Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ οργανώνει αύριο το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας




Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνεργοι οικοδόμοι. Η κατάργηση του επιδόματος θα τους βυθίσει ακόμα περισσότερο στην ανέχεια. Με την απαίτηση να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα των οικοδόμων, όπως απεργάζεται η συγκυβέρνηση, εντείνοντας την αντιλαϊκή και αντεργατική της επίθεση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 11 π.μ.

Ταυτόχρονα, προχτές συνεδρίασε η κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου, όπου και συμμετείχαν τα μέλη των ΔΣ των 13 παραρτημάτων του Συνδικάτου. Στη συζήτηση, αφού αναδείχθηκε το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της κατάργησης του χειμερινού επιδόματος, ενώ τονίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και των ανέργων οικοδόμων. Αναδείχθηκε, δε, η ανάγκη για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Σήμερα, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα» σημείωσε στο «Ρ» ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Την ίδια ώρα που ο κλάδος βογκά απ' την ανεργία που ακόμη και όσοι εργάζονται, δουλεύουν απλήρωτοι, χωρίς να τηρείται η συλλογική σύμβαση, χωρίς ασφάλιση, η συγκυβέρνηση έρχεται να κόψει ακόμη και αυτή την ανάσα για τους οικοδόμους» τόνισε. «Και γιατί είναι ανάσα; Διότι με αυτά τα χρήματα οι οικοδόμοι μπορούσαν να "μπαλώσουν" κάποιες "τρύπες" στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Κάποιοι με αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό, ή να βάλουν πετρέλαιο το χειμώνα, ή ακόμη και να πληρώσουν το ενοίκιο. Και γιατί παίρνει αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση; Γιατί κόβει ακόμη και αυτό το πενιχρό χειμερινό επίδομα; Για να χρηματοδοτήσει με αυτά τα χρήματα τις τράπεζες και τους μεγαλοκατασκευαστές. Τα παίρνει δηλαδή απ' τους εργαζόμενους και τα δίνει σε μια χούφτα παράσιτα».

Ο Γ. Τασιούλας, επισημαίνει, σε αυτό το πλαίσιο, πως πάγιο αίτημα των οικοδόμων είναι όχι μόνο να μην καταργηθεί το χειμερινό επίδομα, αλλά αντιθέτως να επεκταθεί. Σημειώνεται πως το επίδομα δίνει σε οικοδόμους που έχουν κάνει την προηγούμενη χρονιά 73 έως 163 ένσημα, ενώ το συνδικάτο διεκδικεί επέκταση και από τα 50 έως τα 250 ένσημα. Ταυτόχρονα, απαιτεί να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους άνεργους οικοδόμους, σε μια περίοδο που η ανεργία στην οικοδομή θερίζει (αγγίζει το 80% - 90%). «Το βοήθημα στους οικοδόμους, δεν είναι προνόμιο. Είναι λεφτά των οικοδόμων που κρατούνται από το μισθό τους», σημειώνει ο Γ. Τασιούλας.

«Και αυτό το μέτρο έρχεται σε αντιστοίχηση με το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που στόχο έχουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη για να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητο το κεφάλαιο», συνεχίζει. «Με αυτήν την έννοια το πρόβλημα δεν είναι αποσπασμένο από τα συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε ν' απευθυνθούμε πλατιά στον κλάδο και να καλέσουμε τους οικοδόμους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να υπερασπιστούμε τη ζωή μας». (Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: