Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Ψηφίζουν οι οικοδόμοι στα Γιάννενα - Συνδικάτο δυνατό, όπλο των οικοδόμων, απάντηση σ' αυτούς που πιστεύουν ότι θα βάλουν ταφόπλακα στο εργατικό κίνημαΚάλεσμα στους οικοδόμους, Ελληνες και μετανάστες, να δυναμώσουν το σωματείο τους και την πάλη ενάντια στην πολιτική που τους επιφυλάσσει ανεργία, φτώχεια, προσωρινή και κακοπληρωμένη δουλειά, απευθύνει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, με αφορμή τις αρχαιρεσίες του που ξεκινούν τη Δευτέρα 21/11 και ολοκληρώνονται το Σάββατο 26/11.
Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από Δευτέρα 21/11 έως και Παρασκευή 25/11 (3.30 μ.μ. - 9 μ.μ.) και το Σάββατο 26/11 (8 π.μ. - 3 μ.μ.).

«Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο συνδικάτο σε όλη την Ηπειρο, υπήρξε μπροστάρης σε όλους τους αγώνες στην πόλη», σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Σωτήρης Μανούσης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το σωματείο. Τόνισε πως η συμμετοχή αποτελεί έμπρακτη ενίσχυση του συνδικάτου, μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση που ετοιμάζουν νέα επίθεση, απάντηση στην τρομοκρατία και την απληρωσιά στους χώρους δουλειάς. Υπενθύμισε ακόμα ότι η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου αποφάσισε πως δεν πρέπει τα οικονομικά να σταθούν εμπόδιο στη συμμετοχή και γι' αυτό οι οικοδόμοι θα καταβάλουν όσες συνδρομές μπορούν και εφόσον μπορούν για να ψηφίσουν.

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, πριν από τρία χρόνια, πήραν μέρος 1.000 οικοδόμοι, πολλοί από τους οποίους για πρώτη φορά. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Συνδικάτο είχε σημαντική δράση και προσφορά στους αγώνες. Αποτέλεσε τη «ραχοκοκαλιά» του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα και συνέβαλε στην αλλαγή του συσχετισμού στο Εργατικό Κέντρο, ώστε αυτό να γίνει «χώρος οργάνωσης των αγώνων και όχι λιβανιστήρι της εκάστοτε πολιτικής». Συνέβαλε στην έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης, με τη διοργάνωση μαθημάτων για παιδιά ανέργων, τη διάθεση ρουχισμού και τροφίμων σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Βοήθησε στην ίδρυση αθλητικού σωματείου που προσέφερε μια δημιουργική διέξοδο σε νέους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στέκεται στο πλευρό των προσφύγων που βρέθηκαν στα Γιάννενα.

Σήμερα, η ανάγκη να δυναμώσει το Συνδικάτο παραμένει: Οι Συλλογικές Συμβάσεις έχουν κουρελιαστεί, τα μεροκάματα στον κλάδο δεν φτάνουν τα 40 ευρώ, την ίδια ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι στην κατασκευή των αυτοκινητόδρομων (π.χ. Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός) τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ «πανωπροίκι» και ο λαός πληρώνει πανάκριβα διόδια. Κάθε οικοδόμος αναγκάζεται να «μείνει στο μαδέρι μέχρι να πεθάνει γιατί δεν είναι μόνο η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αλλά και το γεγονός ότι η σύνταξη δε φθάνει πλέον ούτε για ένα δεκαήμερο». Η ανεργία στον κλάδο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού «από τους 182.000 ασφαλισμένους το 2005 σήμερα ψευτοασφαλίζονται 31.000».

«Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ένα όπλο έχουμε, το Συνδικάτο μας, την Ομοσπονδία μας, τον καθημερινό ανυποχώρητο αγώνα», τονίζει το Συνδικάτο και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές και στην καθημερινή πάλη: «Συνάδελφε, σήμερα απαιτείται ακόμα καλύτερη οργάνωση. Δεν αρκεί απλά να ψηφίζουμε στο συνδικάτο. Απαιτείται συλλογική δράση, δύναμη, αντοχή, υπομονή, ανιδιοτέλεια, πίστη στον αγώνα μας (...) Στο χέρι μας είναι και μέσα από τις εκλογές να δείξουμε τη δική μας δύναμη, να δώσουμε απάντηση σ' αυτούς που πιστεύουν ότι θα βάλουν ταφόπλακα στο εργατικό κίνημα». (Από τον Ριζοσπάστη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: