Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011

Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αναλώσιμο υλικό!


Δεν έχει τελειωμό ο κατάλογος των εργαζομένων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στο χώρο της δουλειάς τους. Σαν συνέπεια της εντατικοποίησης της δουλειάς, των ελλιπέστατων και πολλές φορές ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας, αλλά και της χειροτέρευσης ολοένα και περισσότερο της κατάστασης στην οποία περιέρχονται όλο και μεγαλύτερα κομμάτια των εργαζομένων.

Ο εργαζόμενος – όταν έχει δουλειά – εργάζεται σχεδόν πάντα σε περιβάλλον που απέχει πολύ από το …ιδανικό. Τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής στο εργοστάσιο, το γιαπί και αλλού, είναι τις περισσότερες φορές ελλιπή και άλλες, ανύπαρκτα. Οι κρατικοί μηχανισμοί, οι αρμόδιοι για τον έλεγχο της τήρησής τους, ξεχαρβαλωμένοι.

Πολλές φορές και αφού συμβεί το «κακό» - θάνατος εργαζομένου – που όλοι ξορκίζουν αλλά δεν παίρνουν μέτρα για την αποτροπή του, αυτά τα μέτρα «στήνονται» εν ριπή οφθαλμού. Η Επιθεώρηση Εργασίας επισκέπτεται πάντα το χώρο εργασίας μετά από το «τραγικό συμβάν» για να κάνει διαπιστώσεις...

Οι πιθανότητες όμως να κάνει έλεγχο στον ίδιο χώρο πριν, για να κάνει πρόληψη, είναι μηδαμινές. Δουλεύω στο γιαπί τριανταένα χρόνια. Μια και μοναδική φορά δέχτηκα την επίσκεψη των ελεγκτών του κράτους για την «ασφάλεια και την υγεία μου» στη δουλειά.

Η ανασφάλεια όχι μόνο για το αύριο, αλλά τώρα πια και για το σήμερα, η συνεχώς αυξανόμενη πίεση για αύξηση της παραγωγικότητάς του που δέχεται από τον εργοδότη, τα πολλά προβλήματα, οικογενειακά, ψυχολογικά κλπ, δεν αφήνουν τον εργαζόμενο – αυτό που λέμε – να κάνει τη δουλειά του ήσυχος.

Και η λίστα μακραίνει…

Παραθέτω ένα μικρό κομμάτι αυτής της μαύρης λίστας του θανάτου, το «τρέχον», με «περιστατικά» που συνέβησαν μόνο την τελευταία εβδομάδα. Κάποιες μάνες έβαλαν τα μαύρα, κάποιες γυναίκες έχασαν το σύντροφό τους, κάποια παιδιά έμειναν ορφανά.

Ο εργάτης δεν είναι αναλώσιμο υλικό. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι αναλώσιμο υλικό…

Τα παρακάτω στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο Ριζοσπάστη (δεν ασχολούνται δα κι άλλα έντυπα με το θέμα σε τόση έκταση, δεν πουλάει…δυστυχώς!)


1) ΘΑΝΑΤΟΣ… (Παρασκευή 29 Ιούλη 2011)


[τελευταίο μεροκάματο για δυο εργάτες

Το τελευταίο του μεροκάματο έκανε τη Δευτέρα ο 54χρονος Γιώργος Καραδήμου. Πήγε για δουλειά και κατέληξε νεκρός στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας.

Ο Γ. Καραδήμου δούλευε στην κονσερβοποιία «Πρόδρομος Παντζίδης ΑΒΕΕ». Την ώρα της δουλειάς στο τμήμα πακετοποίησης, έχασε τις αισθήσεις του. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου κατέληξε μετά από περίπου μιάμιση ώρα.

Ερευνα για το ατύχημα διεξάγεται από τεχνικούς επιθεωρητές του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Πέλλας, ενώ παράλληλα αναμένεται και ιατροδικαστική έκθεση για τυχόν ύπαρξη παθολογικών αιτιών.

Αυτή την περίοδο πάντως, τα κονσερβοποιεία δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς, καθώς είναι περίοδος συγκομιδής και επεξεργασίας των φρούτων (ροδάκινα κλπ).]


2) ΘΑΝΑΤΟΣ… (Παρασκευή 29 Ιούλη 2011)


[Τον παρέσυρε απορριμματοφόρο

Το θάνατο βρήκε χτες το πρωί στο Τολό ο Νίκος Πολίτης, 42 ετών, εργαζόμενος - σύμφωνα με πληροφορίες κοινωφελούς εργασίας - όταν τον παρέσυρε το απορριμματοφόρο όχημα (έκανε όπισθεν) στο οποίο δούλευε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Αμέσως διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου όπου λίγο αργότερα εξέπνευσε.


3) Τον λες «τυχερό»;  (Πέμπτη 28 Ιούλη 2011)


Αλλο ένα εργατικό ατύχημα

Αλλο ένα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Ο Παύλος Δημητριάδης, 33 χρονών, ηλεκτρολόγος αρχιτεχνίτης, χτυπήθηκε από 20.000 volt, την ώρα της δουλειάς στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου.

Τραυματίστηκε χτες στις 12.30 το μεσημέρι, την ώρα που εκτελούσε εργασία σε μηχάνημα του υποσταθμού της κεφαλής 103. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε να «επαναφέρει» διακόπτη υπερέντασης.

 Ο 33χρονος εργαζόμενος νοσηλεύεται στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Εχει ανακτήσει τις αισθήσεις του, όμως τυχόν βλάβες που μπορεί να προκλήθηκαν από τα 20.000 volt που διαπέρασαν το σώμα του, θα διαπιστωθούν τις επόμενες μέρες.]


4) Είσαι …»τυχερός», μη μιλάς… (Τετάρτη 27 Ιούλη 2011)


[Εργαζόμενος έχασε τρία δάχτυλα

Ενα ακόμη εργατικό «ατύχημα» είχαμε, αυτή τη φορά στην εκτυπωτική εταιρεία ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ, όπου εργαζόμενος «έχασε» τρία δάχτυλα του χεριού του και μόνο κατά τύχη γλίτωσε από τα χειρότερα. Με ανακοίνωσή της Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων υπογραμμίζει πως πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» μέσα σε λίγους μήνες,

 «πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο, αν πάρουμε υπόψη μας ότι γίνεται στην ίδια μηχανή, αναδεικνύοντας την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας με ευθύνη της εργοδοσίας και του τεχνικού ασφαλείας».

Και απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, η Πανελλαδική Ενωση, επισημαίνει πως «χρειάζεται επαγρύπνηση απ' όλους μας όσον αφορά τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, όσο και για τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Μαζί με το Σωματείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στην εργοδοσία ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιαστούμε στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας. Αυτό που μετρά πάνω απ' όλα είναι η σωματική και ψυχική υγεία των εργατών και η ασφάλειά τους».]


5) ΘΑΝΑΤΟΣ… (Τρίτη 26 Ιούλη 2011)


[Νέο έγκλημα της εργοδοσίας

Κατέληξε το 30χρονο παλικάρι που κάηκε σαν φρύγανο στην Κομοτηνή, χωρίς να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ενα παλικάρι, 30 ετών, πλήρωσε με το αίμα του την εργοδοτική ασυδοσία και την απουσία πολιτικής πρόληψης για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ο Σταμάτης Βουδάκης άφησε την τελευταία του πνοή το Σάββατο το βράδυ στο Θριάσιο Νοσοκομείο καθώς - και παρά την κρισιμότητα της κατάστασής του - δε νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω έλλειψης κρεβατιών!

Ο Στ. Βουδάκης υπέστη σοβαρά εγκαύματα κατά την εκδήλωση πυρκαγιάς την περασμένη Παρασκευή στην επιχείρηση «ALFA BETA ROTO ΑΒΕΕ», που βρίσκεται στην Κομοτηνή. Αρχικά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και από εκεί, λόγω της κατάστασής του, στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Ελευσίνα.

Δε βρέθηκε όμως κρεβάτι στη ΜΕΘ καθώς από τα οχτώ κρεβάτια που υπάρχουν λειτουργούν τα πέντε λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και έτσι παρέμεινε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).]


6) ΘΑΝΑΤΟΣ… (Τρίτη 26 Ιούλη 2011)


[Θάφτηκε ζωντανός οικοδόμος

Φριχτό θάνατο βρήκε χτες το μεσημέρι 40χρονος οικοδόμος που δούλευε σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στην Κέρκυρα. Ο Χρήστος Καρύδης, που δούλευε σε εργασίες εκσκαφής θεμελίωσης, καταπλακώθηκε από τεράστιο όγκο χωμάτων που υποχώρησαν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Στο χώρο όπου έγινε το νέο εργατικό θανατηφόρο ατύχημα βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων, καταγγέλλοντας την ανυπαρξία μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που σακατεύουν και σκοτώνουν εργάτες. Στο συγκεκριμένο χώρο δουλειάς δεν υπήρχαν τοίχοι αντιστήριξης και σκάλες στο σκάμμα,

ενώ η εκσκαφή 20 περίπου μέτρων θα έπρεπε να γίνει τμηματικά και όχι ενιαία για τον επιπλέον λόγο ότι το υπέδαφος αποτελείται από σκληρό πηλόχωμα που είναι πιο ευάλωτο στη μετακίνηση και στην αποκόλληση.]


7) ΘΑΝΑΤΟΣ… (Σάββατο 23 Ιούλη 2011)


[Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Αλλος ένας εργάτης προστέθηκε χθες στη λίστα των θυμάτων από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Ο Χαράλαμπος Βλάχος, 45 χρονών και πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι, όταν κατά τη διάρκεια εργασιών, προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη στη δεξαμενή του λεβητοστασίου Τηλεθέρμανσης, κάτω από την 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη.

Ο νεκρός εργάτης, δούλευε σε εργολάβο που είχε αναλάβει για λογαριασμό της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης τη συντήρηση της δεξαμενής και δούλευε μόνος του μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί καθαρισμός της δεξαμενής με αμμοβολή και χτες ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία βαφής της δεξαμενής όταν σημειώθηκε έκρηξη με αποτέλεσμα ο άτυχος εργάτης να υποστεί καθολικά εγκαύματα (95%).

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ, σημειώνει ότι την αποκλειστική ευθύνη για την έκρηξη και την απώλεια της ζωής του συναδέλφου τη φέρει τόσο ο εργοδότης εργολάβος για την απουσία μέτρων ασφαλείας όσο και η ΔΕΥΑΚ που έθεσε και τις προδιαγραφές της εργολαβίας.]

Το θέμα δεν εξαντλείται εδώ. Θα επανέλθω…


Δεν υπάρχουν σχόλια: