Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΒΗΜΑ «στο πλευρό» των «απολυθέντων δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη»…

Δεν είναι η πρώτη φορά που το «Βήμα» «συμπαραστέκεται» στους απολυμένους δημοσιογράφους του Ριζοσπάστη. Πώς γίνεται αυτό; Μα, με τον γνωστό, δοκιμασμένο και ―κάποτε― πετυχημένο τρόπο: προβοκάροντας, εκτοξεύοντας λάσπη και συκοφαντώντας το ΚΚΕ και όσους συμπαρατάσσονται μαζί του. Μπορεί, οι εντεταλμένοι αρθρογράφοι του  ΔΟΛ, να πάσχουν από   έλλειψη αντικομμουνιστικής φαντασίας (δεν εξηγείται διαφορετικά το πόσο προβλέψιμοι έχουν γίνει),  οφείλουμε όμως να τους αναγνωρίσουμε την ικανότητα να δημιουργούν «αφορμές» ακόμα και όταν αυτές δεν έχουν προκύψει. Είναι και ζήτημα επιβίωσης άλλωστε, το ψωμάκι τους βγάζουν οι άνθρωποι.

Αυτή τη φορά η «αφορμή» είναι η «κυκλοφορία» της διαδικτυακής εφημερίδας "Ημεροδρόμος", επικεφαλής της οποίας βρίσκεται δημοσιογράφος που εργάστηκε για χρόνια στο Ριζοσπάστη (σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Βήματος) και στην οποία συμμετέχουν δημοσιογράφοι που απολύθηκαν από το Ριζοσπάστη, λόγω των γνωστών ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών της εφημερίδας και γενικότερα του κόμματος. «Ημεροδρόμος», για όσους δεν το γνωρίζουν  (ή δεν θυμούνται), ονομαζόταν  και η ―για μια  δωδεκαετία περίπου― στήλη του Ριζοσπάστη, που τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε με την πένα του Νίκου Μπογιόπουλου.

Η εμφάνιση της νέας διαδικτυακής εφημερίδας στο διαδίκτυο είναι η είδηση. Από δω και πέρα «αναλαμβάνει» ο έχων και το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον αρθρογράφος του Βήματος: «Αν και έχει ειδησεογραφική φυσιογνωμία, ο «Ημεροδρόμος» αναμένεται να λάβει περίοπτη θέση στην «μαύρη λίστα» του Περισσού με τις διαδικτυακές σελίδες που έχουν δημιουργήσει πρώην στελέχη, μέλη ή απλοί συνοδοιπόροι του ΚΚΕ, καθώς η ηγεσία του κόμματος, από την εποχή της Αλέκας Παπαρήγα, έχει κηρύξει διαδικτυακό «πόλεμο» σε όσους έχουν επικρίνει την κυρίαρχη «γραμμή» !!

Έχει φροντίσει βέβαια, λίγο πριν, να κλείσει το μάτι με νόημα στον αναγνώστη, όταν στο τέλος της σειράς των ονομάτων που (σύμφωνα με τον ίδιο) συμμετέχουν στην διαδικτυακή εφημερίδα, κοτσάρει (θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει τους απαραίτητους, για να επιτύχει το σκοπό του, «συνειρμούς») και… το βαρύγδουπο: «ενώ αναδημοσιεύονται και κείμενα του κ. Ν. Μπογιόπουλου»!! (Σιγά την είδηση βρε! Τιτάνα της δημοσιογραφίας... Τα άρθρα του Μπογιόπουλου αναδημοσιεύονται από δεκάδες ιστοσελίδες και μπλογκς, δεν ανακάλυψες δα και την πυρίτιδα…). Από τον τίτλο κιόλας του πονήματός του, έχει κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις του: «Οι απολυθέντες δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» απέκτησαν «Ημεροδρόμο» - Δημιούργησαν δική τους ειδησεογραφική ιστοσελίδα». Μάλιστα. Λες και οι «απολυθέντες δημοσιογράφοι του «Ριζοσπάστη» δεν είναι ξεχωριστοί άνθρωποι, με αυτόνομη προσωπικότητα, απόψεις και οπτική, αλλά  συμμετέχουν (σύμφωνα με τη «λογική» του αρθρογράφου) σε μια οργανωμένη ομάδα που εκφράζεται, συμπεριφέρεται και δρα (και αν καταφέρεται και εναντίον του ΚΚΕ, τόσο το  καλύτερο για τον αρθρογράφο!) ενιαία, και έτσι μας λέει (ο αρθρογράφος) πως πρέπει να τους βλέπουμε και εμείς. Μια ομάδα που αυτό που συνδέει τα μέλη της είναι η «ιδιότητα» του «απολυμένου του Ριζοσπάστη»!... Δεν μας λέει όμως ο πάνσοφος (και καλά πληροφορημένος) αρθρογράφος, αν η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για να στεγάσει τους «απολυμένους του Ριζοσπάστη». Μας αφήνει με την απορία… Πάντως είναι και κωμικό, το "Βήμα" και ο ΔΟΛ  να παίρνουν υπό την «προστασία» τους τους πρώην εργαζόμενους  του Ριζοσπάστη και να «νοιάζονται» τόοσο πολύ  «για το καλό τους», σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους αυτής της χώρας... Ας προβληματιστούν (όσοι δεν έχουν ήδη προβληματιστεί) και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η ίδια επαναλαμβανόμενη ιστορία, τα ίδια πάντα «επιχειρήματα» από αρθρογράφους που έκαναν τη συκοφαντία και το ψέμα επιστήμη. Για να θυμηθούμε: «…το μόνον που έχει απομείνει στην ηγεσία του ΚΚΕ για να επιβάλλει αυτή τη γραμμή στο κόμμα της εργατικής τάξης, είναι η φάλαγγα των υβριστών που έχει εκπαιδεύσει για να κακοποιούν με συκοφαντίες και χλευασμούς όποιους κριτικάρουν τις πολιτικές της επιλογές», έγραφε προεκλογικά ο κ. Στάθης Σταυρόπουλος. Πόσο διαφέρουν αυτές οι γραμμές από το απόσπασμα του Βήματος που παραθέτουμε πιο πάνω; Και ακόμα, «μαντρόσκυλα του Περισσού», «ταλιμπάν», «διαδικτυακά μπουλντόγκ» και άλλα, που εκτοξεύονται (από πένες και πληκτρολόγια μικρότερης ―ίσως― αξίας και… χαμηλότερης «αισθητικής», από αυτή των «έγκριτων» δημοσιογράφων),  σε όσους κάνουν το «λάθος» να υποστηρίζουν τις θέσεις ή να συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ.

Οι επιθέσεις στο ΚΚΕ, η λασπολογία, η διαστρέβλωση των θέσεών του, η συκοφαντία, βαφτίζονται «κριτική». Και ως γνωστό η κριτική είναι δικαίωμα. Από την άλλη, όταν ξεσκεπάζεις τη διαστρέβλωση, όταν ρίχνεις φως στις συκοφαντίες και κάνεις κριτική στην «κριτική» τους, τότε, «εκτελείς υπηρεσία», όντας «εντεταλμένος» της ηγεσίας του Περισσού...

Τα κοινά «επιχειρήματα» Βήματος και άλλων δεν μας κάνουν πια εντύπωση. Τους μάθαμε καλά. Ανεξάρτητα από την αφετηρία τους, ο σκοπός τους παραμένει σταθερά ο ίδιος: να διαστρεβλώσουν την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ,  να το απαξιώσουν στη συνείδηση των μελών και των φίλων του, και να στρέψουν κάθε καλοπροαίρετη κριτική σκέψη εναντίον του. Ένα αποδυναμωμένο, απονευρωμένο  ΚΚΕ  θα ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών τους και η πολυτιμότερη υπηρεσία που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην άρχουσα τάξη. Θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

ΥΓ. Δεν μπορώ παρά να ευχηθώ «καλό δρόμο» στον Ημεροδρόμο. Σε μια εποχή που η ανεργία θερίζει εκατομμύρια ανθρώπινες ψυχές (αυτό μόνο όποιος έμεινε για καιρό χωρίς δουλειά μπορεί να το νιώσει), η δουλειά είναι βάλσαμο. Οι προθέσεις δεν δικάζονται. Εδώ είμαστε.

Τρίτη 3 Ιούνη 2014.

9 σχόλια:

zoot horn rollo είπε...

Γνωστά πράματα για το ΒΗΜΑ, καιρό είχαν άλλωστε να γράψουν κάτι τέτοιο.Για το άλλο που λες τι χούλιγκαν μας έχουν πει διάφοροι, τι τόσους άλλους χαρακτηρισμούς όπως αυτούς που αναφέρεις...
Κρατάω το υστερόγραφο, παρόλο που μου ακούγεται πονηρή η κίνηση και οι συνειρμοί, αλλά ας περιμένουμε δείγματα. Δε θα ήθελα να δω κάτι που να παίζει ρόλο ενημερωτικού πόρταλ των ΕΑ/ΝΣ/"Νευροσπάστη" κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Για να λέμε την αλήθεια ολοκληρωμένη,8 χρόνια πριν εμφανιστεί στο Ριζοσπάστη η στήλη του Νίκου Μπογιόπουλου με τον τίτλο «Ημεροδρόμος», «Ημεροδρόμος» ονομαζόταν η εκπομπή που έκανε ο Δάνης Παπαβασιλείου στον «902 Αριστερά στα FM».

Ανδρέας Δημητρίου.

Οικοδόμος είπε...

@Ανδρέας Δημητρίου:
Δεν είχαμε σκοπό να πούμε την αλήθεια... μισή, αγαπητέ. Απλά, δεν το γνωρίζαμε.

Οικοδόμος είπε...

@Ανδρέας Δημητρίου:
Επειδή νοιάζεσαι για την "ολοκληρωμένη αλήθεια": Ο Ημεροδρόμος έκανε την εμφάνισή του στο Ριζοσπάστη στις 4 Ιούνη του 2002, όχι σαν "στήλη του Νίκου Μπογιόπουλου, αλλά σαν στήλη στην οποία έγραφαν ο Νίκος Μπογιόπουλος και ο Δημήτρης Μηλάκας.

Και επειδή λέμε πάντα την αλήθεια ολοκληρωμένη, αλλά ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα, αν προϋπήρχε και κάτι άλλο, ας μας ενημερώσει όποιος γνωρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα σκοπό να σε θίξω. Μια συμπλήρωση έκανα γιατί, όπως αντιλαμβάνεσαι, οι συνειρμοί, αν είναι λάθος, οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Κατά τ' αλλα δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο. Αυτά θυμάμαι.

Ανδρέας Δημητρίου

Οικοδόμος είπε...

@Ανδρέας Δημητρίου:
Οι γνώσεις μας για το θέμα είναι αυτές που «επιτρέπει» η σχέση ενός αναγνώστη με την εφημερίδα του. Πέραν τούτου, ουδέν.

Ανώνυμος είπε...

Λέει στο Βήμα "Ως επικεφαλής της πρωτοβουλίας φέρεται ο κ. Δ. Παπαβασιλείου, επί σειρά ετών οικονομικός και πολιτικός συντάκτης του «Ριζοσπάστη»" προφανώς υποδεικνύει τον Δάνη Παπαβασιλείου, όπως και το σχόλιο παραπάνω. Αλλά μπαίνοντας στην σελίδα βλέπω μόνο ένα άρθρο ενός Βασίλη Παπαβασιλείου. Ψάχνω στην σελίδα και δεν βλέπω πουθενά το όνομα Δάνης Παπαβασιλείου. Υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνω;

Partydog

Ανώνυμος είπε...

Το Εφετείο Αθηνών όχι μόνο αποφάνθηκε πως ήταν ομαδικές οι απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2010 στην εφημερίδα «Το Βήμα», αλλά έκρινε ότι ήταν παράνομες και όλες οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα και σε όλα τα έντυπα και τα μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και για όλες τις κατηγορίες προσωπικού (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί υπάλληλοι, κ.λπ.)

Αληθεύει αυτό που ανίχνευσα απ' το ίντερνετ; Κι αν ναι, για αυτούς τους απολυμενους τι έχει να πει η αγαπητή εφημερίδα; Εμπρός λοιπόν κι αυτοί στον "ημεροδρόμο"!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στο "Βήμα". ΄Ετσι πρεπει να κάνει μια εφημερίδα σοβαρή, που σέβεται τον καπιταλισμό της και τα αφεντικά της.