Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

El pueblo unido jamàs serà vencido




Στις 11 Σεπτέμβρη 1973 ένα αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεπε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής του πολιτικού συνασπισμού της Λαϊκής Ενότητας, Σαλβαντόρ Αλιέντε. Αρχηγός των πραξικοπηματιών ήταν ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ. Καθοδηγητής και οργανωτής ο Λευκός Οίκος και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Στη διάρκεια της 17χρονης δικτατορίας και πέρα από τη δολοφονία του Προέδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.100 κομμουνιστές, αριστεροί και άλλοι αγωνιστές. Περίπου 30.000 βασανίστηκαν από την «Ντίνα» (DINA), τη διαβόητη πολιτική αστυνομία της χιλιανής χούντας, 200.000 εξορίστηκαν και χιλιάδες ακόμα «εξαφανίστηκαν», χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να έχει μάθει οτιδήποτε για την τύχη τους.


Παρ' ολ' αυτά, ο αιμοσταγής δικτάτορας δεν κάθισε ποτέ στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι όχι μόνον αυτό. Ενώ, το 1990 η χούντα παράδωσε την εξουσία στους πολιτικούς και επανήλθαν οι αστικοδημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ο Πινοτσέτ παρέμεινε αρχηγός του στρατού μέχρι το 1998 και το 2006 κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές, σύμφωνα με την απόφαση της πρωθυπουργού και αρχηγού του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Μισέλ Μπατσελέτ. 22 χρόνια μετά την επαναφορά της αστικής δημοκρατίας, δεν έχει ακόμη αποδοθεί η στοιχειώδης έστω δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της χούντας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: