Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

3 χρόνια Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (La Red Solid@ria Griega)


Το δίκτυο bloggers La Red Solid@ria Griega (Eλληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης) είναι μια άτυπη ένωση blogs, sites, σελίδων στο facebook, που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο στο ομώνυμο blog του, όλες τις δημοσιεύσεις αλληλεγγύης στην Κούβα και στην Λατινική Αμερική. 
 
Γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν τρία χρόνια (22/5/2013), με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε τότε στη χώρα μας, αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP). 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τότε στην Αθήνα με τη συμμετοχή  του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χοσέ Μαρτί", της Πολιτιστικής Αθλητικής Ομάδας "Hasta la Victoria Siempre", των εκδόσεων "Διεθνές Βήμα" και των διαχειριστών των blogs "Prensa Rebelde",   Ελληνικó Αρχείο Τσε Γκεβάρα "Guevaristas", "Cuba de Corazón¨  και ¨Proyecto Numantino¨ ρίχτηκε η ιδέα να κυκλοφορήσει ένα ιντερνετικό Ψήφισμα για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών.

Στη συνέχεια, μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση που ακολούθησε νέα blogs, sites και σελίδες facebook προστέθηκαν στην αρχική πρωτοβουλία και τελικά, έφτασαν σε πενήντα αυτοί που ανταποκρίθηκαν  σε αυτό το κάλεσμα και  έτσι αυτό το ψήφισμα έφτασε σε πάνω από δέκα χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου. 

Από τότε, η προσπάθεια αυτή, ρίζωσε και αναπτύχθηκε, καθώς δεν είχε κανένα προαπαιτούμενο, απλά συγκέντρωνε, συνένωνε -και άρα πολλαπλασίαζε- αυτό το υλικό, κάνοντάς το, εκτός των άλλων, ένα διακριτό σημείο εναλλακτικής ενημέρωσης για όσους ήθελαν να σπάσουν τον τοίχο της μιντιακής σιωπής και διαστρέβλωσης που έχουν επιβάλλει στην Κούβα και σε όλη την ΛΑ τα κυρίαρχα μίντια.

Αθήνα, Μάιος 2013, Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ICAP

Σύντομα το δίκτυό μας “εντοπίστηκε” από τα φίλια λατινοαμερικάνικα ΜΜΕ και υπήρξαν δημοσιεύματα και αναφορές σε αυτό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Παράλληλα μέσω των συντελεστών του (blogs) βρέθηκε σε κάθε δράση αλληλεγγύης  τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. 
 
Σήμερα, σε ένα κομμάτι του πυρήνα του, των blogs και σελίδων facebook που ασχολούνται θεματικά και αποκλειστικά με την Κούβα και την Λατινική Αμερική, υπάρχει μια στενότερη συνεργασία και καταμερισμός του δημοσιεύσιμου υλικού, εντατικότερες μεταφράσεις από τα ισπανόφωνα ΜΜΕ και μεγαλύτερη φυσική συμμετοχή στις δράσεις αλληλεγγύης. 
 
Εξ αιτίας αυτού ακριβώς, ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις καθώς η Λατινική Αμερική είναι πια μια γειτονιά με την Ελλάδα της κρίσης και το ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται. Γι αυτό θα ανταποκριθούμε και πάλι - στο μέτρο που μας αναλογεί – παίρνοντας δύναμη από την επιτυχή τριετή πορεία αυτής της προσπάθειας, που μπορεί να μην σχεδιάστηκε ποτέ “επί χάρτου”, περπάτησε όμως γιατί ήταν αναγκαίο και ώριμο να περπατήσει. Συνεχίζουμε λοιπόν ...

 Δίκτυο bloggers La Red Solid@ria Griega (EλληνικόΔίκτυο Αλληλεγγύης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: