Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σιγανοπαπαδιές υπέρ νέου φράγματος στον Άραχθο...

Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή βγαίνουν κάποιοι… γυμνοσάλιαγκες της Ηπείρου και τάσσονται ανενδοίαστα υπέρ της δημιουργίας και 3ου φράγματος στον Άραχθο, καθώς και άλλων μικρότερων σε όλους τους παραπόταμους των Τζουμέρκων. Και γνωμοδοτούν, ανίδεοι όντες, ότι τα μικρά και μεγάλα φράγματα θα ωφελήσουν την περιοχή και ... τους κατοίκους της δίνοντας δουλειά, ρεύμα και ανάπτυξη. Αγνοώντας, εθελοτυφλώντας ή παίζοντας χθόνια παιχνίδια σε καταστροφικά σχέδια και κερδοσκοπικές βλέψεις, πως τα πολλά μικρά φράγματα ισοδυναμούν με κάποια μεγάλα, με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα. Θέλουν να αγνοούν, επίσης, πως οι μεθοδεύσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (τρομάρα μας) αντιδιαστέλλονται με τις διεθνείς μεθόδους και τακτικές που θέτουν όρια και περιορισμούς ή και απαγορεύουν ολοκληρωτικά τη δημιουργία μικρών και μεγάλων φραγμάτων και προχωρούν στην ανατίναξη υπαρχόντων.
  

Παραβλέπουν επίσης το γεγονός πως για το καθ΄εαυτού καλό τους, την ανάπτυξη και το συμφέρον τους , όπως οι ίδιοι νομίζουν και όχι όπως οι άλλοι το ερμηνεύουν εκπροσωπώντας αλλότρια συμφέροντα, έχουν αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα οι ντόπιες κοινωνίες, οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι νομαρχιακές και δημοτικές αυτοδιοικήσεις της περιοχής, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου και, το πιο σημαντικό, διακεκριμένοι επί του αντικειμένου επιστήμονες, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διακεκριμένος περιβαλλοντολόγος κ. Ν. Γιαννούλης, οι οποίοι έχουν διαγνώσει πως η περιοχή των Τζουμέρκων και η χαράδρα του Αράχθου δεν αντέχουν άλλη φορτικότητα και μετάλλαξη του περιβάλλοντος.

Κι έρχονται οι αυτόκλητοι ή μήπως όχι, υπερασπιστές μεγαλοσυμφερόντων να μας πείσουν για το αντίθετο. Σ΄αυτούς τους κεκράχτες σύσσωμος ο λαός της Ηπείρου, οι Τζουμερκιώτες, λέει όχι και τους παραδίδει στην κρίση και τη χλεύη όλων όσων αντιστέκονται στο προμελετημένο έγκλημα κακοποίησης του περιβάλλοντος από ιδιοτελή συμφέροντα.

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κ. Χασάνη υπέρ της δημιουργίας 3ου φράγματος στον Άραχθο, ο οποίος μπροστά στη γενική κατακραυγή και την έντονη αντίδραση της Πανηπειρωτικής και των Συλλόγων Προστασίας Αράχθου, Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί» και Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου, υποχρεώθηκε να μαζέψει πίσω όσα αφρόνως ή εσκεμμένα ξαμόλησε, σε αγαστή, όπως συμπεραίνεται, συνεργασία με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ίδιες θέσεις και απόψεις ακούστηκαν από δύο συμπατριώτες μας κατά τη γενική ετήσια απολογιστική γενική συνέλευση της Πανηπειρωτικής.

Για να λάβουν πάραυτα τεκμηριωμένες επιστημονικά «πληρωμένες» απαντήσεις από τον πρόεδρο κ. Γ. Οικονόμου, άριστο γνώστη του θέματος,, γιατί τηρείται αρνητική θέση στη δημιουργία του φράγματος. Τελευταίο «κρούσμα» αντίθεσης στο γενικό πνεύμα των Τζουμερκιωτών η θετική τοποθέτηση υπέρ των φραγμάτων του αντιδημάρχου Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, κ. Δ. Γκανή. Ύποπτη η συνηγορία του, αφού άλλες ήταν οι διακηρυγμένες θέσεις του συνόλου των συμβούλων του νυν δημάρχου πριν από τις εκλογές. Πως γίνεται να άλλαξαν τώρα μετά την υφαρπαγή των ψήφων των συμπατριωτών τους; Ύποπτη και η παρατεταμένη σιωπή του δημάρχου κ. Χρήστου Χασιάκου.

Κοντά σ΄αυτούς που συνηγορούν υπέρ της καταστροφής των Τζουμέρκων και της αλλοτρίωσης του φυσικού πλούτου και οι βουλευτές των νομών Άρτας και Ιωαννίνων που υπερψήφισαν τις ντροπολογίες του κ. Παπακωνσταντίνου, οι οποίες ανοίγουν την κερκόπορτα για την κατασκευή και νέων φραγμάτων στην περιοχή, εντάσσοντας τη δημιουργία τους στις ήπιες μορφές ενέργειας, αν και το μέγεθός τους δεν έχει ουδεμία σχέση με καμία ήπια μορφή παγκοσμίως.

Κι όλα αυτά με το πρόσχημα πως με τη δημιουργία τους θα ενισχυθεί το ενεργειακό δυναμικό της χώρας, καθώς και το δημόσιο συμφέρον, αφού η ΔΕΗ ανήκει κατά πλειονοψηφία στο κράτος. Από πότε όμως οι ιδιώτες και τα μεγάλα συμφέροντα συνταυτίζονται με το κράτος;

Ψέματα όλα όσα ισχυρίζονται επιδιώκοντας την παραπλάνησή μας. Ψέμα μεγάλο και για την… κρατική ΔΕΗ, αφού και αυτή περνάει σε χέρια ιδιωτών, όπως και τα συγκριτικά οικονομικά αποτελέσματα από τη δημιουργία κι άλλων φραγμάτων στην περιοχή. Γενικό ξεπούλημα, δηλαδή.

Έλα όμως που οι φύλακες έχουν γνώση και είναι αποφασισμένοι ν΄αγωνιστούν δυναμικά για ν΄αποτρέψουν την καταλήστευση και καταστροφή της πατρώας γης και του πανέμορφου περιβάλλοντος.

2 σχόλια:

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, ''βλεπεις'', οι ''ειδικοι'', ξερουν καλυτερα απο τους ''ιθαγενεις''.

Α ρε τυφλα τους, καταστρεφουν σιγα-σιγα, οτι η φυση εφτιαξε με το περασμα τοσων αιωνων.

Την δοξα πολλοι εμισησαν, το χρημα παρα πολλοι αγαπησαν...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΔΕΝ πρέπει να τους αφήσουμε να καταστρέψουν τα μνημεία του φυσικού μας πολιτισμού.
ΔΕΝ τους ανήκουν.