Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Λίγα αγριολούλουδα στο πάντα νοτισμένο από το αίμα του πρωταντάρτη Άρη χώμα της Μεσούντας (ΦΩΤΟ)

Το μνημείο του Άρη, στην πλατεία της Μεσούντας Άρτας

Ψηλά στα περήφανα Τζουμέρκα. Στ’ απάτητα βουνά που πρόσφεραν καταφύγιο σε μια χούφτα κυνηγημένους ανυπόταχτους ΕΛΑΣίτες που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τιμημένα ντουφέκια τους στο αγγλόδουλο κράτος των δοσίλογων και των υποταχτικών των ναζί καταχτητών.
Στις βουνοκορφές που έμελλε να κλείσουν για πάντα στη δροσερή αγκαλιά τους το σώμα του πρωταντάρτη Άρη Βελουχιώτη, όταν αυτός ―χωρίς δισταγμό―  διάλεξε το πέταγμα στην αθανασία από τον ατιμωτικό συμβιβασμό της «Βάρκιζας». Εκεί, στη Μεσούντα της Άρτας, δίπλα στο αφιλόξενο φαράγγι του Φάγγου, σχεδόν πάνω στα ορμητικά νερά του «Άσπρου» (Αχελώος), ανάμεσα σ’ αιωνόβια πλατάνια, αλύγιστους έλατους και άγρια πουρνάρια, τιμήσαμε τα 69 χρόνια από την εξόντωση του Άρη.

Πίσω από τη φωτογραφία του Άρη καθώς και στη βάση του
μνημείου διακρίνονται τα σημάδια του βανδαλισμού…

Αγναντεύοντας τις βουνοκορφές των Τζουμέρκων...

Το μνημείο στην αρχική του μορφή, πριν το καταστρέψουν
οι γνωστοί «άγνωστοι»…
 
Προς το φαράγγι του Φάγγου

Κατηφορίζοντας προς το ποτάμι

Ο Αχελώος ("Άσπρος")

Λίγα βήματα πριν την κοίτη του Αχελώου

Στην κοίτη του ποταμού

Με το βλέμμα στραμμένο προς το φαράγγι του Φάγγου

Το μνημείο του ήρωα - μάρτυρα κομμουνιστή ηγέτη που στήθηκε στην πλατεία του χωριού πριν από οχτώ χρόνια, έχει αλλάξει πια μορφή. Μετά την καταστροφή του (πρόπερσι) και το πλιάτσικο των κομματιών του (ανάγλυφη σε μέταλλο απεικόνιση του προσώπου του Άρη και μαρμάρινη πλάκα με επίγραμμα του Γιάννη Ρίτσου) από τους γνωστούς «άγνωστους», απόγονους των δοσίλογων και των ταγματαλητών, αποκαταστάθηκε, μα τα σημάδια της βεβήλωσης παραμένουν για να θυμίζουν πως σε αυτόν τον μικρό τόπο ποτέ δεν είμαστε και δεν θα δεν είμαστε «όλοι μαζί»... Στη θέση της μεταλλικής πλάκας βρίσκεται σήμερα η φωτογραφία του πρωτοκαπετάνιου που αγναντεύει τις απέναντι κορφές των Τζουμέρκων. Στέκοντας αντίκρυ νιώθεις το βλέμμα του να σε διαπερνά. Το βλέμμα του αντρειωμένου που σκοτώθηκε μα που ποτέ δεν πέθανε. Του αρχηγού που δεν θα αναπαυτεί παρά μόνο όταν δικαιωθεί ο αγώνας.

Παρασκευή 27 Ιούνη 2014.

4 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Ιούνη το πρωί, εκδήλωση τιμής, αρχικά στο μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων που βρίσκεται στις Μελάτες της Αρτας και, στη συνέχεια, στον τόπο όπου έπεσε, κυκλωμένος από τους μοναρχοφασίστες, ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Αρης Βελουχιώτης, στο χωριό Μεσούντα της Αρτας. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί λαϊκό γλέντι από την ΚΟ Αρτας.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι να είναι "όλοι μαζί"; Οι δωσίλογοι με τα παλικάρια; Τα μαύρα φίδια με τους αετούς; Ούτε κατά διάνοια να μη μας περάσει αυτό απ' το νου. Πληρώσαμε πολύ την προδοσία σ' αυτό τον τόπο απ' τους κουίσλινγκ. Κι απ' τους τυχάρπαστους "ειρηνοποιούς".

Ανώνυμος είπε...

@6.34
Α, οικοδόμε, εκεί έχεις πάει για σαββατοκύριακο, κι εμείς περιμένουμε αναρτήσεις. ΄Ατιμε ντουνιά!!! άλλους τους στέλνεις στις δροσιές κι άλλους τους ψήνεις μες στην πόλη. Χα χα, καλά να περνάς όπου και να είσαι εσύ κι η οικογένειά σου.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Κι όταν θε νάρθει η Ανοιξη και λυώσουνε τα χιόνια
και θα φυσήξει δροσερό της λευτεριάς τ' αγέρι
αητέ μου δος μου τα φτερά κι ελάφι μου τα πόδια
και ρεματιά μου την ορμή για να χυθώ στον κάμπο
να δώσω βόλι στο φονιά και λευτεριά στο σκλάβο.