Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Καλό ταξίδι "γιατρέ"...


Καλοκαίρι του 1982, διακοπές στο χωριό, Κυψέλη Άρτας. Βράδυ, στην πλατεία, μια παρέα 14άρηδες-15άρηδες κρεμόμασταν σαν τσαμπί από το πεζούλι της εκκλησίας, δίπλα στο ακριανό καφενείο. Τα τραπέζια κάτω και γύρω από τον πλάτανο γεμάτα από θαμώνες.  Μια από τις λίγες τηλεοράσεις του χωριού, αυτή του καφενείου, ασπρόμαυρη, μετέδιδε το μουντιάλ από την Ισπανία. Αυτό το βράδυ έπαιζαν η αγαπημένη Σοβιετική Ένωση του Όλεγκ Μπλαχίν, με την αγαπημένη Βραζιλία του Σόκρατες.

Χωρίς λεφτά στην τσέπη για να παραγγείλουμε στο μαγαζί και να δικαιούμαστε τραπέζι, προσπαθούσαμε να «κλέψουμε» τον αγώνα από την άκρη του πεζουλιού του Αη Νικόλα, και το καταφέρναμε, ας  μας έδιωχνε ο καφετζής. Αξέχαστη στιγμή το γκολ του «γιατρού» Σόκρατες. Ένα ψηλοκρεμαστό γεμάτο σουτ, αφού πρώτα άδειασε δυο Σοβιετικούς αμυντικούς έξω από τη μεγάλη περιοχή, και η μπάλα καρφώνεται στα δίχτυα του Ντασάεφ (αν θυμάμαι καλά). Να λυπηθείς που έφαγε γκολ η ομάδα σου; Ή να χαρείς για το έργο τέχνης που ζωγράφισε ο μαέστρος Βραζιλιάνος;

Δείτε και μόνοι σας:


Από σήμερα το πρωί η καρδιά αυτού του ντελικάτου ποδοσφαιριστή δεν χτυπά πια. Αποχαιρέτησε το μάταιο τούτο κόσμο, στα 57 του χρόνια. Ο Σόκρατες Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σόουζα βιέρα ντε Ολιβέιρα γεννήθηκε στις 19 Φλεβάρη του 1954. Πιτσιρίκος παίζει μπάλα όπως όλα τα παιδιά στη Βραζιλία, στις αλάνες της γειτονιάς του. Επαγγελματίας γίνεται στα είκοσί του, όταν παίρνει μεταγραφή στη Μποταφόγκο. Πρωταγωνίστησε σε συλλογικό επίπεδο με τη φανέλα της Κορίνθιανς, ομάδας με αριστερές καταβολές στη Βραζιλία.

Εκεί ο Σώκρατες πρωτοστάτησε σε ένα πείραμα που έμεινε στην ιστορία ως «κορινθιακή δημοκρατία», βάσει του οποίου οι ποδοσφαιριστές είχαν βαρύνοντα λόγο στα διοικητικά και αγωνιστικά ζητήματα. Στην Κορίνθιανς έπαιξε έξι χρόνια και δοξάστηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές. Έπαιξε ακόμα στη Φλαμέγκο και τη Σάντος, ενώ πέρασε για μια σαιζόν και από τη Φιορεντίνα, στην Ιταλία. Δόξασε τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του, έγινε αρχηγός της, δεν κατάφερε όμως να σηκώσει ένα τρόπαιο παγκοσμίου κυπέλλου.


Παράλληλα με το ποδόσφαιρο, σπούδασε Ιατρική και Φιλοσοφία. Ανήσυχο και προοδευτικό πνεύμα, δε δίσταζε να εκφράζει την αντίθεσή του στη στρατιωτική χούντα που κυβερνούσε την πατρίδα του. Χαρακτηριστική η κορδέλα που φορούσε στα μαλλιά του, πάνω στην οποία έγραφε πάντα κάποιο σύνθημα κοινωνικό η πολιτικό. Ήταν παντρεμένος και πατέρας έξι παιδιών.

