Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Το σούσι της εξουσίας


Sushi (σούσι): στα ιαπωνικά, η λέξη σημαίνει εν ξύδι (SU) παστωμένο (SHImen). Καθαρά ιαπωνική εφεύρεση, ηλικίας 1.300 ετών, σύμβολο καθαρότητας, λιτότητας, θαλάσσιου πλούτου και αξιοθαύμαστης εμμονής στην υψηλή τεχνική της προετοιμασίας. Αναδεικνύει φυσικές γεύσεις μέσα από πάντρεμα εξαίρετων πρώτων υλών όπως το ψάρι και το ρύζι. Σε αυτήν την περίπτωση, η εξαιρετική γεύση εξαρτάται μόνο από την υψηλή ποιότητα του ωμού ψαριού. […] Τα πιο συνηθισμένα είδη σούσι είναι το Nigiri-Sushi (μέγεθος χεριού), το Maki-Sushi (ρολό σούσι) και το Sashimi-Sushi (σκέτο φιλέτο). Μπορείτε να το απολαύσετε με καυτό πράσινο τσάι.

«Λάτρης του σούσι αποδεικνύεται ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Κάθε μεσημέρι έρχεται στο υπουργείο Οικονομικών ένα πακέτο από σούσι (ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στο sashimi και στο nigiri sushi) από ένα από τα πολλά πλέον γιαπωνέζικα εστιατόρια που λειτουργούν πέριξ του Συντάγματος. Ο υπουργός θεωρεί το σούσι, ως υγιεινή διατροφή, χωρίς λιπαρά, φτηνή ό,τι πρέπει, δηλαδή για να τον συντροφεύσει στο εξαντλητικό ωράριό του, με τις συνεχείς διαπραγματεύσεις ακόμα και με την τρόικα».

Τα  οφέλη για την υγεία του υπουργού μας: Τα ψάρια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι μια τροφή με υψηλή θρεπτική αξία, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια στα ‘καλά’ λιπαρά και πιο συγκεκριμένα στο αντιφλεγμονώδες εικοσιπεντανοικό οξύ (ΕΡΑ) και δοκοσαεξανοικό οξύ (DHA) (Eur J Clin Nutr, 2003), τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο για την ελάττωση της πηκτικότητας του αίματος, της χοληστερόλης (αύξηση της ‘καλής’ χοληστερίνης, HDL και μείωση της ‘κακής’ χοληστερίνης, LDL) και κατά της εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων.

Έχουν δηλαδή μια εξαιρετικά θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία, ενώ βοηθούν σημαντικά στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και της υπέρτασης, (κυρίως λόγω των ω-3 λιπαρών οξέων που διαθέτουν). Συν τοις άλλοις, συνδράμουν στην ελάττωση της κατάθλιψης, της ψωρίασης, της νόσου Alzheimer και των αρθριτικών, (λόγω των ω-3 λ.ο) (Herz, 2006), συμβάλλοντας παράλληλα στην επανάκτηση της μνήμης και της αύξησης της αντοχής στο αλκοόλ, εξαιτίας της ακετυλοχολίνης που περιέχουν.

Τα φύκια, τα οποία αποτελούν βασικό συστατικό του εδέσματος (κυρίως μεγάλα φύκια), πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε ότι στα φύκια περιέχονται ουσίες που μειώνουν τα οιστρογόνα του οργανισμού, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστούμε ότι πολλοί τύποι καρκίνου (π.χ. του μαστού) εξαρτώνται από ορμόνες όπως τα οιστρογόνα. Όσο χαμηλότερα τα επίπεδα οιστρογόνων στον οργανισμό τόσο μικρότερη η πιθανότητα γένεσης και ανάπτυξης καρκίνου εξαρτώμενου από τα οιστρογόνα. 

Ισχυρισμοί προερχόμενοι από ασήμαντη μειοψηφία, αντίθετη στον τιτάνιο αγώνα  υπουργού και κυβέρνησης, που κάνουν λόγο και για άλλες χρήσεις –επίσης ευεργετικές για τον υπουργό, την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της- των συμπαθών φυτών της θάλασσας, έναντι των ιθαγενών αυτής της χώρας, τελούν υπό αμφισβήτηση από την συντριπτική πλειοψηφία αυτών... Το ιστολόγιο εύχεται μακροημέρευση με υγεία στον υπουργό μας των Οικονομικών και καλή δύναμη στις σκληρές και επίπονες διαπραγματεύσεις του με την τρόικα.

3 σχόλια:

spiral architect είπε...

Oι λάτρεις του σπληνάντερου, του κοκορετσιού και (ενδεχομένως) της σεφταλιάς συνοδευόμενα από καρτούτσα οίνου κερδίζουν μια θέση στον παράδεισο της κυριλέ μπουρζουαζίας;
(όχι, για να ξέρουμε δηλαδή)

Elva είπε...

Το δικο μας ιστολόγιο, παντως, εύχεται μακροημέρευση με υγεία στον φιλο οικοδομο και καλή δύναμη στο να συνεχισει να γραφει για ολα αυτα και ολους αυτους, που (ασχετως του τι.. τρωνε) συνεχιζουν να μας παιδευουν! :(

Μαρία Νικολάου είπε...

Αααα... εγώ του έχω κάτι πιο γκουρμέ.
Να του κάνω ένα πατσά χοντροκομμένο με μπόλικο σκορδοστούμπι, να μην τον ζυγώνει κανένας, μπας και γλιτώσουμε τίποτα.
Καλήμερα.