικτυακά μπουλντόγκ», «καθυστερημένη αγέλη» κ.ά., «παραλαμβάνουν» τώρα τελευταία όσοι υποπίπτουν στο «λάθος» να υποστηρίξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις θέσεις του ΚΚΕ  και  -κυρίως αυτό-, να αντιταχτούν στην συντονισμένη (όπως όλα δείχνουν)  προσπάθεια να συκοφαντηθεί, χτυπηθεί, αφοπλιστεί ιδεολογικά και πολιτικά το κόμμα. Πρώτα βιολιά αυτής της αντι-ΚΚΕ «ορχήστρας» και «αποστολείς» των χαρακτηρισμών, κάποιοι δημοσιογράφοι, ιστολόγοι, και  σχολιαστές αναρτήσεων.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι  ότι «πέρασαν» (όπως οι ίδιοι διαλαλούν) κάποτε από το ΚΚΕ. Αναφερόμαστε στους γνωστούς, ή λιγότερο γνωστούς, «πρώην». Αυτούς που ως μέλη ή και στελέχη έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην πορεία του κόμματος τις τελευταίες δεκαετίες και συνδιαμόρφωσαν ή επηρέασαν στον έναν ή στον άλλο βαθμό την πολιτική και τις θέσεις του, στην τελική το κόμμα στην ολότητά του, που σήμερα πολεμούν.

Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό  όλων αυτών των «επώνυμων» και ανώνυμων «πρώην» που σουλατσάρουν στο διαδίκτυο κατακεραυνώνοντας όσους δεν τους ακολουθούν στον κατήφορο, υποδυόμενοι τους «κατατρεγμένους» όταν κονιορτοποιούνται τα «επιχειρήματά» τους, είναι ότι εμφανίζονται ως «υπερασπιστές» ενός ΚΚΕ για το οποίο οι ίδιοι  «νοιάζονται» περισσότερο από τα μέλη του, τα οποία -σύμφωνα με τα γραφόμενά τους- δεν διαθέτουν ούτε καν ένα επαρκές «επίπεδο»,  με αποτέλεσμα να άγονται στο βάραθρο της καταστροφής από μια κλίκα πανούργων ηγετίσκων που, ταμπουρωμένοι στο κάστρο του Περισσού, κόπτονται μόνο για την κρατική επιχορήγηση-επιβίωσή τους και δεν δίνουν δεκάρα για το κόμμα που κληρονόμησαν από τους τίμιους πλην πεθαμένους (άρα «διαθέσιμους» -αφού δεν μπορούν να απαντήσουν από «εκεί» που βρίσκονται- για να τους χρησιμοποιούν οι «πρώην» κατά πως εξυπηρετούνται οι επιδιώξεις τους) προκατόχους τους. (Η αναφορά από τους «πρώην» στο «χαμηλό επίπεδο» αυτών που δεν έγιναν «πρώην» είναι αποκαλυπτική και του τρόπου με τον οποίο οι «πρώην» έβλεπαν μέσα στο κόμμα, πριν γίνουν «πρώην», τους... πρώην συντρόφους τους…).

«Επιχειρήματα» σαν τα παραπάνω και άλλα ακόμα που όλοι αυτοί χρησιμοποιούν δεν διαφέρουν στην ουσία τους. Αναλόγως με το μορφωτικό επίπεδο, την ιδιότητα ή και τις επιδιώξεις τους καθενός ή καθεμιάς εξ αυτών που τα χρησιμοποιούν, διαφέρουν μόνο στη διατύπωση. Πχ τη φράση «διαδικτυακά μπουλντόγκ» δεν θα τη χρησιμοποιήσουν ποτέ «έγκριτοι» ιστολόγοι ή «πρωτοκλασάτοι» δημοσιογράφοι που πιθανώς να επιδιώκουν να παίξουν  αύριο ρόλο σε μια πιθανή κατά πως δείχνουν τα πράγματα ανάληψη της  κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές ο Στάθης Σταυρόπουλος  χτες «στον ενικό» παρότι δεν απέφυγε τον πειρασμό να γλιστρήσει ακόμα πιο βαθιά στον  αντι-ΚΚΕ κατήφορό του, ως επιδέξιος χειριστής της ελληνικής γλώσσας διατύπωσε με τρόπο αριστοτεχνικά «κομψό» ό,τι οι παραπάνω δυο λέξεις με «χονδροειδή» τρόπο προσάπτουν στους υποστηρικτές του ΚΚΕ: «το μόνον που έχει απομείνει στην ηγεσία του ΚΚΕ για να επιβάλλει αυτή τη γραμμή στο κόμμα της εργατικής τάξης, είναι η φάλαγγα των υβριστών που έχει εκπαιδεύσει για να κακοποιούν με συκοφαντίες και χλευασμούς όποιους κριτικάρουν τις πολιτικές της επιλογές»).

