Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Συσσίτιο στα σχολεία. Αλληλεγγύη στην πράξη!

Κάτι σπουδαίο γίνεται σε Κερατσίνι και Πέραμα. Οι δάσκαλοι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», μας διδάσκουν τι θα πει ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στην πράξη. Αναδεικνύουν δράσεις που βοηθούν τους μαθητές των σχολείων τους και τις οικογένειές τους που έχουν ανάγκη και μας «καλούν» να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πρωτοστάτες στη δημιουργία της κίνησης «ένα σχολείο για τη Γάζα», έχουν δημιουργήσει τράπεζα αίματος, συνέδραμαν τον απεργιακό αγώνα των εργατών στην «Ελληνική Χαλυβουργία» με τρόφιμα, οι μαθητές του Στέλιου Φωκιανού (Στ’ τάξη) ζωγράφισαν και πήγαν τις ζωγραφιές τους στην πύλη του εργοστασίου, κα. Όσο θα υπάρχουν  ΔΑΣΚΑΛΟΙ, τότε η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον θα μένει ζωντανή! (Οικοδόμος)



[Είναι οι δάσκαλοι που έκαναν την αλληλεγγύη μάθημα στα σχολεία του Κερατσινίου και του Περάματος. Για αυτούς η αγάπη για τον πλησίον δεν είναι απλώς μία θεωρητική έννοια, αλλά αυτό που τους ενώνει. Είναι το «όπλο» τους για να νικήσουν την πείνα και τα όσα άσχημα φέρνει. Μια επιτροπή από εκπαιδευτικούς έγινε γροθιά για να παλέψει τη δυστυχία.

Βρίσκει πού και ποιοι έχουν ανάγκη και τείνει χέρι βοηθείας. Συγκεντρώνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τις ζωές των μικρών μαθητών που πολλές φορές πηγαίνουν χωρίς κολατσιό και παραμένουν νηστικοί όλη την ημέρα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μαθαίνουν στα παιδιά να ζουν το ένα για το άλλο. «Η φτώχεια έχει προχωρήσει πάρα πολύ στην περιοχή μας. Η κατάσταση πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολη. Υπάρχει θέμα φαγητού για τα παιδιά και κάθε ημέρα αυτή η κατάσταση χειροτερεύει. Τα παιδιά δεν έχουν πλέον μια τακτική καθημερινή σίτιση.

Εχουν έρθει μαθητές με επιστολή γονέα προς τον δάσκαλο ή τον καθηγητή τους, που μας ζητεί εμπιστευτικά να δώσουμε στο παιδί τους δέκα ευρώ ή να του προσφέρουμε μεσημεριανό, με την υπόσχεση να τα επιστρέψουν μόλις πάρουν το επίδομα της πρόνοιας» λέει ο κ. Σταύρος Καλλώνης, δάσκαλος του 8ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος και πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».

Στο Πέραμα και το Κερατσίνι η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. «Ξεπερνάει το 30%» μας λέει ο κ. Καλλώνης. «Σήμερα είναι πολλοί αυτοί που διατρέφονται καθημερινά από συσσίτια εκκλησιών και δήμων» προσθέτει. Οι περιπτώσεις ανέργων όπως η Ευγενία, που έχει δύο πτυχία, ένα μεταπτυχιακό και δύο χρόνια ανεργίας, είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στο Πέραμα. Η Ευγενία ζει με τους γονείς της, όπως και τα τρία μικρότερα αδέρφια της. «Αν δεν υπήρχε οικονομική στήριξη από τους γονείς μου, δεν ξέρω τι θα έκανα» λέει.

Ομως ακόμη και αυτό το «σωσίβιο» αρχίζει να ξεφουσκώνει: «Ο πατέρας μου και ο αδερφός μου εργάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Εδώ και δύο χρόνια με το στανιό κάνουν μερικά μεροκάματα». Σύμφωνα με μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τα ποσοστά ανεργίας στη Ζώνη φτάνουν το 90%-95%, οδηγώντας σε απόγνωση τους περίπου 4.500 εργαζομένους της αλλά και τις οικογένειές τους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

«Το κομμάτι της αλληλεγγύης είχε μπει πολύ νωρίτερα στις δομές της εκπαίδευσης και στο Πέραμα και το Κερατσίνι, και σε άλλους δήμους της Αττικής. Εκεί λοιπόν όπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα επιβίωσης, μέσα από ένα δίκτυο αλληλεγγύης που έχει στηθεί, προσπαθούμε να ενισχύσουμε αυτά τα παιδιά υλικά, ψυχολογικά και ηθικά. Να μοιραστούμε το πρόβλημα μέσα από διαδικασίες, οι οποίες φυσικά δεν προσβάλλουν την προσωπικότητα του παιδιού και δεν το κάνουν να νιώθει αμήχανα απέναντι σε άλλα παιδιά» επισημαίνει ο κ. Καλλώνης.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης» έχει μακρά θητεία. «Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας, η συλλογική μας αντίσταση, η δύναμή μας» δηλώνουν. Ηταν από τους πρωτοστάτες στην κίνηση «Ενα σχολείο για τη Γάζα» που κατάφερε μια μικρή ρωγμή στον φονικό αποκλεισμό από το ισραηλινό κράτος στην Παλαιστίνη.

Εχει δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος και πρόσφατα προσέφερε σαράντα κούτες τρόφιμα στους απεργούς της Χαλυβουργίας, ενώ συνεισφέρει στο κοινωνικό παντοπωλείο μαζί με τους συλλόγους γονέων περιοχών που πλήττονται περισσότερο από το κύμα της οικονομικής κρίσης.

«Συλλέγονται συστηματικά τρόφιμα από γονείς και δασκάλους των σχολείων, με τα οποία εφοδιάζονται όσοι τα έχουν ανάγκη. Και παρά τη γενικευμένη οικονομική δυσπραγία, όλοι προσφέρουν από το υστέρημά τους σε εκείνον που τον βρήκε πρώτο η μπόρα. Μάλιστα, εν όψει Χριστουγέννων προετοιμάζουμε μεγάλο ανταλλακτικό παζάρι με τρόφιμα, ρούχα, βιβλία και παιχνίδια. Παράλληλα, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με φαρμακεία και γιατρούς της περιοχής προκειμένου να αναλάβουν ορισμένους ασθενείς μαθητές, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται δραματικά» λέει ο δάσκαλος της έκτης στο 5ο Δημοτικό Κερατσινίου Στέλιος Φωκιανός*, μέλος του συλλόγου.

Στο Κερατσίνι και το Πέραμα, καθώς φαίνεται, υπάρχει ακόμα η γειτονιά μιας παλιάς εποχής, όταν οι αυλές μοσχομύριζαν αγιόκλημα. Οπως παρατηρεί ο κ. Φωκιανός: «Οι κοινωνίες εδώ ήταν ανέκαθεν συμμετοχικές, ενώ η πλειονότητα των εκπαιδευτικών μένει εδώ και αυτό, αν μη τι άλλο, σώζει στις μέρες μας. Είναι μεγάλη επιτυχία που σπάσαμε το ταμπού της ελεημοσύνης. Δίνουμε στα παιδιά μαθήματα αλληλεγγύης, σήμερα στηρίζουμε τον έναν, αύριο τον διπλανό του, έτσι μόνο μπορούμε να επιβιώσουμε».

«Να μη στερηθούν τη χαρά του πάρτι γενεθλίων»

Η σχολική κοινότητα «αναλαμβάνει» κάποιες φορές και τα γενέθλια πολλών παιδιών προκειμένου να μη στερηθούν αυτήν τη χαρά: «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την κανονικότητα εντός του σχολείου» υπογραμμίζει η δασκάλα της τρίτης του 5ου Δημοτικού Κερατσινίου Ολγα Δαράκη: «Τη στιγμή που το σύμπαν γύρω μας καταρρέει, είναι σημαντικό κάποια πράγματα να παραμένουν σταθερά. Τα παιδιά μας νιώθουν άνετα στο σχολείο, γι' αυτό και εκφράζονται ελεύθερα».

Να σημειώσουμε ότι στο τμήμα της, όπως εξηγεί η ίδια, από τους δεκαεπτά μαθητές, οι τέσσερις ανήκουν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν από την έναρξη της χρονιάς οξύ βιοποριστικό πρόβλημα. «Η μία μαμά, μάλιστα, εργαζόμενη μεν, αλλά απλήρωτη για μήνες, σκεφτόταν να βάλει τα παιδιά της σε ίδρυμα μόνο και μόνο για να σιτίζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά.]

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά το ... ΝΕΟ ! Πάρτε και από εδώ ορισμένα "ΑΛΛΑ" στοιχεία: 1. γνωρίζεται ότι πρώτα η Γερμανία κ. η Γαλλία ξεπάρασαν το όριο του 3% που είχαν ορίσει οι ίδιοι 1 Γιατί ; και πως; 2. Γνωρίζεται ότι μετά την επανένωση των Γερμανιών, έγινε δολοφονική απόπειρα στον Σοιμπλερ και ... Λαφονταιν ; Γιατι ; Δύο πολιτικών από διαφορετικά στρατόπεδα, γιατι; 3. Ο Σοιμπλερ είτανε "αντίπαλος" στον Κολ, ενώ ο Λαφονταιν αποχώρησε ως σούπερ υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Σροντερ, εφόσον ... τσακώθηκε με της Γερμανικές κ. Γαλλίκες τράπεζες, μάλιστα τα ΜΜΕ της .... Αγγλίας των παρουσίαζαν με μουστάκι και στολή του ..... Χίτλερ !! Γιατί άραγε ;; 4. Γνωρίζεται οτι οι ιδρυτές στην ΗΠΑ της Lehmann Brotherds κ. Goldmann Sachs ξεκίνησαν απο δύο μικρά πολύ κοντά μεταξύ τους χωριά στην Γερμανία ; Από "φτωχές" οικογένειες, αλλά με .... μεγάλη όρεξη ! Το ότι είτανε Γερμανοεβραίοι δεν είτανε το .... καταλυτικό ! 5. Γνωρίζεται ότι η φράση "Bad Banks", αν και αγγλική την εφευράν οι .... Γερμανοί ; Γιατί άραγε ; Μήπως για να καλείψουν τα σχεδόν 800 δίσ. Δολ. (τοξικά ομόλογα), που τους τα φόρτοσαν τους Γερμανούς η αμερικάνικη οικονομία μετά την "υπόθεση" Lehmann διαμέσου του Ακερμαν ;; 6. Γνωρίζεται ότι η 2η μεγάλη γερμανική τράπεζα η Κομερτς Μπάνκ έχει βαρέσει κανόνι, αλλά το κρατάν μυστικό και θα την ..... κρατηκοποιήσουν ;; 7. Φαντάζεσται ότι τα λεγώμενα "πλεονάσματα" της Γερμανικής οικονομίας δεν είναι ... Γερμανικά και ένα μέρος τους είναι εικονικά ;; 8. Μπορείται να φανταστείται ότι η Γερμανία είναι ένα θύμα όπως η Ελλάδα ;; 9. Και εφόσον ψάξεται τα παραπάνω 8 σημεία και δείται τα συγκηνωνούντα δοχεία των δρόμων και διαδρομών του χρηματηστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου, τότε θα δείται τι σας (ΜΑΣ) περιμένει !! Διασταυρώστε τους μην ΜΑΣ .... ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ !!!! (Σημ. Τον Αδόλφο του την δώσαν την εξουσία, δεν τον ψήφισε ο Γερμανικός Λαός, τυχαίο ; σύμπτωση ; Ομοιότητες με Μόντι/Ιταλία και Παπαδήμα/Ελλάδα είναι εντελώς μα ... εντελώς ... τυχαίες κ. συμπτωματικές !)

μαχαιρης είπε...

Δε ειναι νεο, αληθεια..Το οτι στα σχολεια, πια,τα παιδια πηγαινουν νηστικα...
Αλλα...Δεν νομιζω να μ αγγιζει...
Η αμερικανικη και η ευρωπαικη πολιτικη των τραπεζων, οταν στελνω το παιδακι μου νηστικο στο σχολειο...!!!
Να πνιγουνε απαξαπασες οι τραπεζες, το ιδιο μου κανει...!!!
Ας ερθουν να μας φυλακισουν ολους...
Για τα ανυπαρκτα χρεη τους...!!
Εγω..Πρωτα τα παιια μου θα κοιτταξω...Και μετα τη ιασωση των τραπεζων...!!

dimitris είπε...

Οικοδομε καλημερα, ηρθαν μαυρες μερες.

Ειμαστε σε πολεμο.

Τωρα παιρνουμε θεσεις διπλα σε αυτους που στηριζουν το ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.

Χρησιμες οι διαπιστωσεις, αλλα μονο ο συνηδητος αγωνας, διπλα με αυτους που πιστευουν οτι, ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ, μπορει ν'αντιστρεψει, αυτο το κλιμα του ζοφου...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

H αλληλεγγύη είναι το
όπλο και ο αγώνας η διέξοδος.

Οικοδόμος είπε...

Συνάδελφε καλημέρα.
Οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους. Και κοιτούν το συμφέρον τους. Εμείς πότε θα κοιτάξουμε το συμφέρον μας; Και των παιδιών μας; "Δικά" μας παιδιά πρέπει να γίνουν όλα. Και τα δικά μας και του διπλανού μας. Κανείς μας δεν μπορεί να σώσει μόνο τα δικά του παιδιά. Οι τράπεζες ας πάνε να πνιγούν. Το ανθρώπινο είδος προϋπήρξε αυτών.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Δημήτρη.
Δεν το έχουμε καταλάβει καλά. Μας παίρνουν τα μέτρα κανονικά. Και μεις μετράμαι τα κουκιά αν μας βγαίνουν για να πληρώσουμε το χαράτσι... Συνειδητός αγώνας, ναι. Μα πρέπει πρώτα κάποιοι να αποκτήσουν συνείδηση. Δύσκολο. Τίποτα όμως από όσα κατακτήθηκαν δεν κατακτήθηκε εύκολα. Πάντα λίγοι
τραβούσαν μπροστά...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ καλημέρα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, μια υπέροχη ελληνική λέξη. Ας τιμήσουμε την καταγωγή μας.
Καλή δύναμη!