Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα δεύτερη πανευρωπαϊκά στην πτώση τιμών στην αγορά κατοικίας



Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη σημείωσε η ελληνική αγορά κατοικίας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2013. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικίας υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 9,2% κατά το τρίτο τρίμηνο. Αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, μόνο η Κροατία ξεπέρασε την Ελλάδα, με τις τιμές να μειώνονται κατά 16,9% το εν λόγω διάστημα. Πρόκειται για ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της επιβράδυνσης της εγχώριας αγοράς κατοικίας, καθώς όλες οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η πτώση στην Ισπανία δεν ξεπέρασε το 6,4%, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 10,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012), δείγμα της επιβράδυνσης του ρυθμού υποχώρησης των τιμών στη χώρα της ιβηρικής. Αντίστοιχα, στην Ιρλανδία, οι τιμές έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 3,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013. Στην Πορτογαλία, η πτώση δεν ξεπέρασε το 2,9%, ενώ στην Ιταλία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5,3%.
Μετά την Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο με 8%, καθώς η τοπική αγορά έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πρόσφατη οικονομική κρίση. Πτωτικά κινήθηκαν, μεταξύ άλλων και οι τιμές στη Γαλλία (-1,4%), την Ολλανδία (-3,3%), τη Σλοβενία (-6%), τη Βουλγαρία (-3%), την Ουγγαρία (-2,1%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές στην Εσθονία με 11,1%, το Λουξεμβούργο με 6,5% και τη Λεττονία με 6,2%. Αλλη μια χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία σημείωσε άνοδο τιμών κατά 6,2%, ενώ αύξηση κατέγραψαν επίσης οι τιμές σε Σουηδία (5,8%) και Ην. Βασίλειο (3,6%).

Συνολικά, πάντως, τόσο σε επίπεδο Ευρωζώνης, όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., ο ρυθμός πτώσης των τιμών σημείωσε πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013, δείγμα ότι η ευρωπαϊκή αγορά κατοικίας βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η πτώση στην Ευρωζώνη δεν ξεπέρασε το 1,3%, έναντι αντίστοιχης μείωσης κατά 2,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα, στην Ε.Ε., η πτώση ήταν μόλις 0,5%, έναντι μείωσης κατά 1,4% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η εικόνα της ελληνικής αγοράς κατοικίας δύσκολα θα μεταβληθεί τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι από την αρχή της κρίσης, η συνολική μείωση των τιμών διαμορφώνεται σε 32% πανελλαδικά, ενώ σε πραγματικούς όρους, η κάμψη αγγίζει το 37,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η μέση περίοδος αναμονής για τη διάθεση των προσφερόμενων προς πώληση ακινήτων, εκτιμάται ότι αγγίζει πλέον τους 12 μήνες, έναντι πέντε μηνών στις αρχές του 2009.

Μάλιστα, η κατάσταση στην αγορά όχι μόνο δεν σταθεροποιείται, αλλά επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες, η ίδια η ΤτΕ, έκανε λόγο για μέσο χρόνο αναμονής της τάξεως των 10 μηνών. Αντίστοιχα, η έκπτωση επί της αρχικής ζητούμενης τιμής διαμορφώνεται σε 21,5% κατά μέσο όρο, όταν στις αρχές του 2009, η μέση έκπτωση δεν ξεπερνούσε το 12,6%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας, με δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
Καθημερινή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Σπίτι μου σπιτάκι μου και σπιτοκαλυβάκι μου" λέγαν οι παλιοί. Και χτίζαν τούβλο τούβλο το σπίτι τους. Και το κληροδότησαν στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους. ΄Αλλοι πάλι νεότεροι κατάφεραν και πήραν ένα σπίτι με δάνειο και ακόμη το πληρώνουν. Μόνο που τώρα πια τα πράγματα άλλαξαν.Ο πλούτος μαζεύεται στα χέρια λίγων, το ίδιο και τα σπίτια. Ποιος να σκεφτεί να πάρει σπίτι σήμερα στην Ελλάδα; Ξανάγινε όνειρο θερινής νυκτός.