Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν μέτωπο σε κάθε ιμπεριαλιστική ένωση

Σεμινάριο της ΚΝΕ με τις Κομμουνιστικές Νεολαίες και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ
Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποψη από το χτεσινό σεμινάριο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Οι αντιπροσωπείες των 19 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων από όλο τον κόσμο που φιλοξενούνται στο 41ο Φεστιβάλ, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σεμινάριο της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με θέμα: «Ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η στάση των κομμουνιστών».

Αρχικά έγινε ενημέρωση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την πολύμορφη δράση του ΚΚΕ, από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και απαντήθηκαν ερωτήσεις. Στη συνέχεια ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, ανέπτυξε το θέμα του σεμιναρίου και ακολούθησε συζήτηση. Αναφερόμενος στο χαρακτήρα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι το συνδικάτο του πολέμου. Ολοι οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από τότε που ιδρύθηκαν αυτές οι ενώσεις, φέρουν τη σφραγίδα τους. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Συρία, Ουκρανία και ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός. 

Η μόνη "ελευθερία", που μπορούν να εγγυηθούν αυτές οι ενώσεις, είναι η ελευθερία του κεφαλαιοκράτη να συνεχίζει να πίνει το αίμα του εργάτη, η μόνη κυριαρχία που διαφυλάσσουν είναι η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην προώθηση των συμφερόντων τους. Ο ελληνικός λαός γνώρισε μεγάλες τραγωδίες από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, δικτατορίες, αντιλαϊκά καθεστώτα, υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, πολεμικές εμπλοκές κ.ά. Τεράστια και αρνητικότατη είναι και η εμπειρία από την ΕΕ, που κατέστρεψε και καταστρέφει παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αλλά το κυριότερο είναι ο "οδοστρωτήρας" για κάθε εργατικό, λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση».

Στο σεμινάριο θίχτηκαν το ζήτημα των γνωρισμάτων που έχει ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, τα ζητήματα της ανισόμετρης ανάπτυξης και της αλλαγής του συσχετισμού μεταξύ των κρατών στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπου έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς ανισότιμης αλληλεξάρτησης μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Αναδείχτηκαν οι αιτίες συγκρότησης παλιών και νέων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπως και της ανάγκης οι κομμουνιστές να έχουν σαφές «μέτωπο» ενάντια σε κάθε τέτοια ένωση και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Συζητήθηκαν τα καθήκοντα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η ανάγκη σύνδεσης αυτής της πάλης με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: