Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

"Οι κάλυκες του λόφου" – Μια συγκλονιστική μα και διδακτική ιστορία


Η ιστορία που εξελίσσεται στο βίντεο είναι συγκλονιστική όσο αφορά τα «παιχνίδια» που παίζει μαζί μας η ζωή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Διδάσκει και παράλληλα διαλύει τους αστικούς μύθους για τη στάση του μοναρχοφασιστικού ελληνικού κράτους απέναντι στη χιτλερική  εισβολή. Καμιά ουσιαστική προετοιμασία για αντίσταση από την κυβέρνηση και την ηγεσία του στρατού.  Παράδοση και υποταγή, και έγνοια για ανταπόδοση των «υπηρεσιών» τους από τον καταχτητή.

Ο  αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Υπολοχαγός Πεζικού Θεόδωρος Καλλίνος (ο μετέπειτα καπετάν-Αμάρμπεης του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ), την ώρα που οι ανώτεροί του αξιωματικοί στα οχυρά της γραμμής Ρούπελ, παρέδιδαν τα όπλα και μαζί την πατρίδα τους στον Γερμανό φασίστα εισβολέα, αντιτάχτηκε σθεναρά σε αυτή τη «διαταγή» και μαζί με άλλους φαντάρους πατριώτες βρέθηκαν εθελοντές στην Κρήτη, όπου πολέμησαν σκληρά (υπό τη διοίκηση του Καλλίνου) στη μοναδική νικηφόρα μάχη του ελληνικού στρατού με τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές στο ύψωμα του Κοψά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια μικρή σελίδα δόξας και πατριωτισμού που φυσικά σε κανένα σχολικό βιβλίο δεν θα τη βρεις. ΄Οπως και πολλά άλλα τετοια κατορθώματα παιδιών του λαού μας.

ακρη ελασσονας μανιταρια ελασσονας κοντοτασιος νικος είπε...

εχει πουθενα καμια ιστορια με το πως πηρε το ονομα του βουνου στο χωριο μου