Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ολέθριο Internet


Κάθομαι εδώ στην παραλία με έναν δικτυωμένο φορητό, σκέπτομαι και γράφω. Έχουν περάσει 26 χρόνια από τον πρώτο μου υπολογιστή (έναν IBM PC XT χωρίς σκληρό δίσκο – με δύο floppies).

Συμπληρώνονται σχεδόν 20 χρόνια από τις πρώτες μου εξόδους στο Internet, σε περιβάλλον UNIX. Μαύρη οθόνη, πράσινα γράμματα, καθόλου γραφικά ή εικονίδια – μόνο φραστικές εντολές. Τότε, αντί για Google, είχαμε την εντολή «Gopher».

Και ήδη ήταν σαφές ότι άλλαζε ο κόσμος, όπως δεν άλλαξε ποτέ στην ιστορία του. Σήμερα από ένα κινητό τηλέφωνο μπορώ να έχω πρόσβαση σε όλη τη γνώση, την τέχνη και την δημιουργία της ανθρωπότητας.

Μπορώ να μεταδώσω αυτό που βλέπω στην άλλη άκρη του κόσμου, να γίνω εκδότης του εαυτού μου και να με διαβάζουν χιλιάδες, να εργάζομαι και να διοικώ εταιρίες από το εξοχικό μου… πράγματα που καμία επιστημονική φαντασία δεν είχε προβλέψει.

Έχουμε λοιπόν αυτό το θαύμα του Διαδικτύου και τι κάνουμε; Το αντιμετωπίζουμε με καχυποψία σαν να ήταν σκοτεινό κόλπο απατεώνων.  Οτιδήποτε συναντώ στα ΜΜΕ αφορά τις ολέθριες συνέπειες του Internet.

 Πότε είναι ο εθισμός των ανηλίκων (ασθένεια!), πότε οι απάτες των χάκερ (έγκλημα!) πότε η ασύδοτη ελευθερία των bloggers (δυσφήμιση και συκοφαντία!). Κι αυτά τα αρνητικά, μαζί με άλλα, είναι τα μόνα που αναφέρονται σχετικά με το Διαδίκτυο. Θετικό, τίποτα.

Το κράτος εκπέμπει διαφημίσεις που προειδοποιούν για τον εθισμό, ή ετοιμάζει νόμους για την κατάλυση της μεγαλύτερης αρετής του Δικτύου: της ελευθερίας του.

Φυσικά και το Κράτος και τα ΜΜΕ φοβούνται το Internet κι έχουν κάθε συμφέρον να το δυσφημούν. (Το κράτος επειδή είναι εστία ελεύθερης επικοινωνίας και τα ΜΜΕ επειδή είναι ο βασικός τους ανταγωνιστής).

Και φυσικά υπάρχουν καταχρήσεις και παραβατικές συμπεριφορές στο Διαδίκτυο – μήπως δεν υπάρχουν στον Τύπο;

Αλλά τόση διαστρέβλωση! Όλα αυτά τα αρνητικά είναι ασήμαντα σε ποσοστά. Τι αντιπροσωπεύει ο δήθεν εθισμός στο διαδίκτυο στους ανηλίκους μπροστά στους εθισμούς στο φαγητό – πρώτοι στους παχύσαρκους! – το ποτό και το τσιγάρο; Πόσοι είναι αυτοί οι εθισμένοι; Εκατό; Διακόσιοι;

Οι άλλοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες και ο εθισμός τους είναι δολοφονικός. Και τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι ψηφιακές απάτες στο σύνολο; Ούτε μία στις χίλιες. Κι όμως όλη αυτή η παραπληροφόρηση έχει αποτέλεσμα.

Έρχονται γονείς και μου λένε: να αγοράσω υπολογιστή στο παιδί; Να βάλω Ιντερνετ; Ακούω τόσα αρνητικά πράγματα…

Είμαστε που είμαστε λαός τεχνοφοβικός και συντηρητικός – έρχεται καπέλο και η αντι-προπαγάνδα να μας τρομάξει ακόμα περισσότερο. Η δαιμονοποίηση του Internet είναι σχεδόν καθημερινή.

Αντί το Κράτος να κάνει καμπάνιες για να διαδώσει το Διαδίκτυο, να δείχνει τρόπους για την καλύτερη χρήση και αξιοποίησή του, να προωθεί με κίνητρα την εξάπλωσή του – προσπαθεί να την ανακόψει!

Έτσι έχουμε μείνει Πανευρωπαϊκά τελευταίοι στην δικτύωση.
Ακούω όλους να ομνύουν στην ανάπτυξη.  Αλλά ανάπτυξη χωρίς ψηφιακή διασύνδεση δεν υπάρχει. Σήμερα ο δρόμος για κάθε οικονομική πρωτοβουλία περνάει από το Internet.

Σε άλλα κράτη το 80% της οικονομικής δραστηριότητας (τραπεζικής, εμπορικής, βιομηχανικής, διοικητικής, τουριστικής) διεκπεραιώνεται ψηφιακά. Και βέβαια έτσι διακινείται η γνώση και η καινοτομία: 99% των επιστημονικών ανακοινώσεων αναρτάται στο Διαδίκτυο.

Ας το καταλάβουν αυτό οι ιθύνοντες. Ας προσπαθήσουν να επηρεάσουν τον γραφειοκρατικό μηχανισμό που αποτελείται στην συντριπτική πλειονότητα του από ψηφιακά αναλφάβητους). Ώρα για στροφή 180 μοιρών στην αντιμετώπιση της Νέας Τεχνολογίας!

6 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Οικοδόμε καλημέρα σου.
Σκεφτόμουν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών είναι αποτέλεσμα της εργασίας, χειρωνακτικής και διανοητικής.
Αρα των εργαζομένων.
Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε προς όφελος των εργαζομένων.
Στις τέχνες και στις επιστήμες, στην τεχνολογία και γενικά στην ανάπτυξη ο λαός, πάντα είχε πρόσβαση ετεροχρονισμένα.
Όταν ξεπερνιόταν μια ανακάλυψη και ακολουθούσε μια άλλη ποιο προηγμένη, μόνο τότε η λαϊκές μάζες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.
Σκέψου τις ανακαλύψεις στην ιατρική.Ανακαλύπτονται θεραπείες και επεμβάσεις που για να είναι προσβάσιμες από τον λαό, πρέπει να περάσουν χρόνια και στο μεταξύ να έχουν υποστεί τις συνέπειες της ασθένειας ή της νόσου,εκατομμύρια κόσμου.
Εκτός και αν έχεις να πληρώσεις.
Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία.Στην τεχνολογία μπορείς να έχεις πρόσβαση, αφού έχουν περάσει χρόνια από την ανακάλυψη των νέων μεθόδων και αυτό, μόνο και εφ΄όσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητα έλεγχου που ασκεί στις μάζες η εκάστοτε εξουσία.
Ακόμη και στα κινήματα έχουν την δυνατότητα της παρέμβασης να τα στρέψουν προς αυτήν ή την άλλη κατεύθυνση, προκειμένου να μην έχουν επιπτώσεις στις εξουσίες τους.(π.χ Φεμινιστικό κίνημα, που το κατάντησαν να διεκδικούν οι γυναίκες και να θεωρούν ότι πέτυχαν τους στόχους τους, ανάλογα με πόσες φορές την εβδομάδα ο σύντροφός τους έπλενε τα πιάτα)
Στον καπιταλισμό όλα είναι εμπορεύματα.Όχι μόνον γη,αλλά και η επιστήμη η τεχνολογία και οι τέχνες, ακόμη και η αγάπη, τα συναισθήματα γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας.
Συνεπώς τα θετικά που μπορούν να έχουν η πρόοδος, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών, εξαρτάται μόνον από το τίνος στα χέρια είναι η εξουσία και προς πια κατεύθυνση τα αξιοποιεί.

μαχαιρης είπε...

Δεν καταλαβαινω...
Το ΔΙΑΔ ειναι αναμφιβολα..Η μεγαλυτερη ελευθερια που υπαρχει σημερα, για τον απλο πολιτη..!!
Δεν ειναι;;
Τα πραγματα που μπορεις να κανεις..Ειναι τεραστια!
Το κυριωτερο ειναι οτι μπορεις να γραψεις ελευθερα, οτι γουσταρεις και να το ποσταρεις...
Απο τα σχολια και τις απαντησεις θα εχεις..Την πληρεστερη κριτικη, που θα μπορουσες ποτε να εχεις...Θα μαθεις δηλαδη οπωσδηποτε, αν αυτο που λες στεκει η οχι...!!
Τωρα βεβαια..Μπορει τ αμαξι σου να ειναι και παλιο..Και συ να μην εισαι ο καλυτερος οδηγος...Και να κουβαλας και απο γεννησιμιου σου
πραμματα παραλογα, για τον κοσμο...Που εσενα να σου φαινονται...Λογικα...
[ΠΧ να οδηγας μαστουρης, μεθυσμενος η να οδηγας και να στελνεις μυνημα στο κινητο...]
Αυτο.."περιοριζει" το καλο του αυτοκινητου σου;;
Ασε τα καλα που βγαινουν για επιχειρησεις και μαγαζια...!!
Πλεον..Καταργειται ο μεσεμπορας...Πας κατ ευθειαν στην πηγη αυτου που θες να αγορασεις...
Ενημερωνεσαι απ ευθειας απο τον αυτοπτη μαρτυρα...
Κουβεντιαζεις...Ακομα και με τον τρελλο στο τρελλαδικο..Για την τρελλα του...!!
Τι να λεω..!!
Νομιζω οτι το ΔΙΑΔ...Ειναι η μεγαλυτερη εφευρεση του ανθρωπου..Ως τωρα...!!

Οικοδόμος είπε...

Blackbedlam καλησπέρα,

Έγραψες: «Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε προς όφελος των εργαζομένων.
Στις τέχνες και στις επιστήμες, στην τεχνολογία και γενικά στην ανάπτυξη ο λαός, πάντα είχε πρόσβαση ετεροχρονισμένα.
Όταν ξεπερνιόταν μια ανακάλυψη και ακολουθούσε μια άλλη ποιο προηγμένη, μόνο τότε η λαϊκές μάζες μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν.»

Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω το καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο γεννήθηκα, μεγαλώνω (-ωσα) και …βλέπουμε, έχω μια διαφορετική άποψη σ’ αυτό.

Αυτή τη στιγμή ανταλάσουμε απόψεις ενοχλητικές για το καπιταλιστικό σύστημα, μέσω τεχνολογικών μέσων που το καπιταλιστικό σύστημα ανακάλυψε.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας έγινε τα τελευταία 100-150 χρόνια και έγινε – μας αρέσει δε μας αρέσει - μέσα στις χώρες του καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι είχαν άμεση πρόσβαση στα προϊόντα της τεχνολογικής ανάπτυξη στις περισσότερες των περιπτώσεων, ειδικά σε ανακαλύψεις που διευκόλυναν και βοηθούσαν τη διαβίωσή τους (εντός του καπιταλιστικού συστήματος πάντα).

Όταν ο ηλεκτρισμός για παράδειγμα μπήκε στα σπίτια των ανθρώπων, δεν μπήκε μόνο στα σπίτια της άρχουσας τάξης. Όταν ανακαλύφθηκε το ψυγείο, το πλυντήριο, ο φούρνος και ένα σωρό οικιακές συσκευές, βοηθήθηκαν στην καθημερινή τους διαβίωση όλα τα νοικοκυριά, και των εργαζομένων.

Οι ανακαλύψεις στην ιατρική επιστήμη βοήθησαν τους λαούς σε σημαντικές ασθένειες που άφηναν πίσω τους εκατομμύρια θύματα, με μαζικούς εμβολιασμούς να τις νικήσουν.

Αυτά είναι - έτσι πρόχειρα – λίγα παραδείγματα.

Έγραψες: «Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία.Στην τεχνολογία μπορείς να έχεις πρόσβαση, αφού έχουν περάσει χρόνια από την ανακάλυψη των νέων μεθόδων και αυτό, μόνο και εφ΄όσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την δυνατότητα έλεγχου που ασκεί στις μάζες η εκάστοτε εξουσία.»

Και βέβαια δεν ισχύει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον όσο αφορά στην πρόσβαση των πολλών στα προϊόντα της τεχνολογίας. Η τεχνολογία καλπάζει σήμερα, χιλιάδες προϊόντα (ειδικά στα ηλεκτρονικά-ψηφιακά) εξελίσσονται και φτάνουν στα σπίτια μας κάθε χρόνο και σε φτηνότερες τιμές. Δες τους υπολογιστές.

Με τα λεφτά που πλήρωσα για τον πρώτο υπολογιστή μου πριν δέκα χρόνια, σήμερα θα αγόραζα ό,τι καλύτερο και ακριβότερο κυκλοφορεί στην αγορά, και με δυνατότητες φυσικά που δεν συγκρίνονται μεταξύ των δύο (υπολογιστών).

Δες την τηλεόραση (που ο ρόλος της είναι κατά κανόνα η χειραγώγηση των λαών και τα καταφέρνει περίφημα) σαν συσκευή. Σε σπίτια φτωχών ανθρώπων, εργαζομένων ή ανέργων, σε σπίτια χτισμένα με τσιμεντόλιθους και ελενίτ,

στο σαλόνι κυριαρχεί η 40άρα ή 50άρα ελσιντι, πλάσμα κλπ. Εγώ προσωπικά αρνούμαι πεισματικά στον «πειρασμό» αυτό της τεχνολογίας μέχρι η 52 κιλών τηλεόρασή μου τα παίξει.

Άλλο μεγάλο παράδειγμα, τα κινητά τηλέφωνα κλπ.

Η πρόσβαση συνεπώς των λαϊκών νοικοκυριών στα «καλούδια» της τεχνολογίας δεν είναι δύσκολη.

Στο χώρο του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι το κατεξοχήν παράδειγμα τεχνολογίας με αμεσότητα πρόσβασης στον καθένα και όλα αυτά που γράφει ο ΜΑΧΑΙΡΗΣ είναι σωστά.

Ρωτώ: Δεν «θέτει σε κίνδυνο την δυνατότητα έλεγχου που ασκεί στις μάζες η εκάστοτε εξουσία»;

Και επειδή ακριβώς συμβαίνει αυτό, η εξουσία προσπαθεί να μας φοβερίσει και ελέγξει με νόμους και διατάξεις.

Και επειδή όλα – ναι όλα – είναι εμπορεύσιμα στον καπιταλισμό, γι αυτό θέλουμε ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, με επίκεντρό του τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Μαχαίρη καλησπέρα

δεν έχω να προσθέσω κάτι σε όσα έγραψες.

Είναι αυτό που λέμε: "με κάλυψε ο προλαλήσας".

Καλή δύναμη!

Unknown είπε...

Καλησπερα.
Καμια αντιρηση ως προς το απαραιτητο της αναπτηξης της τεχνογνωσιας και τεχνολογιας.
Η προσφορα του ΔΙΑΔ μοναδικη, μονο που και το ΔΙΑΔ εχει την μορφη του ΙΑΝΟΥ.
Ως προς τον εθισμο τα αποτελεσματα ειναι πραγματι τραγικα.
Ηδη λειτουργουν υπηρεσιες απεξαρτησης απο τον συγκεκριμενο εθισμο.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Τασούλα,

εντάξει για τον εθισμό, αλλά δεν φταίει το μέσο.

ένα κοφτερό μαχαίρι μπορεί να μετατραπεί από εργαλείο σε δολοφονικό όργανο.

Η χρήση ή μάλλον η κατάχρηση είναι το πρόβλημα στηνπερίπτωση του εθισμού στο διαδίκτυο.

Καλή δύναμη!