Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ, Αηδόνια και Μπαζούκας • 4 ποιήματα για τον Τσε / 7 για την Επανάσταση ― ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ την Παρασκευή 22 Απρίλη στην Αλκυονίδα


Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον και χρήσιμο βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες. Ενδιαφέρον διότι αφορά τον Νικολάς Γκιγιέν, εθνικό ποιητή της Κούβας  και έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως· χρήσιμο  ―εκτός από τους πολυάριθμους φίλους της ποίησης― σε όσους δεν έπαψαν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς το νησί της Επανάστασης, ν’ αφουγκράζονται τους παλμούς της,  να εμπνέονται και να διδάσκονται από τα αποστάγματα της σχεδόν 60χρονης πορείας της.

Εμπνευστής και δημιουργός αυτής της έκδοσης ο πολυπράγμων Μπάμπης Ζαφειράτος, που αθόρυβα, μεθοδικά, με σεβασμό και αγάπη αγκάλιασε το έργο του Γκιγιέν και μέρος του μεταφραστικού του έργου παρουσίασε σταδιακά από το ιστολόγιό του Μποτίλια Στον Άνεμο.

Πρόκειται για 11 ποιήματα που παρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά στην έμμετρη μορφή τους, ώστε να αποδοθεί το ιδιαίτερο ύφος των τραγουδιών «σον» στην ποίηση του Γκιγιέν, ενώ δύο από τα τέσσερα ποιήματα για τον Τσε μεταφράζονται για πρώτη φορά στη γλώσσα μας. Όπως σημειώνει ο μεταφραστής: «είναι αυτή η αίσθηση του τραγουδιού που με έβαλε στον πειρασμό να αποτολμήσω τη δική μου εκδοχή και να αναμετρηθώ με το απλό λεξιλόγιο του πρωτότυπου, κρατώντας κατά το δυνατόν ρυθμούς, ομοιοκαταληξίες, συνηχήσεις και συναισθήματα».

Η έκδοση, που περιλαμβάνει ακόμη το ισπανικό κείμενο, σχολιασμό για τα ποιήματα και την εποχή τους, παράρτημα και 13 σχέδια, θα παρουσιαστεί από τον μεταφραστή την Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 19:00, στον κινηματογράφο Αλκυονίς. Στην εκδήλωση θα προλογίσει ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες.

Από το βιβλίο  προ-δημοσιεύουμε ένα χαρακτηριστικό ποίημα, επίκαιρο πάντα, περισσότερο ίσως σήμερα μετά την επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα και το πρόσφατο άρθρο του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Επίσης βιογραφικά-εργογραφικά στοιχεία για τον ποιητή και τον μεταφραστή, που περιλαμβάνονται στην έκδοση.

Δείτε τη συνέχεια της ανάρτησής μας στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: