Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ένα μοναδικής αξίας ντοκουμέντο στην “e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος”: Θέμος Κορνάρος, Θεσσαλονίκη 9-11 του Μάη 1936 (οι αγώνες του Λαού)


Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον ματωμένο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, η "e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος" με χαρά μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό ένα σπάνιο και δυσεύρετο βιβλίο: το μοναδικής αξίας ντοκουμέντο του Θέμου Κορνάρου «Θεσσαλονίκη 9-11 του Μάη 1936 (οι αγώνες του Λαού)» (εκδόσεις Χρόνος, 1981), στο οποίο ο κομμουνιστής συγγραφέας κυριολεκτικά διασώζει  καταγράφοντας μια σειρά γεγονότων ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία του εργατικού κινήματος, και γενικότερα, κατά τον 20ο αιώνα.

Ο ματωμένος Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν τη δικτατορία του Μεταξά. Στις 29 του Απρίλη ξεκινούν πρώτοι απεργία οι καπνεργάτες της πόλης, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλοι κλάδοι. Στις 8 του Μάη οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Δεκάδες απεργοί τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι συλλαμβάνονται.

Στις 9 του Μάη η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει μαζικά την αγανάκτησή της για τη βίαιη καταστολή των απεργών. Το αστικό κράτος απαντά με ακόμα μεγαλύτερη αγριότητα: Δέκα εργάτες βάφουν με το αίμα τους τους δρόμους της πόλης. Η λαϊκή οργή ξεχειλίζει, ο στρατός ενώνεται με τους απεργούς και ο εργαζόμενος λαός γίνεται κύριος της πόλης για 36 περίπου ώρες, μέχρι που η κυβέρνηση Μεταξά στέλνει νέες ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη και καταστέλλει τους απεργούς.

Στις 13 του Μάη, μέσα σε ατμόσφαιρα οργής και αγανάκτησης για το αιματοκύλισμα του λαού της Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 300.000 απεργοί κατακλύζουν τους δρόμους και βροντοφωνάζουν να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά.

Ο Θ. Κορνάρος με την χαρακτηριστική «ρεπορταζιακή» γραφή του αναφέρεται στα όσα προηγήθηκαν και περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα εκείνων των ημερών του ματωμένου Μάη της Θεσσαλονίκης. Οι 32 φωτογραφίες (διαδήλωση, συγκρούσεις των απεργών με τις δυνάμεις καταστολής, πορτραίτα των δολοφονημένων εργατών κλπ) και το σχεδιάγραμμα «πεδίου αιματηρών γεγονότων», προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξία του, έτσι κι αλλιώς μοναδικής σημασίας, ντοκουμέντου.  

Παρουσίαση του βιβλίου μπορείτε να δείτε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ατέχνως (κλικ ΕΔΩ).

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε τον κίνδυνο που υπήρξε το βιβλίο αυτό να μην έφτανε ποτέ στα χέρια μας, αλλά να είχε εξαφανιστεί στη δίνη των γεγονότων των πέτρινων χρόνων του 20ου αιώνα. Η αναφορά του εκδότη (1981) στη μέσα σελίδα του βιβλίου ότι «το μοναδικό αντίτυπο του έργου αυτού βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του φίλου Ο.Τ.  ο οποίος και μας το παραχώρησε» επιβεβαιώνει πώς πολλά ντοκουμέντα θα χάνονταν ή δεν θα έφταναν ποτέ στις επόμενες γενιές αυτούσια αν κάποιοι άνθρωποι δεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στη διαφύλαξη και διάδοσή τους.



«Πατώντας» πάνω στη λέξη Scribd στο κάτω αριστερά μέρος του παραθύρου, το βιβλίο ανοίγει σε φυσικό μέγεθος.

Παρασκευή 13 Μάη 2016.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ καλό, το βρήκα μόλις χθες σε ένα παλαιοπωλείο.
Συγγνώμη που σου το «έκλεψα» και το έβαλα στην σελίδα του σωματείου μας.
http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/05/9-1936.html

Οικοδόμος είπε...

Να φτάσει σε περισσότερα χέρια, να «ανοίξουν» περισσότερα μάτια.
Καλή δύναμη!