Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Έρκερ (erker), κατασκευή αρχτιτεκτονικής προεξοχής

Κατασκευάζουμε αρχιτεκτονική προεξοχή, έρκερ (erker), πλάτους 40 εκ. ως βάση για το κτίσιμο τοίχου, που θα καλύψει τα τζάκια και τις καμινάδες των διαμερισμάτων.

Για την κατασκευή του έρκερ υπήρξε παράβλεψη στη φάση της κατασκευής των ξυλοτύπων και της σκυροδέτησης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.

Παρουσιάζουμε πως κατασκευάζεται το έρκερ στη φάση κατασκευής της τοιχοποιίας στην οικοδομή.Αφού τρυπήσουμε με τρυπάνι διαμέτρου 12 χιλιοστών την πλάκα μπετόν  του ορόφου, ανοίγουμε τρύπες βάθους 20 εκατοστών και τις καθαρίζουμε από τη σκόνη.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στις τρύπες εποξειδική ρητίνη δύο συστατικών σε υγρή μορφή και τοποθετούμε σίδερα διαμέτρου 10 χιλιοστών, «φυτευτά».Αφήνουμε να περάσουν τρεις ημέρες για να επιτύχουμε την απόλυτη συγκόλληση του σιδήρου με το μπετόν και στη συνέχεια μετακινούμε (στραβώνοντάς τα) τα κολλημένα  σίδερα στη σωστή θέση.

Τοποθετούμε κι άλλα σίδερα, όσα χρειάζονται για τη σωστή κατασκευή του έργου.Στη συνέχεια κλείνουμε το καλούπι και το διαβρέχουμε καλά.
Γεμίζουμε το καλούπι με σκυρόδεμα (μπετό).

Ξεκαλουπώνουμε όταν σφίξει το μπετό.Κτίζουμε τον τοίχο μας.
Η εργασία που περιγράψαμε – όπως και όλες οι εργασίες στην οικοδομή - έγινε – και πρέπει πάντα να γίνονται - υπό την εποπτεία του επιβλέποντος μηχανικού.

Επισκεφτείτε την ΑΡΧΙΚΗ σελίδα και δείτε τη λίστα με όλες τις αναρτήσεις τεχνικού-κατασκευαστικού περιεχομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: