Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

«COCA-COLA 3Ε» Απολύει με «εθελούσια» στο εργοστάσιο του Βόλου - ΠΑΜΕ: Κάλεσμα αλληλεγγύης στους απεργούς της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ


Στην «εθελούσια έξοδο» σπρώχνει η «Coca-Cola 3Ε» τους 130 εργαζόμενους που απασχολεί στο εργοστάσιό της στο Βόλο. Ως «κίνητρο» για την «οικειοθελή αποχώρηση» 52 από αυτούς, «προσφέρει» σε κάθε εργαζόμενο μισθούς 2,5 χρόνων, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 2,5 χρόνια και δωρεάν παιδικό σταθμό για τα παιδιά τους για ένα έτος.

Οπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου, η «Coca-Cola» θα προχωρήσει σε επενδύσεις στα εργοστάσια του Αιγίου και του Σχηματαρίου και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για το εργοστάσιο του Βόλου, το οποίο πλέον θα επικεντρωθεί στην παραγωγή αναψυκτικών, καθώς η παραγωγή των χυμών «Amita» πρόκειται να μεταφερθεί στο Σχηματάρι.
Γίνεται φανερό από τα παραπάνω ότι οι 33 απολύσεις στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και η παράδοση σε άλλους ιδιώτες της διακίνησης των προϊόντων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Από αυτή τη σκοπιά, επιβεβαιώνεται η ανάγκη έγκαιρα να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για συντονισμένη και καθολική απάντηση των εργαζομένων του ομίλου στην επίθεση της εργοδοσίας.
Το Σωματείο Εργαζομένων δεν αποδέχεται το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» και οργανώνει Γενική Συνέλευση, σήμερα, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για την οργάνωση της αγωνιστικής αντίδρασης των εργαζομένων. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Σωματείο. Τις νέες απολύσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ).

Ριζοσπάστης

ΠΑΜΕ: Κάλεσμα αλληλεγγύης στους απεργούς της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ

Kάλεσμα στην εργατική τάξη και τα Συνδικάτα για αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ απευθύνει η ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στην τελευταία συνεδρίασή της συζήτησε τις εξελίξεις και την πορεία του αγώνα των εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρεία ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο.
Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τον ανυποχώρητο, ηρωικό, πολυήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, την απαράμιλλη αντοχή των απεργών μέσα σε συνθήκες άγριας επίθεσης της εργοδοσίας (με δικαστήρια, διώξεις εργαζόμενων, εκβιασμούς κλπ.).
Ο αγώνας αυτός έχει ευρύτερη σημασία. Είναι αγώνας όχι μόνο των εργαζομένων στην ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, αλλά ολόκληρου του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης. Είναι αγώνας ενάντια σε διεθνές μονοπώλιο-σύμβολο του καπιταλισμού και της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Διεξάγεται μέσα στο χώρο δουλειάς, στον τόπο όπου γεννιέται η εκμετάλλευση, κόντρα σε κορυφαίο εκπρόσωπο των υπεύθυνων για όλα τα δεινά που μαστίζουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία από την πρώτη στιγμή στάθηκαν ενεργά δίπλα στον ηρωικό αγώνα των απεργών της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε λαϊκό άνθρωπο να κάνει δική του υπόθεση τον κρίσιμο αυτό αγώνα. Καλεί τα σωματεία, κάθε συνδικαλιστή που σέβεται το ρόλο του να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για την εκδήλωση μαχητικής αλληλεγγύης στους απεργούς της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, με κάθε τρόπο. Με ενημέρωση των μελών τους, με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων και ψηφίσματα, με ανακοινώσεις στον Τύπο, με συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, με επισκέψεις εργαζομένων και σωματείων στους απεργούς έξω από το εργοστάσιο της Θέρμης Θεσσαλονίκης, με εκδηλώσεις στο χώρο ή τον κλάδο τους με πρόσκληση απεργών της ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, με συγκεντρώσεις των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές, με οικονομική βοήθεια στον αγώνα των απεργών.
Η πολυεθνική έχει στο πλάι της συμμάχους τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνους που υποστηρίζουν ότι αυτή και ο καπιταλισμός μπορεί να αλλάξει, να γίνει ανθρώπινος.
Η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ πρέπει να νιώσει στο πετσί της ότι δεν έχει να κάνει μόνο με τους απεργούς. Έχει να κάνει με ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.
Η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ δεν είναι ανίκητη».

902 
Η φωτογραφία από τη σελίδα των απεργών στο facebook

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εθελούσια σημαίνει αποφασίζω από μόνος μου αν δεν θέλουν οι εργαζόμενοι η κόκα κόλα δεν μας είπε τι θα κάνει; Μας λέει τις παροχές που δίνει για να δελεάσει τους εργαζόμενους και να παρασύρει την κοινή γνώμη.
Το εθελούσια θα γίνει σίγουρα θες δεν θες σπίτι σου,όπως έκανε και στα υπόλοιπα εργοστάσια της προσθέτοντας στην λίστα τον ανέργων πάνω από χίλιους πεντακόσιους.
Και από ότι φαίνεται το σερί τον απολύσεων θα συνεχιστεί αφού φέρνει για την ελληνική αγορά από την βουλγαρία και εμείς οι καταναλωτές το δεχόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να ειχα το κουραγιο να τους στηριξω... αλλά εμένα δεν με στηριξε κανεις χτες που υπεγραψα την αναγκαστικη εθελουσια της Λαικης Φιν (Πρωην Μαρφιν Εγνατια Φιν), δινοντας μου μονο το ποσο της νομιμης απολυσης, στο οποιο εχουν συμπεριλιφθει εικονικα τα επιδοματα του 2014, κ ενω δεν θα τα παρω, Θα φορολογηθω. Κ κανενα επιπλεον ποσο. 70 περιπου ατομα την υπογραψαμε. κ αλλα 30 υπεγραψαν με παρομοιυους ορους στις 30/12/2013 στην Λαικη Collection

Ανώνυμος είπε...

16 Ιανουαρίου 2014 - 4:53 μ.μ.
΄Ασχημο αυτό που σας συνέβη. Είναι ο καπιταλισμός βλέπεις έτσι. ΄Ομως το σωματείο σας τι έκανε; Και δε στο λέω ειρωνικά, αλλά ποια ήταν η αντίδραση του σωματείου σας;Π.χ. το ΠΑΜΕ ζήτησε κι απ'τα ταξικά σωματεία κι απ' τα σωματεία της Ευρώπης να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζόμενων στην Coca Cola. Εσείς ως σωματείο από ποιους ζητήσατε συμπαράσταση και δεν σας την έδωσαν;

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που σύμφωνα με τις διαφημίσεις της η Κόκα κόλα παλεύει για την ευτυχία όλου του κόσμου.

Ανώνυμος είπε...

τι κερδίζει η 3Ε με την εθελούσια;θα μπορούσε να τους απολύσει με τα μισά λεφτά.που είναι το τυράκι;