Ο βιρτουόζος «γιατρός» εκτός από μεγάλος ποδοσφαιριστής ήταν και άνθρωπος. Μεγάλες αδυναμίες του το τσιγάρο και το αλκοόλ. Από τις καταχρήσεις αυτές, κατέστρεψε την υγεία του με αποτέλεσμα τον πρόωρο χαμό του σήμερα το πρωί. Όσοι τον «ζήσαμε» μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης, όσοι μαγευτήκαμε από τις αέρινες ντρίμπλες και τις τυφλές πάσες του, τα θεαματικά γκολ,  θα θυμόμαστε πάντα τον αέρινο καλπασμό του, την κορδέλα στα μαλλιά και το χαμογελαστό πρόσωπό του. Καλό ταξίδι «γιατρέ»…

19 σχόλια:

spiral architect είπε...

Ναι ρε γμτ! :(

Ανώνυμος είπε...

«Οποια κυβέρνηση αναδειχθεί από αυτή τη Βουλή δεν έχει πλέον κανένα ίχνος νομιμοποίησης. Κάθε απόπειρα να αναδειχθεί κυβέρνηση αποτελεί εγκληματική εκτροπή και όσοι τη δεχθούν ή την ανεχτούν θα φέρουν τεράστια ιστορική ευθύνη». «Αποτελεί ωμή αλλοίωση της λαϊκής κυριαρχίας». Τα κόμματα που θα στηρίξουν, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας». Είπε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου είναι γεγονός». Στη «μαύρη συγκυβέρνηση» συμμετέχουν «οι ιδεολογικοί απόγονοι του δικτάτορα Μεταξά και των βασανιστών της Μακρονήσου, οι προβοκάτορες του ΛΑΟΣ». Είπε το ΚΚΕ. Επειτα, τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσαν να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον "πρωθυπουργό" της νέας κυβέρνησης κ. Παπαδήμο …
ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ "ΜΟΝΤΕΡΝΟ" ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ;; ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ! ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ; ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ... ΕΡΓΑΣΙΑΣ ! ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΑΙ ;;

TRASH είπε...

Μετά τον Αλεξέφιεφ και ο Σώκρατες, υπερβολικά νωρίς δυστυχώς ο δεύτερος.
Νωρίς φεύγουν οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων...

TRASH είπε...

http://www.sday.gr/Cosmos-Football/General/%CE%A4%CF%83%CE%B5,-%CE%A6%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BB,-%CE%A0%CE%B5%CE%BB%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A3%CF%89%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9---.aspx

spiral architect είπε...

Ημιτελικά Μουντιάλ 1982.
Ιταλία - Βραζιλία: 3-2 με το χατ-τρικ του Πάολο Ρόσι!
(μού την είχε δώσει άσχημα τότε!)

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ηγέτης και φοβερή φυσιογνωμία!!!

Κάποιες σκέψεις μου με αφορμή την «απόδραση του μεγάλου Σόκρατες....

Η μπάλα γεννιέται στο δρόμο και οι μπαλαδόροι στις γειτονιές Οι εποχές μπορεί να άλλαξαν και οι μεγαλουπόλεις να στέρεψαν από αλάνες όμως η φύση του ποδοσφαίρου δεν αλλάζει, μην τη ψάχνετε. Κι ένα προαύλιο και ένα δρομάκι και μια ταράτσα κι ένας φωταγωγός να απομείνει, η ποδοσφαιρική τέχνη, δεν υπάρχει περίπτωση, θα ξεδιπλωθεί αυθόρμητα. Όποιοι το έχουν κλωτσήσει το ρημάδι το τόπι καταλαβαίνουν επακριβώς τι εννοώ.

Το ποδόσφαιρο δεν είναι ρυθμική γυμναστική να διδάσκεται στα χοροδιδασκαλεία. Δεν καλουπώνεται η μπάλα πως να το κάνουμε.

