Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Στα χνάρια των 59 μαχητών του ανεξάρτητου τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ - Ιστορικό Διήμερο τις ΚΝΕ στις 18 - 19 Μάρτη


Στην Εύβοια έδρασε το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, που είχε τη δική του συμβολή στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού. Ταγματάρχης ήταν ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης).

Ξεκίνησε με 59 μαχητές, που, με εντολή του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ, πέρασαν το Νοέμβρη του 1947 από την Πελασγία Φθιώτιδας στο Μαραθιά Εύβοιας. Παρά τις δυσκολίες η μικρή ομάδα αυτών των μαχητών ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στο νησί. Σημαντικό κομμάτι του ευβοιώτικου λαού στήριξε έμπρακτα τον ΔΣΕ. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά καθώς αυτό το κομμάτι είχε μακροχρόνιους δεσμούς αίματος με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού μας. Πολλοί εντάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ ως μαχητές, ενώ οι κάτοικοι των χωριών ενίσχυαν τους μαχητές με την παράδοση απαραίτητων ειδών, όπως τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και ζώα.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό των μαχητών του ΔΣΕ πηγάζουν από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, όπου ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ σε συνέχεια των επιτυχημένων προηγούμενων Διημέρων της «στα χνάρια του ΔΣΕ» (στο Καρπενήσι και στον Παρνασσό), πραγματοποιεί το 3ο Ιστορικό Διήμερο στις 18 - 19 Μάρτη, αυτή τη φορά στη Βόρεια Εύβοια.

 «Από το Διήμερο επιδιώκουμε, λοιπόν, η αλύγιστη στάση στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος, να αποτελέσει έμπνευση και δίδαγμα για την πάλη μας στο σήμερα και στο αύριο», σημειώνει σχετικά η ΟΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου (αναχωρήσεις έχουν οριστεί από Χαλκίδα στις 8 π.μ. και από Λαμία στις 7 π.μ. Τηλέφωνο για συμμετοχές: 6976835185):

Σάββατο 18 Μάρτη

9.30 π.μ.: Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών το 1976. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί δρώμενο αφιερωμένο στο 8ωρο.

12 το μεσημέρι, Πλατεία Ιστιαίας: Πορεία στο κέντρο της Ιστιαίας, που θα περάσει από το παλιό Αστυνομικό Τμήμα που εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση του ΔΣΕ στην Εύβοια.

5.30 μ.μ.: Επίσκεψη στη Λίμνη και κατάθεση στεφάνου στο σημείο που θάφτηκε ο Γιώργος Βλαχούτσικος, Πολιτικός Επίτροπος του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

6 μ.μ.: Οι μαθητές θα παίξουν «Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» στη Λίμνη.

8.30 μ.μ.: Συνεστίαση στον Αγιόκαμπο στην ταβέρνα του Λ. Σούρα. Θα μιλήσει ο Μάκης Μακρής, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστεί συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών της περιοχής από την περίοδο της ένοπλης ταξικής πάλης 1940 - 1949, που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Κυριακή 19 Μάρτη

10.30 π.μ.: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Θύμιος Καψής («Ανάποδος»), Διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του ΔΣΕ.

12 το μεσημέρι: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του «Ανάποδου». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.
Το Διήμερο θα κλείσει με επίσκεψη και φαγητό στο χωριό Προκόπι.
(Από το Ριζοσπάστη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: