Τρίτη, 12 Ιουλίου 2011

Η υπεράσπιση των ΒΑΕ να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων!

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 21 Ιούλη στο υπουργείο Εργασίας για την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ΒΑΕ προχωράνε στις 21 Ιούλη ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Σωματεία. Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται να γίνουν την ίδια μέρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τα ΒΑΕ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους.

Παράλληλα, σημειώθηκε ότι το ζήτημα των ΒΑΕ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των συλλαλητηρίων για την υγεία που θα γίνουν μια μέρα πριν, στις 20 Ιούλη. Και ό,τι αφορά στο σύνολο των κλάδων, γιατί αποτελεί μέρος της ενιαίας αντεργατικής επίθεσης και ενιαία πρέπει να είναι η απάντηση που θα δοθεί.

Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη ο κάθε κλάδος να προχωρήσει με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και παρέμβασης στους χώρους δουλειάς, ώστε τα ζητήματα των ΒΑΕ, της υγείας, των ΣΣΕ και άλλα να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Τη εισήγηση έκανε ο Γ. Πάσσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για την κατάργηση των ΒΑΕ και τις αρνητικές συνέπειές τους, για να προσθέσει: «Η πάλη της εργατικής τάξης για τη διαφύλαξη αυτής της κατάστασης είναι αναγκαία, καθώς αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, χώρους και ειδικότητες».

Από την άλλη, έκανε σαφές πως «η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία μπορεί να έχει προβάδισμα, να είναι κίνητρο ανάπτυξης μόνο σε μια άλλη κοινωνία, με άλλη πολιτική και οικονομία, όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι καύσιμο στη μηχανή που παράγει αμύθητα πλούτη για το κεφάλαιο, αντίθετα η ζωή θα υπολογίζεται ως ύψιστο αγαθό».

Υπογράμμισε πως στόχος της χτεσινής σύσκεψης είναι να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στη συσπείρωσή τους «στο πλαίσιο, στις προτάσεις και τις δράσεις μας». Και αυτό πρέπει να γίνει χωρίς καθυστέρηση ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η κυβέρνηση δεν περιμένει. Αμεσα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα κατάργησης των ΒΑΕ, να προχωρήσει ο σχεδιασμός για τη μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τη χθεσινή σύσκεψη

Ετοιμαζόμαστε για σκληρή μάχη

Στην κατεύθυνση της οργάνωσης του αγώνα κάλεσε να γίνουν ανάλογες συσκέψεις σε όλες τις περιοχές, να βγει ανακοίνωση που θα τη συνυπογράφουν όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, να εξεταστεί το ζήτημα οργάνωσης κινητοποιήσεων ή άλλων σχετικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, να δοθεί η μάχη για τη διαφώτιση των εργαζομένων.

Εισήγηση έκανε και ο Χρ. Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας. Αναφέρθηκε στον προληπτικό χαρακτήρα του θεσμού των ΒΑΕ, ανέτρεψε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η αστική τάξη και τα όργανά της, προκειμένου να δικαιολογήσουν το χτύπημα του θεσμού, όπως και τις διάφορες μεθοδεύσεις υπονόμευσής του.

Ακολούθησαν μια σειρά τοποθετήσεις συνδικαλιστών διαφόρων κλάδων (κλωστοφαντουργία, τουρισμός, ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και άλλοι) οι οποίες ανέδειξαν πως οι συνθήκες εργασίας φθείρουν στην πράξη την υγεία των εργαζομένων και πως αυτή η φθορά μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατό τους.

Στη σύσκεψη, μίλησε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε ότι οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις πρέπει να δώσουν με μεγαλύτερη ένταση τη μάχη ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ, η οποία είναι μέρος της πολιτικής χτυπήματος κάθε δικαιώματος των εργαζομένων καθώς μπαίνουν εμπόδια στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Τόνισε ότι το ζήτημα των ΒΑΕ πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό κάθε κλάδου. Να αναπτυχθεί συγκεκριμένη δραστηριότητα στους χώρους δουλειάς και μέσα στο καλοκαίρι. Πρέπει, είπε, να δοθεί σκληρή μάχη για να διαφωτιστεί ο κόσμος, όλος ο λαός, η κάθε λαϊκή οικογένεια. Το ζήτημα των ΒΑΕ, τόνισε, μπορεί και αυτό να αξιοποιηθεί για να απεγκλωβιστούν δυνάμεις από τις αυταπάτες και τα διλήμματα. Για να έρθουν περισσότεροι εργαζόμενοι πιο κοντά στο ταξικό κίνημα, πιο κοντά στην ταξική γραμμή.

Πηγή: Ριζοσπάστης, σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: