Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

13 Απρίλη 1945: Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει τη Βιέννη από τα νύχια του χιτλερικού φασισμού


Νιώσαμε έκπληξη όταν, περπατώντας πριν από χρόνια στην πανέμορφη Βιέννη, αντικρίσαμε από μακριά τον σοβιετικό στρατιώτη με την ορθωμένη σημαία που αγγίζει θαρρείς τον ουρανό και τη χρυσή ασπίδα με το σφυροδρέπανο!
Σε ένα κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται μια πλατεία αφιερωμένη στη μέρα εκείνη που ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τη Βιέννη από τα νύχια του χιτλερικού φασισμού. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το κύριο μέρος ενός σύνθετου μνημείου με τον ανδριάντα του σοβιετικού στρατιώτη, στη βάση του οποίου είναι γραμμένα (στα ρωσικά) με χρυσά γράμματα στοιχεία για τις μάχες που δόθηκαν στην πόλη και κάποια λόγια του σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ  Στάλιν.

Δείτε τη συνέχεια της ανάρτησής μας στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ;

ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ.

ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ.

ΒΡΩΜΕΡΑ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΗΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟ ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΛΑ ΣΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΞΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΕΝΝΑΤΙΟΝ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ.

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες σου, Οικοδόμε, από την πραγματικά όμορφη Βιέννη και το επιβλητικό μνημείο, ιδιαίτερα για μας που δεν αξιωθήκαμε να τα δούμε όλα αυτά από κοντά!

Μεταφράζω για τους και τις μη ρωσομαθείς τα λόγια του Ι. Β. Στάλιν από την επιγραφή στο μνημείο αυτό των πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών κατά τις μάχες για την απελευθέρωση της Βιέννης και της Αυστρίας (προηγούνται τέσσερις στίχοι ποιήματος):

„ОТНЫНЕ НАД ЕВРОПОЙ БУДЕТ РАЗВЕВАТЬСЯ ВЕЛИКОЕ ЗНАМЯ СВОБОДЫ НАРОДОВ И МИРА МЕЖДУ НАРОДАМИ“ /СТАЛИН/.

«ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΑΝΕΜΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ» (ΣΤΑΛΙΝ)


Τις αντιαυστριακές μοχθηρότητες του «Θερσίτη» (τελικά όνομα και πράγμα αυτός ο τύπος…) που γι’ άλλη μια φορά δείχνει ότι κατά βάθος και στην ουσία μόνο εθνικιστικά μπορεί να σκέφτεται παραγνωρίζοντας αλλά και προσβάλλοντας το αυστριακό προλεταριάτο που σ’ άλλες εποχές με το όπλο στο χέρι έδωσε το αίμα του σε σκληρές μάχες κατά του φασισμού (Αυστριακός Εμφύλιος του Φεβρουαρίου 1934 γνωστός και ως «Φεβρουαριανή Εξέγερση») και, δυστυχώς για το ίδιο αλλά και για τους άλλους λαούς, ηττήθηκε, ίσως να σχολιάσω κάποιαν άλλη φορά.

Γνώστης προσώπων και πραγμάτων