Tο σπορ των φτωχών έχει ένα ψυχολογικό υπόβαθρο: εμπεριέχει ξέσπασμα και ελευθερία, η καταπίεση και το καλούπωμα το αφυδατώνουν. Είναι συγκεκριμένα τα στοιχεία εκείνα που κυοφορούν τα γνήσια ταλέντα και την ποδοσφαιρική έμπνευση. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι παιχταράδες κλάσης δεν βγήκαν από τα κολέγια αλλά από τα σοκάκια του άφρικα και του λάτιν αμέρικα.

Για ποια ποδοσφαιρική εκπαίδευση και παραμύθια μας μιλάνε κάποιοι όταν το ίδιο το σύστημα βιάζει το ποδόσφαιρο. Ένας ιμάντας παραγωγής με φαρμακωμένα τρεχαντήρια και ρομπότ-ανθρωπομηχανές με 90λεπτη διάρκεια, αυτόν το τύπο προϊόντος ζητάνε σήμερα οι σύγχρονες ποδοσφαιρικές αρένες οπότε αυτό παράγουν και οι ακαδημίες τους. Κι αφού και το υλικό και η συνταγή είναι μάπα ότι στάρι ρίξεις στο μύλο τέτοιο αλεύρι θα πάρεις. Εμείς εδώ όμως μιλάμε για ποδοσφαιριστές με φαντασία, γι αυτούς που της μιλάνε της μπάλας κι αυτή λιώνει σαν ζαχαρωμένη ερωμένη. Αλλά πάει πολύ μακριά αυτή η κουβέντα......

Οικοδόμος είπε...

Φίλοι καλησπέρα.
Αν μπορείτε, βοηθήστε!
Τις τελευταίες δυο μέρες ειδικά, έχω σοβαρό πρόβλημα με το μπλόγκερ. Δεν μπορώ να σχολιάσω στο μπλογκ μου, ενώ δε λειτουργεί σχεδόν ποτέ η προεπισκόπηση αναρτήσεων. ΑΝ κάποιος φίλος ξέρει κάτι, του έχει συμβεί, ή ξέρει τη λύση, ας με διαφωτίσει.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Ανώνυμε,
απαντάω στο σχόλιό σου, γιατί το έχω σαν αρχή. Κανονικά δεν θα έπρεπε. Σε μια ανάρτηση- αποχαιρετισμό σε ένα σπουδαίο άνθρωπο, μου κοτσάρεις ένα κείμενο που απ' ότι είδα, το ίδιο ακριβώς αναπαράγεις και σε άλλα μπλογκς. Είσαι τουλάχιστον εκτός θέματος. Δεν κάνει...
Καλή δύναμη πάντως!

Οικοδόμος είπε...

spiral architect,
δεν ήταν ημιτελικός, δεύτερη φάση των ομίλων ήταν, δεν έχει σημασία όμως, είδα αυτόν τον "τελικό". Φρίκη! όχι μόνο χάσαμε, αλλά έβαλε όλα τα γκολ ο "ήρθα από το πουθενά", κακομούτσουνος, κοκαλιάρης ιταλός.
Άργησα να το ξεπεράσω...

Οικοδόμος είπε...

TRASH,
Μπήκα στην παραπομπή, ευχαριστώ. Χρήσιμα στοιχεία που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τη μεγάλη προσωπικότητα του "γιατρού".
Η εποχή μας δε "σηκώνει" ήρωες...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Γεια σου ρε φίλε Ευρυτάνα,
αυτό δεν ήταν σκέψεις. Ήταν "μάθημα" σε όποιον θέλει να παίξει μπάλα. Δικίμιο. Να σου πω πως συμφωνώ;
"Όποιοι το έχουν κλωτσήσει το ρημάδι το τόπι" καταλαβαίνουν τι εννοείς...
Καλή δύναμη ρε φίλε!

Οικοδόμος είπε...

...ΔΟΚΙΜΙΟ έπρεπε να γραφτεί...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"όχι μόνο χάσαμε, αλλά έβαλε όλα τα γκολ ο "ήρθα από το πουθενά", κακομούτσουνος, κοκαλιάρης ιταλός.
Άργησα να το ξεπεράσω..."

-------------

χαχαχαχαχα
χαχαχα
χαχα
απ΄το σχόλιο φαίνεται ότι είσαι μπαλαδόφατσα αδερφέ.
Την ομάδα σου-την ελληνική εννοώ- δεν πάω, κατά τ' άλλα συμφωνούμε.
ΥΓ.Μπραζίλ, Εκουαδόρ και ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, από την ποδοσφαιρομάνα Λατινική Αμερική. Και εσχάτως ΒΟΛΙΒΙΑ και ο νοών νοείτω!

Οικοδόμος είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
μη φανταστείς σπουδαία πράγματα φίλε, φανατισμούς και τα τοιαύτα, φίλαθλος. Περισσότερο στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια έχω "κρυώσει" πολύ. Δεν θα καταφέρω ποτέ να αγαπήσω το ποδόσφαιρο, με τον τρόπο που παίζεται στα κορυφαία επίπεδα, σήμερα. Από λατινική αμερική τώρα. Παλιά, ταλαντευόμουν ανάμεσα σε βραζιλία και αρτζεντίνα για το ποια είναι η "ομάδα" μου. Λόγω (ειδικά) του "γιατρού" και κάποιων άλλων μπαλαδόρων, υπερτερούσε λίγο η μπραζίλ. Περού, επίσης, φαν του κουμπίλιας. Τα τελευταία χρόνια "αγαπώ" αρτζεντίνα. Μου "βγάζουν" κάτι το ανυπότακτο, το αλήτικο, όσο κι αν μιλάμε για ακριβοπληρωμένα αστέρια. Σε αντίθεση με τους πιο "κυριλέ" βραζιλιάνους. Είναι κι αυτός ο τρελο-μαραντόνα... Ουρουγουάη λίγο, τώρα τελευταία που έπαιξε καλή μπάλα (τεράστιος φορλάν). Βολιβία, ναι. Λατινική Αμερική ποδοσφαιρομάνα και ανταρτομάνα!
Καλή δύναμη αδερφέ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η μεγαλύτερη ΑΝΤΑΡΤΟΜΑΝΑ υπήρξε η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ. Μην το ξεχνάς!!! Άρα και με την τοπική ομαδαΡΑ!!! (Μεταξύ σοβαρού και αστείου, καθώς η ¨ποδοσφαιροκουβέντα¨σηκώνει τέτοια). Καλές αντοχές, βαστάμε, αντέχουμε, συνεχίζουμε.

ΥΓ. Σωστός για Μαραντόνα. Πάτησες το κουμπί, οπότε εδώ αναγκάζομαι να... χαμηλώσω τους φιλοβραζιλιανούς "τόνους"!

Οικοδόμος είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
αυτό είχες στο νου σου όταν έλεγες για την ανταρτομάνα Ευρυτανία;
http://eyrytixn.blogspot.com/2011/12/blog-post_05.html
Για πάντα στην καρδιά μου!
Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Να σαι καλά ρε φίλε καρδιακέ. Ειλικρινά αμοιβαία η εκτίμηση.

Μας οδηγεί και σήμερα και πάντα!
Καβάλα στ΄ άλογό του
να λέει και να βροντοφωνάζει:
"Ότι είναι καλό για το λαό, αυτό είναι το καλό και για το κόμμα"!

ΥΓ. Σε περιμένω από κει για την άποψή σου που πάντα μετράει!

Unknown είπε...

Και τι αποκρούσεις είχε κάνει ο Ντασάεφ, με τα βραζιλιάνικα τύμπανα να χτυπούν ασταμάτητα πίσω του!

p.v. είπε...

οικοδομε, τόσα ξέρεις για τον Σώκρατες, τόσα. Πως γίνεται τώρα να "ξεχνάς" ότι ήταν Μαοικός (ή έστω φιλομαοικός), μόνο ο Μπρέζνιεφ ξέρει... Λ.Σ.