Ακόμα και αν στην αρχή ξαφνιαστήκαμε με κάποιους από αυτούς, ακόμα και αν εντυπωσιαστήκαμε αρχικά με τον τρόπο που έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο, ακόμα και αν «θαυμάσαμε» την ικανότητά τους να προκαλούν, να προβοκάρουν και να  δυναμιτίζουν διαδικτυακούς διαλόγους επιχειρώντας να τους εκτρέψουν κατά πως τους βολεύει, σήμερα διαπιστώνουμε πως έχουν γίνει βαρετά προβλέψιμοι. Κατηγορούν τους υποστηρικτές του ΚΚΕ για μεθόδους και πρακτικές που οι ίδιοι χρησιμοποιούν. Όταν σε κατηγορούν ως  «βαλτό μαντρόσκυλο»  από την «ηγεσία του Περισσού» σε «διατεταγμένη υπηρεσία», πρόκειται για «κριτική», ενώ όταν τους χαρακτηρίζεις πολέμιους του ΚΚΕ  είναι «συκοφαντία» και «χλευασμός». Σύμφωνα με τη «λογική» τους,  η κριτική ανταποκρίνεται στο νόημά της ως λέξη όταν αφορά το ΚΚΕ (με μια ιδιαίτερη προτίμηση… στην ηγεσία του), όχι όμως όταν ακουμπάει τους ίδιους.  Τότε γίνεται «επίθεση», «λάσπη», «οχετός».

Όταν κάνεις κριτική  στο κόμμα σου χτυπάνε φιλικά την πλάτη, διακρίνουν μια «ποιότητα» στη γραφή σου, θαμπώνονται από τη «φωτεινότητα» της σκέψης σου. Όταν ξεσκεπάζεις τους ίδιους αποδείχνοντας πως η διαστρέβλωση, το ψέμα και η συκοφαντία μόνο κριτική δεν είναι, όταν τους επισημαίνεις πως πολλά από τα «επιχειρήματά» τους δεν διαφέρουν από αυτά του Αδώνιδος, όταν αποκαλύπτεις τους αντι-ΚΚΕ σκοπούς και τις επιδιώξεις τους, γίνεσαι αυτομάτως μέλος μιας σταλμένης από τον Περισσό «καθυστερημένης αγέλης». Εδώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρούν να κάνουν πιο «πειστικά» τα «επιχειρήματά» τους βρίσκοντας τροφή σε συγκεκριμένες διαδικτυακές συμπεριφορές και φρασεολογία συντρόφων ή υποστηρικτών  ή φερόμενων ως υποστηρικτών του κόμματος, που δεν υπηρετούν πάντα (είναι η αλήθεια) τις καλές (αυτών που τις έχουν) προθέσεις τους.

Οι «πρώην» αντιμετωπίζουν και την «ανωνυμία» στο διαδίκτυο κατά πως τους βολεύει. Ενώ οι ίδιοι τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν, ενώ ξέρουν πολύ καλά τι προστατεύει η ανωνυμία στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί από αυτούς σχολιάζουν χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ψευδώνυμο θέλουν (και όχι απαραίτητα πάντα το ίδιο), ενώ έχουν και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα ψευδώνυμα σε κάθε ανάρτηση που σχολιάζουν, ή, ακόμα και να σχολιάζουν χωρίς καν ψευδώνυμο, απαιτούν (ναι, απαιτούν!) από τον διαχειριστή του ιστολογίου  που φιλοξενεί τις απόψεις τους να τους δείξει αστυνομική ταυτότητα! Η «λογική» τους δεν διαφέρει από αυτήν του «Μπάμπη του ΣΚΑЇ» που όταν  οι χαφιεδοκάμερες κατάκλυζαν κάθε γωνιά της πόλης αυτός έλεγε: «όποιος δεν παρανομεί δεν έχει λόγο να τις φοβάται».

Τους μάθαμε πια. Και αυτούς και τα «επιχειρήματά» τους. Τόσα χρόνια μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν, «ανανεώνονται», στους παλιότερους προστίθενται νέοι. Ο σκοπός τους παραμένει ο ίδιος: να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ, να διαστρεβλώσουν την πολιτική και τις θέσεις του, να το απαξιώσουν στη συνείδηση των μελών και των φίλων του, να σπιλώσουν κάθε φωνή που, κριτικά ή μη, το στηρίζει.  Θα συνεχίσουμε να τους ξεσκεπάζουμε, και να αποκαλύπτουμε τους σκοπούς τους. Όσο αυτό το μέσον θα μας παρέχει την δυνατότητα, θα συνεχίσουμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα. Δεν θα μας φιμώσουν.

Τρίτη 25 Μάρτη 2014.

4 σχόλια:

Cos είπε...

"Εδώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρούν να κάνουν πιο «πειστικά» τα «επιχειρήματά» τους βρίσκοντας τροφή σε συγκεκριμένες διαδικτυακές συμπεριφορές και φρασεολογία συντρόφων ή υποστηρικτών ή φερόμενων ως υποστηρικτών του κόμματος, που δεν υπηρετούν πάντα (είναι η αλήθεια) τις καλές (αυτών που τις έχουν) προθέσεις τους." ΚΑΙ "Ο σκοπός τους παραμένει ο ίδιος: να αποδυναμώσουν το ΚΚΕ, να διαστρεβλώσουν την πολιτική και τις θέσεις του, να το απαξιώσουν στη συνείδηση των μελών και των φίλων του, να σπιλώσουν κάθε φωνή που, κριτικά ή μη, το στηρίζει."
Πολύ σωστά! Έτσι ακριβώς είναι.

Ανώνυμος είπε...

Το ιντερνετ δεν ειναι καθολου αθωο... με αυτο το εργαλειο προσπαθησαν να χτυπησουν το κομμα πολιτικα και οργανωτικα. Ειδικα απο το 2011 και μετα εχουμε πολιτικο χτυπημα με ψευδη,συκοφαντιες και διαστρεβλωση στο συνολο σχεδον της δρασης και της πολιτικης του κομματος. Στο οργανωτικο θεμα ειχαμε την εμφανιση του φραξιονισμου μεσα απο το διαδικτιο. Αυτο ειχε συντονισμο απο φορεις , κομματα, μκο και μεμονωμενους προθυμους απο ολο το πολιτικο φασμα. Απο φασιστες χρυσαυγιτες που οργανωσαν καλα ομαδες στο διαδικτιο μεχρι συριζαιους και πρωην που πηραν ταχυρυθμα μαθηματα απο Λαλιωτη, Αυριανη κλπ. Χτυπησανε για να αδυνατισουν το ΚΚΕ να το στριμωξουν με καθε τροπο και ειτε να το ενσωματωσουν ειτε να το περιθωριοποιησουν. 1η φαση πλατειες, 2η χτυπημα στο ΠΑΜΕ το 2011 , 3η εκλογες 2012 και τα ρεστα τους στο συνεδριο το 2013. Παρολες τις απωλιες το ΚΚΕ κρατησε και αυτοι τρελαθηκαν. Τωρα εχουν χασει καθε ψυχραιμια. Βλεπουν πως ξεβρακωθηκαν και επιτιθονται. Βριζουν το κομμα , στελεχη του, τα μελη και τους φιλους του! Αυτοι που ελεγαν οτι και καλα το ΚΚΕ κουναγε το δαχτυλο στο λαο επειδη τον κοιταξε στα ματια και του πε την αληθεια ειναι οι ιδιοι που βριζουν ακομα και κοσμο που ειναι απλος υποστηρικτης του ΚΚΕ με διαφωνιες.
Δεν προκειται να φιμωσουν κανεναν. Δεν εχουν ιδεα με τι κομμα τα εβαλαν. Ας ανατρεξουν στον Μπρεχτ στο "εγκωμιο στο κομμα" μπας και καταλαβουν αν και αμφιβαλω. Απο οτι φαινεται στις αντιπαραθεσεις ειτε εξω ειτε στο διαδικτιο τα εχουν βρει σκουρα γι'αυτο αυτη η συντονισμενη λυσσα για χεζμπολαχ, ταλιμπαν, υβριστες κλπ

ratm

Οικοδόμος είπε...

@Αλέξανδρος:
Την «κριτική» ή τις όποιες διαφορές σου για/με το εν λόγω μπλογκ να τις εκθέσεις/λύσεις εκεί και μην προσπαθείς να τις μεταφέρεις εδώ - είναι ανεπιθύμητες. Αυτό δείχνει –εκτός των άλλων- και πως η ευαισθησία σου περί «ήθους» είναι επιλεκτική.

Το σχόλιό σου δεν θα δημοσιευτεί ακριβώς και μόνο για αυτόν τον λόγο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω ξανασχολιάσει εδώ (συνήθως βρίσκομαι στον Σφυροδρέπανο) αλλά νομίζω ότι αυτές οι έρευνες για τα τρολ έχουν μια σημασία. Δείχνουν πως υπερασπιστές του Κόμματος μπορεί να πέφτουν στην παγίδα τους και να πολώνουν το κλίμα http://www.motherjones.com/environment/2013/01/you-idiot-course-trolls-comments-make-you-believe-science-less
Ουσιαστικά το άρθρο λέει πως σε συζητήσεις που συμμέτεχουν τρολ, το κλίμα πολώνεται, κανείς δεν ενημερώνεται και οι συμμετέχοντες στην συζήτηση εμμένουν στην αρχική τους άποψη με ακόμα μεγαλύτερο σθένος και επιθετικότητα.

Partydog