Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

«Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία»: Ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην απαγόρευση των ΚΚ και των συμβόλων τους


Η «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», στην οποία συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, σε ανακοίνωσή της για αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, σημειώνει:
«Τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα πρέπει να εκτιμηθούν με βάση την ιστορική πείρα, με κριτήριο την πάλη και τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Από τη δεκαετία του '90 είμαστε μάρτυρες της συνεχιζόμενης πλαστογράφησης της Ιστορίας. Ενα κύμα χυδαίου αντικομμουνισμού πλήττει την Ευρώπη και προσπαθεί να συκοφαντήσει την ιστορική προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες. Αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς, κατ' αναλογία με τη συνεχή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας του πληθυσμού στις χώρες της ΕΕ.
Η "Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης, για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους" αποκαλύπτει τη σαθρότητα των επιχειρημάτων των αντικομμουνιστικών δυνάμεων, που σήμερα έχουν την εξουσία και μαζί τον έλεγχο των μηχανισμών προπαγάνδας.
  • Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που εγκρίθηκαν από τα κοινοβούλια μερικών πρώην σοσιαλιστικών κρατών τα οποία εντάχθηκαν στην ΕΕ, αποτελούν τη συνέχεια της διαδικασίας της ιδεολογικής - πολιτικής επίθεσης της άρχουσας τάξης για την επιβολή των συμφερόντων της.
  • Οι αλλαγές αυτές βασίζονται στις κυρίαρχες θεωρίες του ολοκληρωτισμού, που αναπτύχθηκαν τον 20ό αιώνα στις ΗΠΑ ως ιδεολογικό όπλο στην πάλη ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, το σοσιαλισμό και που καθιέρωσαν την εξίσωση ανάμεσα στο ναζισμό και τον κομμουνισμό. Η ιδεολογία του ολοκληρωτισμού έγινε η επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε πολλά κράτη-μέλη της, αλλά και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη. Ο στόχος της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας είναι η θωράκιση της δικτατορίας του κεφαλαίου. Οι υποστηριχτές του συστήματος γνωρίζουν καλά ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει θετική γνώμη για το σύστημα και ρίχνουν βάρος στην πλύση εγκεφάλου, τη χειραγώγηση και τον εκφοβισμό των λαών. Ο στόχος είναι η ποινικοποίηση της πάλης για το σοσιαλισμό, που είναι η πραγματική εναλλακτική στον καπιταλισμό, ώστε οι λαοί να τρομοκρατηθούν και να παραιτηθούν από την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Η ένταση της αντικομμουνιστικής επίθεσης συνολικά και ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και η απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης η οποία επιδείνωσε την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ενίσχυσε το φόβο και την ανασφάλεια για το μέλλον. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ουκρανίας, όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν ακόμα και φασιστικά κόμματα. Καταγγέλλουμε τον αντικομμουνισμό και τις πράξεις βανδαλισμού ενάντια στα μνημεία του Λένιν και άλλα αντιφασιστικά μνημεία. Καταδικάζουμε τα σχέδια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος και της κομμουνιστικής ιδεολογίας στην Ουκρανία.
Η αντικομμουνιστική εκστρατεία έχει συγκεκριμένες εκδηλώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου διεξάγεται με νόμους που εστιάζουν στην παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και με μια ιδεολογική εκστρατεία, με στόχο τη δυσφήμιση της πάλης για το σοσιαλισμό, δείχνοντας έτσι το φόβο της άρχουσας τάξης για το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης επαναστατικής δράσης των εργαζόμενων μαζών.
Επίσης, η αντικομμουνιστική επίθεση συμβαδίζει με την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και επιχειρεί να εμποδίσει την πάλη των κομμουνιστών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, που έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς.
  • Σε αυτές τις συνθήκες σημειώνουμε την ενίσχυση των δυνάμεων του φασισμού και την ανάπτυξη των φιλο-φασιστικών τάσεων, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του μιλιταρισμού. Αποδεικνύεται πως ο καπιταλισμός είναι η μήτρα του φασισμού, που αποτελεί το εργαλείο του ενάντια στην πάλη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.
  • Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αποτελούν το νομικό στήριγμα για πολιτικές δίκες και παρεμβάσεις που εμποδίζουν την αντικειμενική ιστορική έρευνα, προδικάζοντας τα αποτελέσματά της και αξιοποιώντας τα για τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού.
Η "Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους" καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την αντίσταση ενάντια στις διώξεις σε βάρος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και την απαγόρευση των συμβολών τους, για να καταργηθεί στην πράξη κάθε αντικομμουνιστικό μέτρο. Ο αγώνας της εργατικής τάξης πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το καθήκον, καθώς η αντικομμουνιστική εκστρατεία επιχειρεί να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στον τελικό στόχο της χειραφέτησης όλων των εκμεταλλευόμενων ανθρώπων. Συνεχίζουμε την πάλη μας παρά τους αντικομμουνιστικούς νόμους. Τα επιχειρήματά τους είναι έωλα και σαθρά και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, σε κοινή πάλη με τις λαϊκές δυνάμεις».
Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία» είναι τα εξής:
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας, Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας, Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας, Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας, Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας, Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: