Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποδεικνύουν ότι η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που εγκαινίασε ο Τσάβες, παρά τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική οικονομική βάση της χώρας

Παράταση του διατάγματος έκτακτης
οικονομικής ανάγκης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, παρέτεινε για δύο επιπλέον μήνες την ισχύ του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης που είχε παρθεί στις αρχές του χρόνου. Το μέτρο παίρνεται για την αντιμετώπιση της άσχημης οικονομικής κατάστασης, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και της δυνατότητας των ντόπιων καπιταλιστών που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, να δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, τον οποίο η αντιδραστική αντιπολίτευση θέλει να αποπέμψει, κατήγγειλε σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα του, αναφερόμενος σε δηλώσεις του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Κατήγγειλε ότι ο Ουρίμπε βρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όπου κάλεσε μεγάλες ξένες δυνάμεις σε επέμβαση. Ταυτόχρονα, ο Μαδούρο εξήγγειλε ότι όσες μονάδες παραγωγής εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, θα παραδίνονται σε αυτό που ονομάζει «τοπικά λαϊκά συμβούλια», για να «ανακτηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». Επίσης, εξήγγειλε ενίσχυση προγραμμάτων της περιαστικής γεωργίας, ώστε να παραχθούν προϊόντα για τις ανάγκες του λαού. Στη χώρα συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα λεηλασιών καταστημάτων.

Βεβαίως, όλη αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που εγκαινίασε ο Τσάβες, παρά τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική οικονομική βάση της χώρας. Το ΚΚ Βενεζουέλας, σχετικά με αυτή την κατάσταση, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να αντισταθούν στις αντιδραστικές δυνάμεις που αποσταθεροποιούν τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και στο συμβιβασμό και τα εκτεταμένα φαινόμενα της κρατικής διαφθοράς και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οπως τονίζει, χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σύστημα δημόσιας και αποκεντρωμένης προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης, που θα καταργήσει το μονοπώλιο των ιδιωτικών σούπερ μάρκετ, να στηριχτεί η παραγωγική ανάπτυξη σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: