Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Το Συνδικάτο Οικοδόμων απαιτεί ΤΩΡΑ μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων


«Να αναπτυχθεί κίνημα που θα διεκδικεί μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας για την υπηρέτηση λαϊκών αναγκών (κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρική προστασία), που θα παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης ενάντια στην ανάπτυξη που ζούμε και διογκώνει, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα», τόνισε ο Γ. Τασιούλας πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας κατά την προχτεσινή έκτακτη γενική του συνέλευση.

Την ανάγκη έντασης του αγώνα, με πρώτη αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, βάζει μπροστά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές προχωρούν σε απεργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη.

Την ώρα που η αντιλαϊκή επίθεση του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας δυναμώνει, εκτιμήθηκε εξαρχής εισηγητικά πως «επιβάλλεται επαγρύπνηση, ετοιμότητα, γρήγορη κινητοποίηση δυνάμεων, αξιοποίηση πλατιών μαζών και ειδικά του κλάδου», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Γιάννης Τασιούλας.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε το αμέσως επόμενο διάστημα να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των παραρτημάτων και να σχεδιάσουν τη δουλειά για την ανεργία με επιμονή, με πολλές συσκέψεις με ταυτόχρονη καταγραφή των ανέργων. Επιπλέον, να πολλαπλασιαστούν οι παρεμβάσεις και κεντρικά και στα παραρτήματα με παραστάσεις στο υπουργείο, στους ΟΑΕΔ, στα ΙΚΑ και με σχέδιο τέτοιο που να βοηθάει το πλαίσιο πάλης να γίνεται υπόθεση όλο και περισσότερων ανέργων οικοδόμων. Για να γίνει αυτό απαιτείται ουσιαστική προετοιμασία. «Δεν είναι αρκετό να παίρνεται μόνο μια πρωτοβουλία και με βάση αυτή να γίνεται μια τυπική ενημέρωση και ειδοποίηση», υπογραμμίστηκε εισηγητικά.

Να αναδείξουμε τι αγώνες χρειάζονται

Για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας επισημάνθηκε: «Να αποκαλύψουμε την ουσία της επιχείρησης κατάργησης των ΣΣΕ και το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών που υπονόμευσαν τις συμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια υπογράφοντας αύξηση 77 λεπτών για να αυγατίσουν τα κέρδη των καπιταλιστών. Να αναδείξουμε τι αγώνες χρειαζόμαστε σήμερα. Αγώνες σαν αυτόν που γίνεται στη "Χαλυβουργία Ελλάδος" επί 50 μέρες από τους συναδέλφους χαλυβουργούς που αντιστέκονται στις επιδιώξεις του εργοδότη για μείωση μισθών, ελαστικοποίηση της εργασίας», τόνισε ο Γ. Τασιούλας.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα πλούσια. Με συγκεκριμένα παραδείγματα, οι οικοδόμοι ανέδειξαν ορισμένα στοιχεία από τη δουλειά τους σχετικά με τα χαράτσια, ενώ στην πρώτη γραμμή ήρθε και το ζήτημα της ασφάλισης, επισημαίνοντας πως η τάση για κατάργηση των ΒΑΕ δε θα αφήσει ανεπηρέαστους τους οικοδόμους. Από την πλευρά της Ομοσπονδίας, μίλησε ο πρόεδρός της Γιάννης Πάσουλας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας 

Απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε προ ημερών μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας καθώς και συνάντηση με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη. Οικοδόμοι και άνεργοι του κλάδου βρέθηκαν έξω από το υπουργείο σε μια κινητοποίηση ενταγμένη στη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης που αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, απαιτώντας μέτρα προστασίας για τους ανέργους με δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα μπροστά στις 20 Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν να δοθεί άμεσα έκτακτο επίδομα στους άνεργους οικοδόμους 1.400 ευρώ, καθώς επίσης και θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τη συμπλήρωση των απαραίτητων ημερών ασφάλισης (50 ένσημα). Εκεί, η ηγεσία του υπουργείου, για μια ακόμη φορά έδειξε το πώς εννοεί την «αντιμετώπιση» της ανεργίας. Σε έναν κλάδο που η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», η κυβέρνηση ζητά απ' τους οικοδόμους να δουλεύουν σε ...προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων (δηλαδή επισκευές συντήρησης, αναπαλαίωσης κτιρίων κλπ.), τα οποία έχουν «όριο» τα 130 μεροκάματα το χρόνο.

«Δηλαδή, στην ουσία, μας λέει ότι είναι μια λύση να μπορεί ο οικοδόμος να ζήσει με 100 μεροκάματα το χρόνο και να πληρώνεται το κάθε μεροκάματο με 20 ευρώ. Στην ουσία, μας οδηγούν σε εξαθλίωση. Θέλουν να βάλουμε σφραγίδα στην καταδίκη της ζωής μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, και συνέχισε: «Αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται σαν εργαλείο για να καταργηθούν οι ΣΣΕ, για να ρίξουν κι άλλο τα μεροκάματα».

«Προγράμματα για τους ανέργους», όπως αυτό, αποτελούν πάγια πολιτική των κυβερνήσεων και το μόνο που κάνουν είναι να σπρώχνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα πληρώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων. Οι οικοδόμοι απαιτούν να ανοίξουν τώρα έργα που έχει ανάγκη ο λαός (π.χ. αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, κατασκευής σχολείων, νοσοκομείων κλπ.), με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για τους οικοδόμους, με συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Μέσα από αυτά τα έργα θα βρουν μόνιμη και σταθερή δουλειά όλοι οι οικοδόμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: