Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Να ποιοι και πως οδήγησαν στο λουκέτο ΟΕΚ-ΟΕΕ. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγέλλει και καλεί σε κοινή πάλη εργαζόμενους και δικαιούχους για να ματαιωθεί το έγκλημα


«Το κλείσιμο των Οργανισμών δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» καθώς η κυβέρνηση υλοποιεί σχέδια και απαιτήσεις του κεφαλαίου - που χρόνια απεργάζονταν - αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση»,
καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και καλεί τους εργαζόμενους και τους δικαιούχους των Οργανισμών σε κοινή πάλη και συμπόρευση για να ματαιωθεί η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, για να διεκδικηθεί γενναία χρηματοδότησή τους από το κράτος και τους εργοδότες ώστε οι παροχές να δίνονται σε όλους τους δικαιούχους.

Το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου»

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι

«οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολλά χρόνια προετοίμαζαν τον επικήδειο του ΟΕΚ με τις πολιτικές που ασκούσαν. Χάρισαν δισεκατομμύρια στις κατασκευαστικές εταιρείες και στους κατασκευαστές κατοικιών, έκαναν κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των εργαζομένων, εξοφλούσαν προεκλογικά γραμμάτια, είχαν μετατρέψει τους Οργανισμούς σε εκλογικά γραφεία και φορείς εκλογικής πελατείας.

Αγόρασαν τεράστιες εκτάσεις που ποτέ δεν οικοδομήθηκαν. Αγόρασαν εκατοντάδες διαμερίσματα ακατάλληλα που ποτέ δεν κατοικήθηκαν, κατασκεύασαν δεκάδες οικισμούς με χιλιάδες κατασκευαστικά προβλήματα.

Δαπάνησαν εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του Ολυμπιακού χωριού για να εξυπηρετήσουν ανάγκες του κεφαλαίου.

Δεν διεκδίκησαν ποτέ στα σοβαρά τις εισφορές που παράνομα παρακρατούσε το ΙΚΑ για να τζογάρει στο χρηματιστήριο, για να διευκολύνει τους εργοδότες να εισφοροδιαφεύγουν. Αυτά τα προβλήματα που τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελούν αιτία ή δικαιολογία κατάργησης του Οργανισμού. Αντίθετα πιστεύουμε ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ο ΟΕΚ μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για την στέγαση των δικαιούχων.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο ΟΕΚ στην ουσία ήταν ζωντανός νεκρός».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση πάγωσε όλα τα προγράμματα, το ΙΚΑ απέδιδε ελάχιστα από όσα όφειλε να καταβάλει. Η επιδότηση ενοικίου που δόθηκε με νέα κριτήρια απέκλεισε δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους. Η απόφαση για πρόγραμμα δανειοδότησης από κεφάλαια του ΟΕΚ ήταν στάχτη στα μάτια των δικαιούχων. Επτακόσια δάνεια για όλη την Ελλάδα, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε ούτε αυτό.

Θησαύριζαν οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι τράπεζες

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι:

«Ποτέ δεν συμβιβάστηκαν οι κατασκευαστικές εταιρείες με το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών του ΟΕΚ γιατί τους έκοβε μερίδιο της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο που μόνο το 3% του προϋπολογισμού για κατοικία εξαντλούνταν στις κατασκευές και το 97% πήγαινε σε δάνεια δηλαδή στις τράπεζες και στις κατασκευαστικές εταιρείες .

Δεν συμβιβάζονταν οι τράπεζες με τα άτοκα δάνεια του οργανισμού έστω και αν ήταν ελάχιστα (δάνεια αποπεράτωσης, επεκτάσεων, δάνεια για επισκευές, για αγοράς κατοικίας σε πολύτεκνες οικογένειες, δικαιούχους με ειδικές ανάγκες, κλπ.), γιατί τους στερούσε το μάδημα των πελατών.

Χρόνια απαιτούσαν διάφοροι επενδυτές και κατασκευαστικές εταιρείες να φάνε φιλέτα του ΟΕΚ. Η ιδιοκτησία του Οργανισμού σε οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα.

Είναι καραμπινάτο σκάνδαλο να μένουν αναξιοποίητα 20 στρέμματα οικόπεδο στην Κάτω Κηφισιά, να πληρώνει κάθε καλοκαίρι ο ΟΕΚ 5.000 ευρώ για αποψίλωση και να μην οικοδομείται γιατί τάχα θα δημιουργηθεί γκέτο όταν πάνε οι εργάτες να κατοικήσουν στην Κάτω Κηφισιά.

Απαιτούν να φάνε οικόπεδο μεγάλης εμπορικής αξίας στην παραλία της Σύρου (Ναυπηγεία) 9 χιλιάδων τ.μ. Πριν τρία χρόνια επιχείρησαν να το ξεπουλήσουν χωρίς καν διαγωνισμό και αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή, λόγω της παρέμβασής μας.

Αλλα οικόπεδα - φιλέτα που οι διάφοροι αετονύχηδες ετοιμάζονται να κατασπαράξουν είναι στην Αθήνα, την Πάτρα, το Λαύριο, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κρήτη κ.α. Δεν υπάρχει πόλη στην Ελλάδα που ο ΟΕΚ να μην έχει οικοπεδικές εκτάσεις, οι περισσότερες με μεγάλη εμπορική αξία.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες, το κεφάλαιο θα κερδίσουν και από την απαλλαγή της εισφοράς που πλήρωναν για τους οργανισμούς, 0,75 ΟΕΚ, 0,25 ΟΕΕ.

Αυτό είναι το μη μισθολογικό κόστος που συμφώνησαν και οι εργατοκάπηλοι της πλειοψηφίας των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ να καταργηθεί. Ετσι είναι διπλά κερδισμένοι οι κατασκευαστικές εταιρείες, συνολικά το κεφάλαιο».

Και συνεχίζει:

«πώς θα κλείσουν σε έξι μήνες υποχρεώσεις του Οργανισμού που απαιτούν χρόνια για να διεκπεραιωθούν; Η κατασκευή 20 οικισμών που είναι σε εξέλιξη έχει σταματήσει λόγω χρηματοδότησης, το Ολυμπιακό Χωριό είναι στον αέρα, δεκάδες χιλιάδες παραχωρητήρια δεν έχουν δοθεί στους δικαιούχους, υποχρεώσεις στις τράπεζες από τα διπλοεπιδοτούμενα δάνεια κλπ.


Ολα αυτά βασανίζουν τους ανθρώπους του μόχθου που μπόρεσαν να πάρουν ένα σπίτι μέσω του ΟΕΚ και δεν ξέρουν τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Ζουν στο άγχος και την αγωνία αν τελικά θα συνεχίσει ο Οργανισμός να καταβάλει την επιδότηση ενοικίου, αν θα δοθούν τα παραχωρητήρια, αν θα διορθώσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες τις κακοτεχνίες στους διάφορους οικισμούς, αν τελικά θα τελειώσουν οι υπό κατασκευή οικισμοί που έχουν κληρωθεί στους δικαιούχους».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει επίσης ότι στον αέρα μένουν και οι 1.400 εργαζόμενοι στον Οργανισμό και η προσωρινή τους μετακίνηση στον ΟΑΕΔ δεν τους διασφαλίζει τη συνέχιση της δουλειάς τους αφού οι Οργανισμοί και τα προγράμματά τους καταργούνται.

Η πάλη για διατήρηση του ΟΕΚ συνδέεται με την πάλη για την αλλαγή της εξουσίας

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει:

«σήμερα με αφορμή την κατάργηση του ΟΕΚ έρχεται στην επικαιρότητα με τον πιο δραματικό τρόπο το εξής ζήτημα:

Κατοικία - εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες ή κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του λαού να το απολαμβάνει;

Κατοικίες σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες ανάγκες για τους οικιστές ή κατοικίες που θα αγνοούν την ποιότητα ζωής και γνώμονας θα είναι το συμφέρον των εργοδοτών;

Κατοικίες με συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μελέτη, την κατασκευή, την διαχείριση ή κατασκευή κατοικιών σε μια άναρχη ανάπτυξη που κριτήριο θα είναι το συμφέρον των κατασκευαστικών εταιρειών;

Κατασκευή κατοικιών για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες ή κατασκευή για να κονομάνε οι εταιρείες;

Σήμερα είναι απούλητα 400.000 διαμερίσματα και παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι άστεγοι. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ξοδεύουν το 50% του εισοδήματός τους για νοίκι, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες.

Το 80% του κλάδου των κατασκευών είναι άνεργοι και το υπόλοιπο υποαπασχολείται. Αυτή την αντίφαση δεν μπορεί να τη λύσει αυτό το σύστημα που θεό έχει το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων.

Αντικειμενικά λοιπόν γίνεται επίκαιρο το εξής ζήτημα:

Η πάλη για να μην διαλύσουν τον ΟΕΚ, για καλή και σύγχρονη κατοικία, το χτύπημα της ανεργίας στον κλάδο των κατασκευών, συνδέεται άμεσα με την πρόταση του ταξικού κινήματος για την δημιουργία ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που απαιτεί αλλαγή τάξης στην εξουσία και λαϊκή οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: