Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

54 μέρες απεργία. «Χριστούγεννα θα κάνουμε στη Χαλυβουργία!»


Στον Ασπρόπυργο δεν το βάζουν κάτω. Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους, του εργοστασίου του Βόλου, οι απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» αποφάσισαν ομόφωνα στη χτεσινή συνέλευσή τους να συνεχίσουν. Σ’ αυτή τη συγκυρία έχουμε χρέος να ενισχύσουμε τον αγώνα τους ακόμα περισσότερο. Με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας μας. Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι νικηφόρος, για το καλό όλων των εργαζομένων.

Οι τελευταίες εξελίξεις από το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη:

 «Συνεχίζουμε τον αγώνα, δε κάνουμε βήμα πίσω», αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση της χτεσινής ιδιαίτερα μαζικής γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο, μία ημέρα μετά τη τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας. Ετσι οι χαλυβουργοί αποφάσισαν και συνεχίζουν για 54ή ημέρα σήμερα την απεργία, έχοντας πετύχει μια πρώτη νίκη, αναγκάζοντας την εργοδοσία να αποσύρει τις αρχικές αξιώσεις για εφαρμογή 5ωρου ή εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονες μειώσεις μισθών. Ξεκαθαρίζουν όμως ότι στο εργοστάσιο θα πρέπει να επιστρέψουν και οι 50 απολυμένοι και δε δέχονται την πρόταση εργοδοσίας για ανάκληση μόνο 15 απολύσεων.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του σωματείου, τόνισε ότι: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γυρίσουμε στη δουλειά, χωρίς όλους τους απολυμένους. Δεν θα ήταν τίμιο μετά από έναν τέτοιο ηρωικό αγώνα. Κανένας δεν μπορεί να προδώσει έναν τέτοιο αγώνα». Κάλεσε ακόμα τους εργαζόμενους να δυναμώσουν παραπέρα τη συσπείρωσή τους και να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς εργοδοσία και κυβέρνηση θα εντείνουν την επίθεση.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε το κάλεσμα προς τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής να κηρύξουν 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς, ώστε να κλιμακωθεί με αυτόν τον τρόπο ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου. Σχετική απόφαση έχει ήδη πάρει το ΕΚ Λαυρίου για το πρώτο 10ήμερο του Γενάρη, ενώ σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το ΕΚ Πειραιά.

Γιορτινό τραπέζι με το ΠΑΜΕ

 «Χριστούγεννα θα κάνουμε στη χαλυβουργία», ήταν το σύνθημα που φώναζαν καιρό τώρα οι απεργοί και μετά τη χτεσινή απόφαση συνέχισης του αγώνα θα το κάνουν πράξη. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, το ΠΑΜΕ είχε δεσμευτεί απέναντι στους απεργούς να φροντίσει για το γιορτινό τους τραπέζι και συγκέντρωσε οικονομική βοήθεια από εργαζόμενους, Συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

Ετσι χτες, έφτασε στο εργοστάσιο ένα αρνί για κάθε απεργό και το γιορτινό τραπέζι των οικογενειών τους. Να σημειωθεί ότι ήδη τις προηγούμενες μέρες το ΠΑΜΕ είχε παραδώσει ένα φορτηγό λαχανικά και τρεις τόνους καυσόξυλα.

Ειδικό βάρος έχει η δουλειά που έκαναν και οι νέοι ως αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης: το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) συγκέντρωσε και παρέδωσε 2.000 ευρώ.

Μιλώντας στους απεργούς χαλυβουργούς ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ εξήγησε ότι «το ΠΑΜΕ υλοποίησε την υπόσχεσή του. Προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε χρήματα από εργαζόμενους, άνεργους, νέους, συνταξιούχους, από τον κόσμο που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική. Σε αυτόν το δρόμο θα είναι επιλογή μας να συνεχίσουμε, γιατί αυτός είναι ο δρόμος της τάξης μας, της ελπίδας και της προοπτικής. Τέλος, ευχήθηκε «Χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια αγωνιστικά».
 

4 σχόλια:

ένας στρατολάτης είπε...

Ομολογώ πως δεν φανταζόμουν πως θα άντεχαν τόσο πολύ. Διάβασα χτες για την τριμερή συνάντηση. Πίστευα νωρίτερα πως ο Μάνεσης θα βολευόταν κρατώντας μόνο το Βόλο αλλά αρχίζω να πιστεύω πως η μεγαλύτερη απεργιακή νίκη των τελευταίων δεκαετιών είναι κοντά!

Οικοδόμος είπε...

Φίλε στρατολάτη γεια σου. Δείχνουν ανυποχώρητοι. Το αποτέλεσμα της χτεσινής τους συνέλευσης, το επιβεβαιώνει: ομόφωνα συνεχίζουν τον αγώνα. Η λαϊκή συμπαράσταση παίζει καθοριστικό ρόλο. Πρέπει να ενταθεί. Ο χειμώνας είναι δύσκολος. Δεν πρέπει αυτός ο αγώνας να "κρυώσει". Καλές γιορτές. Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γυρίσουμε στη δουλειά, χωρίς όλους τους απολυμένους. Δεν θα ήταν τίμιο μετά από έναν τέτοιο ηρωικό αγώνα. Κανένας δεν μπορεί να προδώσει έναν τέτοιο αγώνα».

και...

"Ταυτόχρονα, επανέλαβε το κάλεσμα προς τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής να κηρύξουν 24ωρη απεργία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς, ώστε να κλιμακωθεί με αυτόν τον τρόπο ο αγωνιστικός συντονισμός όλων των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου".

-----------------

ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ και ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΛΕΣΜΑ!
Τα είπαν ΟΛΑ!!!

Οικοδόμος είπε...

Τι να προσθέσουμε εμείς φίλε Ευρυτάνα; Οι άμθρωποι μας έβαλαν τα γιαλιά, όλων μας...