Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Άρχισαν να «ψήνουν» το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας (Ο τίτλος «διαβάζεται» και αλλιώς...)


Οι βασικές προϋποθέσεις για την «προσέλκυση επενδύσεων» στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν χτες από τους εκπροσώπους ενώσεων του κεφαλαίου που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον «αναπτυξιακό νόμο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το στίγμα έδωσε ο επιχειρηματίας και πρόεδρος των Ελλήνων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης. Αναπτύσσοντας «έξω από τα δόντια» τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, επισήμανε όσον αφορά τους όρους για να επενδύσει επιχειρηματίας της Διασποράς στην Ελλάδα ότι απαιτούνται «διάφορα εργαλεία, φορολογικά κίνητρα, αυτοχρηματοδότηση των projects, επιχορήγηση των επιτοκίων, κρατικές εγγυήσεις κ.λπ.». Χωρίς περιστροφές, έκανε λόγο για «ογκώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα» και ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιοριστεί νομοθετικά ο αριθμός των ημερών που μπορούν να κηρυχθούν απεργίες και οι ημερομηνίες των απεργιών πρέπει να συμφωνούνται». Κάνοντας, μάλιστα, παρέμβαση και στις διεργασίες του αστικού πολιτικού σκηνικού, είπε: «Δεν μπορεί κανείς να αναμένει τις επενδύσεις και κάθε χρόνο να εκλέγεται καινούρια κυβέρνηση. Ενας επενδυτής δεν θα πάει στο χάος»...

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι για να «προσελκυστούν επενδύσεις, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον» και σύγκρινε τη φορολογία της Ελλάδας με αυτή που ισχύει στην ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, λέγοντας ότι «οι τιμές είναι μέχρι και 50% κατώτερες από τις τιμές που υπάρχουν στην Ελλάδα» και αυτός είναι, όπως εξήγησε, ο λόγος που «μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταναστεύουν».

Η στάση της κυβέρνησης διαφάνηκε από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τριανταφυλλίδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ιβ. Σαββίδη «τραντέλληνα, όπου στα ελληνικά σημαίνει 30 φορές Ελληνας», «ο οποίος αποδεικνύει την αγάπη του για την πατρίδα με έργα και όχι με λόγια, βάζει πλάτη στην πατρίδα του, δημιουργώντας με τις επενδύσεις του εκατοντάδες θέσεις εργασίας». Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά το θεσμικό επίπεδο, έχουμε σημεία επικοινωνίας», ενώ ο Ηλ. Ξανθάκος, γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, ανέδειξε την ...ανάγκη για την «εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα».

Τα όσα ανέφεραν ο Ιβ. Σαββίδης και οι υπόλοιποι, αποδέχτηκαν περιχαρείς οι βουλευτές των αστικών κομμάτων. Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππάς, κάλεσε την κυβέρνηση «να ανοίξει στοργική αγκαλιά και να λάβει σοβαρά υπόψιν τις ιδέες και τις προτάσεις του κ. Ιβάν Σαββίδη»!

Στην αντίπερα όχθη οι βουλευτές του ΚΚΕ

Ο Σταύρος Τάσσος ανέφερε ότι τόσο οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου «όσο και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ήταν αποκαλυπτικοί για το είδος της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται. Αυτή η ανάπτυξη δεν είναι άλλη από τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εμείς, λοιπόν, λέμε, ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να γίνει με το λαό στην εξουσία, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος παραγωγής πλούτου εκτός από την εργασία. Το κεφάλαιο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μόνον απλήρωτη εργασία».

Ενώ ο Γιάννης Δελής τόνισε ότι «τι σημαίνει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον το περιέγραψε με ειλικρίνεια στην εισήγησή του ο κ. Σαββίδης». «Σημαίνει κίνητρα από το κράτος, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές, ζεστό κρατικό χρήμα, είτε κρατικό είτε από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ένα εργασιακό περιβάλλον όπου τα μισθολογικά, τα ασφαλιστικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα θα πρέπει να περιοριστούν. Σημαίνει, δηλαδή, όλα όσα προβλέπονται από τα μέχρι τώρα μνημόνια και ακολουθούν και άλλα, απ' ό,τι φαίνεται, τα οποία θα πρέπει να βρουν την καθολική αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων, του συνόλου του ελληνικού λαού».

Ριζοσπάστης

Ο τίτλος της εφημερίδας άνετα θα μπορούσε να είναι και:  "Αρχισαν να «ψήνουν» το δικαίωμα στο χτύπημα  της  απεργίας", ειδικά αν συνυπολογίσουμε την γενικότερη απάθεια εκατομμυρίων παρατηρητών που, ενώ θίγονται άμεσα από όσα συστηματικά συντελούνται στις μέρες μας, επιμένουν -ως... να το δικαιούνται- να τα υπομένουν...(Οικ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: