Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

«Όλα τα φυλαγμένα πάθη σου που σ’ έχουν τυραννήσει, τα βγάζεις μες από ένα ωραίο ταξίμι»



Ο Στέλιος Βαμβακάρης "βλέπει" τον πατέρα του Μάρκο να παίζει.

«Οι συνομήλικοι μου πήγαιναν ο ένας αριστερά, ο άλλος δεξιά. Εγώ ακολουθούσα την ευθεία γραμμή, διότι γραμμή στα μάτια μου ήταν ο πατέρας μου –δεν έφευγα απ’ το δρόμο του κι απ’ τα βήματά του, δεν απομακρυνόμουν, ήμουνα όλη την ώρα πλάι του. Έβλεπα το πιάσιμο του μπουζουκιού απ’ τον Μάρκο κι ήθελα να το κάνω ίδιο. Παρατηρούσα το χέρι του το αριστερό και το δεξί του πόδι. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ρυθμός που σου γαμάει τα ράμματα.


Δε χρειάζεσαι ορχήστρα να σε συνοδεύει για να παίξεις ένα ζεϊμπέκικο. Έχεις για κρουστό το πόδι σου. Τη στιγμή που βαράς την πενιά σου, χτυπάς και το πόδι σου στη γη. Και μες απ’ αυτό το χτύπο μιλάει η ψυχή σου. Και τα δάχτυλα του αριστερού χεριού χορεύουν στα τέλια και πληρώνουν τα χρέη της καρδιάς. Και φανερώνεις όλα εκείνα τα μυστικά που δεν τα ξέρει κανένας, δίνεις του άλλου να καταλάβει της ζωής σου το σενάριο. Όλα τα φυλαγμένα πάθη σου που σ’ έχουν τυραννήσει, τα βγάζεις μες από ένα ωραίο ταξίμι».

Μάνος Τσιλιμίδης "ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ. Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΓΚΑΣ. Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ". Εκδόσεις "Κάκτος"

2 σχόλια:

adespotos είπε...

Γεια σου οικοδομε,
Ειμαι κι εγω ακροατης του προπολεμικου ρεμπετικου και δη του Μαρκου.
Ισως και να το γνωριζεις ηδη το κομματι που θα παραθεσω πιο κατω...θα ηθελα τη γνωμη σου,δηλαδη πως το εξηγεις...http://www.youtube.com/watch?v=Jw6keIALYpc&list=PLE895553A901CDE0C&index=76&feature=plpp_video

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα ΑΔΕΣΠΟΤΕ.
Ναι, το ξέρω το τραγούδι.

Ο Μάρκος από τα λίγα που γνωρίζω, δεν έκρυβε στα νιάτα του τα φιλοβασιλικά του αισθήματα. Με ξένισε είναι η αλήθεια όταν άκουσα αυτό το τραγούδι για πρώτη φορά, όμως τι να πω;

Αναρωτιέμαι (και αμφιβάλω ταυτόχρονα) αν είχε την ίδια -φιλοβασιλική- άποψη μέχρι τέλους. Ίσως και να μετάνιωσε αργότερα για αυτήν την ηχογράφηση, ίσως και όχι.

Πάντως ο Μάρκος είναι Μάρκος και αυτό το ατόπημά του (για μένα) δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία του και τη θέση που κατέχει.

Καλή δύναμη!